Κόσμος|29.01.2023 22:38

Τουρκία: Αντιδυτικές «κορώνες» από Ερντογάν και παζάρια με το ΝΑΤΟ - Οδηγίες σε Τούρκους πολίτες για ΕΕ και ΗΠΑ

Newsroom

Σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα κατά της Δύσης προχωρά η Τουρκία, εξαπολύοντας, δια στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «πυρά» προς όσους «θέλουν να κυβερνήσουν από μακριά». Την ίδια ώρα μιλώντας σε εκδήλωση για νέους της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, μετά το «μπλόκο» της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του «προστάτη» της Τουρκίας απέναντι στη Δύση. 

«Όπως βάλαμε τέλος στο πραξικόπημα και στις τρομοκρατικές προδοσίες ελπίζω να θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού στην κάλπη στις 14 Μαΐου και να απογοητεύσουμε όσους θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μας από μακριά», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος την Κυριακή (29/01).

Μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν Αμερικανοί, Γάλλοι και Γερμανοί για τους πολίτες τους που ζουν στην Τουρκία, αλλά και για όσους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν εκεί, η Τουρκία πέρασε στην αντεπίθεση εκδίδοντας δύο ταξιδιωτικές οδηγίες - μία για την Ευρώπη και μία για τις ΗΠΑ-, εκφράζοντας ανησυχία για την πιθανότητα ρατσιστικών επιθέσεων.

«Βλέπετε τι συμβαίνει στη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία, τα δυτικά. Το να αξιολογείς αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης είναι ανοησία. Είναι έγκλημα όταν πρόκειται για άλλες πεποιθήσεις, αλλά ελευθερία της έκφρασης όταν πρόκειται για την υπέρτατη θρησκεία μας, το Ισλάμ, και το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι», σχολίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  

Την ίδια στιγμή, οργισμένοι διαδηλωτές καίνε τη σουηδική σημαία έξω από την πρεσβεία της Σουηδίας στο Λονδίνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο του Κορανίου από τον ακροδεξιό Ράσμους Παλουντάν. Μετά το ανυποχώρητο βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών, Τομπάιας Μπίλστρομ, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις διαβουλεύσεις.

Μιλώντας στο OPEN, ο δημοσιογράφος και CEO του περιοδικού EXPO, Ντάνιελ Πουλ, σημείωσε ότι, «υπάρχουν πολλές πολιτικές δυνάμεις που δε βλέπουμε αυτή τη στιγμή, που θέλουν να συμβεί (η ένταξη στο ΝΑΤΟ), οπότε υποθέτω ότι θα καταλήξουμε εκεί, αλλά από την άλλη, εάν αυτές οι ακραίες ομάδες συνεχίζουν να διαταράσσουν τη διαδικασία, θα χρειαστεί περισσότερος καιρός και, μετά από λίγο, ίσως η γεωπολιτική κατάσταση αλλάξει και ξαφνικά το αίτημα του ΝΑΤΟ τεθεί υπό άλλη οπτική γωνία».

Ως προστάτης της Τουρκίας απέναντι στη Δύση εμφανίζεται ο Ερντογάν

Όπως όλα δείχνουν, ο Ταγίπ Ερντογάν έψαχνε έναν προνομιακό αντίπαλο ενόψει των εκλογών και τον βρήκε και δεν είναι άλλος από τη Δύση, η οποία, σύμφωνα με το ίδιο τον Ερντογάν προσπαθεί να εκμηδενίσει τον ίδιο αλλά και την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν εξαπολύει επίθεση εναντίον της Δύσης.

Αυτή η ρητορική του Ερντογάν, μάλιστα, τον εξυπηρετεί γιατί θέλει να πείσει και το εκλογικό του ακροατήριο το οποίο, απ΄ότι φαίνεται, έχει πείσει καθώς τα γκάλοπ τον δείχνουν πρώτο.

Ένα πρώτο δείγμα του τι θέλει να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος είναι το μπλόκο του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το μεγάλο του πρόβλημα, όμως, είναι η οικονομία, που κάποτε ήταν το ατού του. Τώρα, η οικονομία πέφτει κάθε μέρα και περισσότερο, άρα μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες που είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται να πιστεύει ότι όλα του επιτρέπονται: είναι και με τη Ρωσία και με το Ιράν αλλά κατά κάποιο τρόπο και με την Ευρώπη ενώ, την ίδια στιγμή, η τουρκική αντιπολίτευση είναι παντελώς απούσα. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος έχει πλέον απέναντί του την Ουάσινγκτον και μένει να δούμε τα βήματά του το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο, ενόψει ων εκλογών, θα είναι κρίσιμο.

 «Η Σουηδία θα σοκαριστεί» - Για είσοδο στο ΝΑΤΟ μόνο της Φινλανδίας μιλά ο Τούρκος πρόεδρος

Νωρίτερα, μιλώντας σε εκδήλωση για νέους της χώρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στο «μπλόκο» που έβαλε η Τουρκία στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Ερντογάν εμφανίστηκε διαλλακτικός στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

«Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε να δώσουμε μια διαφορετική απάντηση όσον αφορά στη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν της δώσουμε διαφορετική απάντηση», δήλωσε ο Ερντογάν.

Μιλώντας για τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και τις μεταξύ τους συνομιλίες που έχουν μπει στον «πάγο», σχολίασε: «Αν θες είσοδο στο ΝΑΤΟ, θα μας επιστρέψεις τους τρομοκράτες. Αν δεν μας εκδώσετε αυτούς τους τρομοκράτες, λυπούμαστε. Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι ή ίδια που ήταν πριν από 20 χρόνια, 30 ή 40 χρόνια».

Για το ενδεχόμενο να κρατήσει διαφορετική στάση για την είσοδο της Φινλανδίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία εάν χρειαστεί, και η Σουηδία θα σοκαριστεί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΗΠΑΝΑΤΟΕΕειδήσεις τώραΣουηδίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές ΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλουταξιδιωτικές οδηγίες