Κόσμος|30.01.2023 11:43

Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σηματοδοτεί τη δεύτερη άλωση της Πόλης

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε την Κυριακή το βράδυ (29/1) νέα συνάντηση με τη νεολαία στο πλαίσιο του (προεκλογικού) προγράμματος «Οι ρίζες μας στο παρελθόν, το βλέμμα μας στο μέλλον» στο Μπιλετζίκ.

Φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας του πανεπιστημίου Osmangazi υπενθύμισε ότι ο Σουηδός βασιλιάς Ντεμιρμπάς Καρλ κατέφυγε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για 5 χρόνια, όπου φιλοξενήθηκε με τον καλύτερο τρόπο κι έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα:

«Δώσατε στον Σουηδό πρωθυπουργό μια ευχαριστήρια επιστολή της Σουηδίας προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τη βοήθεια και είπατε: ‘Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται όταν γίνεται μάθημα’. Ωστόσο, πρόεδρε μου, νομίζω ότι δεν πήραν το μάθημα. Ο Σουηδός πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει καταλάβει καλά τι λέτε. Τι θα θέλατε να του πείτε;».

Ο Ερντογάν απάντησε στέλνοντας μήνυμα «διαχωρισμού» Σουηδίας-Φινλανδίας στο θέμα της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

«Εκεί, φυσικά, κάτι λείπει. Ο Σουηδός πρωθυπουργός δεν ξέρει οθωμανικά, δεν ξέρει καθόλου τουρκικά. Φυσικά του τα εξηγήσαμε. Όλα. Είπαμε: ‘Κοιτάξτε, αν θέλετε οπωσδήποτε ΝΑΤΟ, θα μας επιστρέψετε αυτούς τους τρομοκράτες για να μπορέσετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ. Εάν δεν μας εκδώσετε αυτούς τους τρομοκράτες, γιατί σας έχουμε δώσει μια λίστα με 120 άτομα, τότε συγγνώμη’. Φυσικά, μας κοροϊδεύουν με τον τρόπο τους. ‘Κάναμε συνταγματική τροποποίηση, κάναμε αυτό, κάναμε το άλλο’, λένε. Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την Τουρκία. Νομίζουν ότι η σημερινή Τουρκία είναι η Τουρκία 20-30-40 πριν. Δεν είναι όμως. Να σας πω κάτι εδώ απόψε. Εάν χρειαστεί, μπορεί να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία. Όταν δώσουμε το διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία, τότε η Σουηδία θα πάθει σοκ. Αλλά η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης με λόγια υποτιμητικά προς το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν λόγω... Ελλάδας. Υποστήριξε ότι είναι ένας ‘ανίκανος’ ηγέτης και παράλληλα ‘ανειλικρινής’. Και δεν είναι ο μόνος, όπως υπονόησε, αφήνοντας αιχμές και για άλλους αρχηγούς κρατών.

«Στην πραγματικότητα, το άτομο που βρίσκεται επικεφαλής της Γαλλίας, πιστέψτε με, δεν έχει την ικανότητα, την εμπειρία και τις γνώσεις να είναι επικεφαλής αυτού του κράτους. Κοιτάξτε, αυτοί αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύονται τις αφρικανικές χώρες. Το Μάλι βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε πλήρη ρήξη με τη Γαλλία. Η Μπουρκίνα Φάσο έδωσε διορία (στη Γαλλία). Είπε 'σου δίνω έναν μήνα διορία'. 'Μετά από έναν μήνα εμείς εδώ δεν θέλουμε να δούμε Γάλλο στρατιώτη'. Και νομίζω επίσης το Τόγκο... και αυτοί θα τους διώξουν. Μειώνεται ραγδαία το γόητρό τους τους στην Αφρική. Είχαμε πολλές συναντήσεις μαζί τους, διεθνείς συναντήσεις. Αλλά δεν είναι ειλικρινείς. Μιλάω ειλικρινά. Εκεί θέλω να καταλήξω. Όχι, δεν είναι ειλικρινείς. Εμείς θέλουμε η διεθνής πολιτική να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Όπου δεν υπάρχει ειλικρίνεια, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ηγέτες στον κόσμο. Στη Μεσόγειο,  λόγω των σχέσεών τους με την Ελλάδα, δυστυχώς, κάνουν ότι δεν βλέπουν την Τουρκία και συνάπτουν άλλου είδους σχέσεις μαζί της. Του έχω πει διάφορα πράγματα, του τα είπα προσωπικά... Αλλά ας τα κρατήσω για τον εαυτό μου. Ένα άτομο ωριμάζει, διαμορφώνεται μόνο του. Κοιτάξτε, έχει χάσει την αξιοπιστία του στο Κοινοβούλιο αυτήν τη στιγμή [σ.σ. Συνεχίζει να αναφέρεται στον Μακρόν χωρίς να τον κατονομάζει]. Παρέμεινε μόνο στην προεδρία. Αλλά η Γαλλία χάνει συνεχώς το γόητρό της. Χάνει την αξιοπιστία της στη διεθνή κοινότητα. Άλλο παράδειγμα, η Ρωσία. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Υπάρχει σεβασμός. Δηλαδή, οι σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν βασίζονται στην ειλικρίνεια. Από το Ταταρστάν μέχρι το Νταγκεστάν και όλες αυτές τις περιοχές, τα αιτήματά μας βρίσκουν ανταπόκριση», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, για να συγκρίνει στη συνέχεια τη διαφορετική, αντιθετική σχέση που υπάρχει με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ακόμη και για συνέπειες την Ουάσιγκτον, αν δεν δώσει τα F-16.

Θα υπάρξει τίμημα, αν δεν μας δώσετε ούτε τα F-16

«Υπήρχαν κάποιοι που μας απείλησαν πολύ για τους S-400. ‘Θα πρέπει να δώσετε τους S-400’. ‘Όχι, δεν το κάνουμε. Εμείς αγοράσαμε τους S-400. Τώρα είναι στις δικές μας τσέπες. Εσείς θα πρέπει να κρατήσετε την υπόσχεσή σας προς εμάς. Για το θέμα των F-16, αυτό θέλουμε από εσάς. Αλλά δεν τα δίνετε. Είπατε F-35, πάλι δεν κρατήσατε την υπόσχεσή σας. Παρόλο που πληρώσαμε περίπου 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια, δεν μας τα δίνετε. Αν δεν τα δώσετε, ε τότε αυτό θα έχει τίμημα. Εμείς, δηλαδή, ως μουσουλμάνοι Τούρκοι κρατάμε την υπόσχεσή μας, αλλά το ίδιο περιμένουμε και από τους απέναντί μας».

Η Αγία Σοφία σηματοδοτεί τη δεύτερη άλωση της Πόλης

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε παράλληλα σε ένα νέο κρεσέντο προεκλογικού εθνικισμού, παρουσιάζοντας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα που κατάφερε επί διακυβέρνησής του, κάνοντας λόγο -μέσω... ποίησης- ακόμη και για ‘δεύτερη άλωση’ της Πόλης.

«Αγία Σοφία, ω τι υπέροχος ναός! Μην ανησυχείς, τα εγγόνια του Πορθητή θα κατεβάσουν όλα τα ειδωλολατρικά στοιχεία και θα σε μετατρέψουν σε τζαμί. Θα σκουπίσουν τα δάκρυα και θα προσκυνήσουν. Οι μουσουλμανικές προσευχές θα γεμίσουν ξανά τους άδειους θόλους και θα υπάρξει μια δεύτερη άλωση. Οι ποιητές θα γράψουν το έπος της, θα αναγγείλουν το κάλεσμα για προσευχή. Ο ήχος της προσευχής που υψώνεται από τους σιωπηλούς και ορφανούς μιναρέδες θα κάνει το χώρο να αναστενάξει ξανά. Τα μπαλκόνια σας θα λάμπουν προς τιμήν του Αλλάχ και της Αγιότητάς του Μωάμεθ. Όλος ο κόσμος θα νομίζει ότι ο Πορθητής αναστήθηκε. Αυτή θα είναι η Αγία Σοφία, αυτό θα γίνει. Μια δεύτερη άλωση. Αυτό είναι σίγουρο. Αυτές οι μέρες είναι κοντά. Ίσως αύριο, ίσως και πιο νωρίς κι από αύριο», ακούγεται σε βίντεο όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβάζει ένα ποίημα και στη συνέχεια προσθέτοντας αναφέρει:

"Τι λέει (ο ποιητής;): "Η Αγία Σοφία θα ανοίξει." Και η Αγία Σοφία άνοιξε; Έλαχε σε εμάς αυτή η ευλογία; Δόξα τον Αλλάχ. Είθε ο ποιητής μας να είναι στον παράδεισο. Το είδε και μας έδωσε την ευλογία του".

Μάλιστα μέσα στο ίδιο πλαίσιο της ‘οθωμανικής επαναφοράς’ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι η αγαπημένη του σειρά στην τουρκική τηλεόραση είναι η «Barbaros», που εξιστορεί τη ζωή και τα κατορθώματα του πρώτου ναυάρχου, επικεφαλής του οθωμανικού στόλου, Μπαρμπαρόσα.

Τσαβούσογλου για Φινλανδία και Σουηδία

«Το δίκαιο ωστόσο θα ήταν να ξεχωρίσω την προβληματική χώρα και τη λιγότερο προβληματική χώρα», δήλωσε στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου του με τον Πορτογάλο ομόλογό του στην Άγκυρα, αναγγέλλοντας ότι η Άγκυρα προτίθεται να εξετάσει ξεχωριστά τις δύο αιτήσεις των σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μετά το μήνυμα ‘διαχωρισμού’ εξέτασης της ένταξης της Φινλανδίας που έστειλε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: «Έχουμε πει ότι είχαμε λιγότερα προβλήματα με τη Φινλανδία. Υπογράψαμε μια τριμερή συμφωνία με τις δύο χώρες. Υπήρξαν θετικές εξελίξεις από τη Φινλανδία σχετικά με την Τουρκία. Δεν υπήρξαν τόσες προκλήσεις στη Φινλανδία, όπως στη Σουηδία. Υπάρχουν και εκεί ριζοσπαστικές ομάδες. Ανάμεσά τους υπάρχουν και πολιτικοί που ανήκουν σε διαφορετικές ιδεολογίες.

Το δίκαιο ωστόσο θα ήταν να ξεχωρίσω την προβληματική χώρα και τη λιγότερο προβληματική χώρα. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, προτιθέμεθα να την εξετάσουμε ξεχωριστά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγία ΣοφίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΤουρκία