Κόσμος|08.02.2023 22:44

Σεισμός στην Τουρκία: Τρομακτική εκτίμηση τούρκου σεισμολόγου για εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους στα ερείπια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Maxar Technologies
Maxar Technologies

Εικόνες καταστροφής κάνουν το γύρο του κόσμου από την Ανατολική Τουρκία και τη Συρία μετά τους γιγαντιαίους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή. Κάθε ώρα που περνάει ανασύρονται από τα συντρίμμια πολυκατοικιών νεκροί άνθρωποι ενώ δεν λείπουν και οι συγκινητικές στιγμές όταν εντοπίζονται επιζώντες.

Ωστόσο, γνωστός σεισμολόγος στην Τουρκία, προχώρησε σε μια ανατριχιαστική εκτίμηση, όπως μετέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Ζαχαράκη. Θεωρεί λοιπόν πως μέσα στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σε 10 νομούς της Τουρκίας, υπάρχουν περί τους 200.000 εγκλωβισμένους ανθρώπους!

Τρομακτικό οδοιπορικό του OPEN στα Άδανα

Την ίδια ώρα, ο απεσταλμένος του OPEN στην Τουρκία Μίλτος Σακελλάρης βρέθηκε στα Άδανα που έχουν ισοπεδωθεί από τις σεισμικές δονήσεις και κατέγραψε δραματικές στιγμές. Πάνω από 170 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα κατεστραμμένα κτίρια της πόλης, ενώ ο χρόνος για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύει.

Το χρονικό της διάσωσης της 20χρονης από την ΕΜΑΚ

Σημειώνεται πως η  ΕΜΑΚ κατάφερε και απεγκλώβισε μια 20χρονη στο Χατάι της Τουρκίας, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση, η οποία παρεμποδίστηκε από ισχυρούς μετασεισμούς. Τη συνταρακτική επιχείρηση διάσωσης από την ΕΜΑΚ η οποία επιχειρεί στον απόηχο του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, περιέγραψε στον αέρα του OPEN ο Μίλτος Σακελλάρης.

Όπως μετέδωσε ο Μίλτος Σακελλάρης, οι διασώστες είχαν ακούσει τις φωνές της Αϊρίν, από το βράδυ της Τρίτης, ενώ από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η 20χρονη, είχε καταπλακωθεί από μία νεκρή μητέρα και το παιδί της, από τη στιγμή που κατέρρευσε η πολυκατοικία στο Χατάι.

Σύμφωνα δε με την ΕΡΤ, σε κάποια στιγμή, η 20χρονη είχε απελπιστεί τόσο που ζητούσε από τους διασώστες να της… κόψουν το πόδι, για να καταφέρει να φύγει από τόνους τσιμέντου που την κάλυπταν. Ωστόσο, οι διασώστες με αργές κινήσεις, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, η κοπέλα βρισκόταν σε βάθος 10 με 15 μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, συνολικά 10 άτομα, 5 ζωντανά και 5 νεκρά, έχει ανασύρει μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

  • ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
  • μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:

  • ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
  • μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Πάνω από 12.000 νεκροί

Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων συνολικά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διασώστες.

Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη.

Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς.

Σφοδρή κριτική σε Ερντογάν

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική για την αντίδρασή της, με την να κατηγορούν τον Ερντογάν για καθυστερημένη και ανεπαρκή παροχή βοήθειας.

Η οργή έγινε εντονότερη καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αντιμέτωπος με τις αμφίρροπες εκλογές σε τρεις μήνες, επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή για πρώτη φορά και αναγνώρισε ορισμένα προβλήματα με την αρχική ανταπόκριση.

«Πού είναι το κράτος; Πού ήταν εδώ και δύο μέρες; Τους παρακαλούμε. Ας το κάνουμε, μπορούμε να τους βγάλουμε έξω», είπε η Σαμπιχά Αλινάκ, κοντά σε ένα χιονισμένο κτίριο που έχει καταρρεύσει στο οποίο οι συγγενείς της είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη της Μαλάτειας.

Από την αρχή, οι Τούρκοι παραπονέθηκαν για έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού και υποστήριξης καθώς περίμεναν αβοήθητοι δίπλα στα ερείπια, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία ή εργαλεία για τη διάσωση των παγιδευμένων - μερικές φορές ακόμη και όταν άκουγαν κραυγές για βοήθεια.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι είναι ώρα για ενότητα και όχι για κριτική. Ωστόσο την Τετάρτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές και αποδυνάμωσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν παραδέχτηκε ολιγωρίες στην απόκριση του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας, αν και όπως είπε… δεν είναι ώρα για κριτική.  Δεν έμεινε όμως εκεί, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων.

Ενώ την ίδια ώρα οι αρχές στην Τουρκία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο Twitter στις πληγείσες περιοχές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εγκλωβισμένοισεισμός τώραΤουρκίαειδήσεις τώρασεισμόςσυντρίμμιαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνσεισμός Τουρκία