Κόσμος|05.02.2023 05:45

Τα πυρά Τσαβούσογλου στους πρέσβεις της Δύσης και οι αποστάσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ - Γιατί επέλεξε την «σιωπή» για τη συγκεκριμένη χώρα

Newsroom

Σε μείζον θέμα έχουν εξελιχθεί οι απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τους πρέσβεις της Δύσης που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα. Το Σάββατο, ο συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε και πάλι την οργή του, η οποία ωστόσο ήταν έναν τόνο παρακάτω από αυτή του Σουλεϊμάν Σοϊλού, του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε τις δυτικές πρεσβείες ότι θα ληφθούν έξτρα μέτρα, αν δεν σταματήσουν το κίνημα κλείνοντας προξενεία και δείχνοντας μια Τουρκία νάρκη που ανά πάσα στιγμή θα εκραγεί, μιλώντας παράλληλα και για μπαράζ τρομοκρατικών χτυπημάτων, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σιωπή για τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ωστόσο δεν έκανε καμία νύξη εναντίον της Αμερικής, ενώ μίλησε αντίστοιχα για νάρκες που βάζουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην ένταξη της Σουηδίας. Πάντως, ούτε κι ο Τούρκος πρόεδρος έχει μιλήσει καθόλου για το θέμα αυτό, παρά το γεγονός πως το Σάββατο πραγματοποίησε δύο ομιλίες. Είναι πολύ πιθανόν να μην επιθυμούν να τινάξουν την επίσκεψη Μπλίνκεν στον αέρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ξεκίνησε κι εκείνος τις προεκλογικές ομιλίες, εκθείασε παράλληλα την εξωτερική πολιτική του και μίλησε πάλι για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας και πάλι ότι στην Τουρκία λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και ότι μιλάνε στην Αθήνα στη γλώσσα που καταλαβαίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά. Δύση και Ελλάδα έχουν μπει για τα καλά πλέον στην προεκλογική ατζέντα της Τουρκίας.

Ανατολική ΜεσόγειοςΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές ΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραΤουρκία