Κόσμος|09.02.2023 10:56

ΗΠΑ και CIA πίσω από τις εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream 2; Το ρεπορτάζ «φωτιά» δημοσιογράφου και οι φωνές... από τον Λευκό Οίκο

Newsroom

Μεγάλη αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, Σέιμπουρ Χερς ο οποίος αναφέρει πως το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, κατ΄ εντολή του Μπάιντεν.

Ο δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του αναφέρει πως έχει πληροφορίες από ανώνυμη πηγή που συμμετείχε στην προετοιμασία της δολιοφθοράς.

Σύμφωνα με τον Χερς, τα εκρηκτικά στους αγωγούς τοποθετήθηκαν από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ υπό το πρόσχημα της ναυτικής άσκησης Baltops 22 του ΝΑΤΟ. Νορβηγοί στρατιωτικοί πυροδότησαν τα εκρηκτικά όταν έλαβαν τη σχετική οδηγία.

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος, την απόφαση ενέκρινε προσωπικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται να συζητούσε το θέμα για περισσότερους από εννέα μήνες, πριν δώσει το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί η δολιοφθορά.

Ο Χερς εκτιμά ότι το βασικό ζήτημα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ του Μπάιντεν και των συμβούλων του σχετικά με το σαμποτάζ ήταν το πώς θα αποκλειστεί η εμφάνιση αποδεικτικών στοιχείων για δολιοφθορά.

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Άμεση απάντηση ήρθε από τον Λευκό Οίκο, με την αμερικανική κυβέρνηση να διαψεύσει το ρεπορτάζ.

«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές και εντελώς αποκύημα της φαντασίας», δήλωσε η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Την ίδια δήλωση έκανε και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντήσεις και διεθνής έρευνα ζητά η Ρωσία

Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που σχολίασε το ρεπορτάζ αυτό, καθώς ήταν η Νο1 ύποπτη για τις εκρήξεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις εκρήξεις των υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.

Η Μόσχα χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Δύση βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που επηρέασαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο , οι οποίοι συνιστούν ένα έργο υποδομής κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του οποίου μεταφερόταν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι αξιωματούχοι της Δύσης έχουν απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

«Ο Λευκός Οίκος πρέπει τώρα να σχολιάσει όλα αυτά τα γεγονότα», δήλωσε η Ζαχάροβα σε μια ανάρτησή της στη σελίδα της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram όπου συνοψίζει τους πιο σημαντικούς ισχυρισμούς του Χερς σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στις εκρήξεις.

Και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (της κάτω Βουλής) Βιατσέσλαβ Βαλόντιν, ζητά να γίνει διεθνής έρευνα μετά τις αποκαλύψεις του Αμερικανού δημοσιογράφου.

Δεν έχει αποδοθεί ευθύνη

Οι ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία – στα χωρικά ύδατα των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις- έχουν δηλώσει ότι τα ρήγματα ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν αναφέρει ποιόν θεωρούν υπεύθυνο.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι χώρες «έχουν κάτι να κρύψουν» και γι αυτό σκόπιμα αποκλείουν την ίδια από τις έρευνες.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσε να στείλει η Ρωσία απευθείας υποθαλάσσια, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία, αφού το Βερολίνο ακύρωσε την πιστοποίηση του αγωγού λίγες μόλις μέρες πριν η Ρωσία στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Nord Stream 2ΡωσίαΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραέκρηξηΗΠΑ