Κόσμος|09.02.2023 22:00

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Δραματικές διασώσεις και συγκινητικές ιστορίες - Αχτίδα ελπίδας μέσα στον θάνατο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Την ώρα που λιγοστεύει ο χρόνος για τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία, οι διασώσεις που κάνουν τον γύρο του κόσμου σκορπούν έστω και για λίγο χαμόγελα. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη παρά το γεγονός ότι το «παράθυρο» των 72 ωρών να έχει περάσει.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος θεωρείται η πιο κρίσιμη για τους παγιδευμένους, ενώ την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέχρι και 50.000 νεκρούς από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Συγκλονίζουν οι ιστορίες από τα συντρίμμια

Ο David O’ Neill επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Μεγάλης Βρετανίας μιλώντας στο SkyNews ανέφερε πως ακόμα και τώρα εξακολουθούν να βρίσκουν ανθρώπους εν ζωή, που είχαν παγιδευτεί μέσα σε «κενά επιβίωσης», που δημιουργήθηκαν από τον τρόπο που κατέρρευσαν τα κτίρια.

Σημαντικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην επιβίωσή τους ήταν πως τη στιγμή του φονικού σεισμού, κοιμόντουσαν, σκεπασμένοι με κουβέρτες, οι οποίες τους κράτησαν σχετικά ζεστούς.

Εκπρόσωπος ΕΜΑΚ: «Δεν είμαστε ήρωες, η αποστολή μας είναι να σώσουμε ανθρώπους»

«Δεν είμαστε ήρωες. Είμαστε επαγγελματίες που η αποστολή μας είναι να σώσουμε ανθρώπους», δήλωσε ο ο Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας, κατά την ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, σχολιάζοντας την έκταση που έχουν πάρει οι ενέργειες και οι διασώσεις της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, αλλά δεν έκρυψε την συγκίνηση του, αναφερόμενος στις τρομερές στιγμές έντασης που νιώθουν οι πυροσβέστες την στιγμή που προσπαθούν να σώσουν ένα παιδί, έναν άνθρωπο από τα χαλάσματα.

«Οι διασώστες επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ας μου επιτραπεί η έκφραση» σημείωσε ο κ Μπαλάφας και πρόσθεσε: «Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο (…) Δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν».

Πατέρας στέκεται με τις ώρες κρατώντας μέσα από τα χαλάσματα το χέρι της νεκρής κόρης του

Φωτογράφος επί 40 χρόνια, εκ των οποίων τα 15 στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αντέμ Αλτάν δούλευε ως φωτορεπόρτερ και κάποια στιγμή στάθηκε μπροστά από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Καχραμανμάρας, επίκεντρο του σεισμού. Ο Αλτάν είδε έναν άνδρα να κάθεται στα ερείπια.

Καμία ομάδα διάσωσης δεν είχε φτάσει ακόμη στο σημείο την Τρίτη, την επομένη της καταστροφής, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν μόνοι τους τα ερείπια για να βρουν και να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο άντρας, φορώντας ένα πορτοκαλί σακάκι, στεκόταν ακίνητος ανάμεσα στα χαλάσματα, χωρίς να τον νοιάζει η βροχή και το κρύο.

Τότε, ο Αντέμ Αλτάν συνειδητοποίησε ότι ο άνδρας, 60 μέτρα μακριά από αυτόν, κρατούσε ένα χέρι. Άρχισε να «φωτογραφίζει» τη σκηνή: ο πατέρας να κρατά το χέρι του νεκρού παιδιού του χωρίς να το αφήνει, μέσα στα ερείπια και την καταστροφή.

Καθώς ο Αλτάν τραβούσε φωτογραφίες, ο άνδρας τον παρακολουθούσε με προσοχή. «Τράβα φωτογραφίες του παιδιού μου», ψιθύρισε προς την κατεύθυνση του Αντέμ, με τη φωνή του να ραγίζει και να τρέμει.

Άφησε το χέρι της που δεν ήθελε να αφήσει ούτε στιγμή για να δείξει στον φωτογράφο το σημείο όπου κειτόταν η 15χρονη κόρη του. Και ξανάπιασε το χέρι της.

«Ήμουν τόσο συγκινημένος εκείνη την ώρα. Δάκρυσα. Έλεγα συνέχεια στον εαυτό μου, "Θεέ μου, αυτός είναι αφόρητος πόνος"», λέει ο φωτογράφος.

Τότε, ο ίδιος ρώτησε το όνομά του, καθώς και το όνομα του παιδιού του. «Η κόρη μου, Ερμάκ», απάντησε ο πατέρας, ο Μεσούτ Χαντσέρ.

«Μιλούσε με δυσκολία, χαμηλόφωνα. Ήταν δύσκολο να του κάνω περισσότερες ερωτήσεις καθώς οι κάτοικοι γύρω του ζητούσαν από τον κόσμο να κάνει ησυχία ώστε να μπορέσουν να ακούσουν τις φωνές πιθανών επιζώντων παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια», αφηγείται ο φωτογράφος.

Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε αμέσως ότι η εικόνα συνοψίζει τον πόνο των θυμάτων του σεισμού. Χωρίς να φανταζόταν τον αντίκτυπο που θα είχε.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, έγινε viral σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες φορές από χρήστες του διαδικτύου.

Ο Αλτάν έχει λάβει χιλιάδες μηνύματα από όλο τον κόσμο που εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συγκίνησή τους μπροστά στη θλίψη αυτού του ορφανού πατέρα.

«Νομίζω ότι είναι μια φωτογραφία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη. Πολλοί μου είπαν ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την εικόνα», εκμυστηρεύεται. Ούτε κι εκείνος.

Βρέφος στα συντρίμμια κρατά μία τούφα από τα μαλλιά της μαμάς του

Μία από τις τελευταίες συγκινητικές εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν είναι αυτή ενός μωρού 20 ημερών, που βρέθηκε ζωντανό μετά από 60 ώρες εγκλωβισμού του στα ερείπια ενός κτηρίου στο Χατάι. Όπως διέκριναν οι διασώστες, το μωράκι κρατούσε σφιχτά στα χέρια του μία τούφα από μαλλιά – αυτά της μαμάς του.

Οι ομάδες κατάφεραν να απομακρύνουν τα συντρίμμια που είχαν καταπλακώσει το δωμάτιο του 20 ημερών, Kerem. Όπως αναφέρει η Yeni Safak, το βρέφος είναι καλά στην υγεία του και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες.

Οι στρατιώτες ζέσταναν το αγοράκι και του φόρεσαν καθαρά ρούχα. Ο Kerem μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της μητέρας του μωρού.

33χρονη βγήκε μετά από 68 ώρες ζωντανή με τον γιο της

Την ώρα που οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν τους 17.500 έγινε γνωστό ότι μία μητέρα με το 5 χρονών αγοράκι της κατάφεραν να βγουν ζωντανοί παρέμειναν κάτω από τα συντρίμμια για 68 ώρες, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Η 33χρονη Σεράπ Τοπάλ και ο γιος της, Μεχμέτ Χαμζά Τοπάλ, εγκλωβίστηκαν στα ερείπια του σπιτιού τους στο Καχραμάνμαρας μετά το «χτύπημα» των 7,8 Ρίχτερ.

Η μητέρα και το παιδί, καλυμμένοι από σκόνη και συντρίμμια, είδαν τους Βρετανούς εθελοντές της SARAID και τους Γερμανούς διασώστες της At Fire να καταφέρνουν να τους σώζουν τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ «εξέπνεε» το κρίσιμο «παράθυρο» των 72 ωρών που θεωρείται καθοριστικό για την ανεύρεση επιζώντων.

Καρέ καρέ η διάσωση βρέφους που έμεινε εγκλωβισμένο για 55 ώρες

Οι διασώστες στην Τουρκία κατάφεραν να διασώσουν ένα βρέφος από τα ερείπια κτιρίου το οποίο έμεινε εγκλωβισμένο για 55 ολόκληρες ώρες.

Η είδηση έγινε γνωστή από το πρακτορείο Anadolu που δημοσίευσε βίντεο στο Twitter και αναφέρει ότι πρόκειται για την μικρή Μασάλ, με το περιστατικό να σημειώνεται στην περιοχή Καχραμανμάρας.

Εκεί οι διασώστες εντόπισαν το βρέφος μαζί με την μητέρα του μέσα στο σπίτι τους που είχε καταρρεύσει και αμέσως έστησαν επιχείρηση για να τις απεγκλωβίσουν. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, η μητέρα παρόλο που ήταν και η ίδια εγκλωβισμένη και χωρίς πόρους, συνέχιζε να θηλάζει το παιδί της, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.

Βγάζουν ζωντανό σκύλο από τα συντρίμμια

Εκτός από ανθρώπους, οι διασώστες που βρίσκονται στην Τουρκία διασώζουν και ζωάκια που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Twitter δείχνουν ένα μικρό λευκό σκυλάκι στο Ισκεντερούν, θαμμένο στα συντρίμμια να ανασύρεται αφού οι διασώστες το εντόπισαν μετά από έρευνες σε ένα πεσμένο κτίριο.

Του προσφέρουν λίγο νερό με τον τετράποδο φίλο του ανθρώπου να δείχνει την ευγνωμοσύνη του με τον δικό του τρόπο.

Δείτε τις συγκινητικές εικόνες:

Ο 3χρονος Τάρεκ ανασύρθηκε ζωντανός, αλλά έχασε όλη του την οικογένεια

Δουλεύοντας υπό το φως φακών, διασώστες στη συριακή πόλη Τζανταρίς ανέσυραν ζωντανό τον τρίχρονο Τάρεκ Χαϊντάρ από τα συντρίμμια του σπιτιού του, σχεδόν 42 ώρες αφότου χτύπησε ο σεισμός.

Η οικογένειά του δεν τα κατάφερε. Το μικρό αγόρι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το αριστερό πόδι και δίνουν μάχη για να σώσουν το δεξί.

«Μόλις ξύπνησε και μας είδε μπροστά του ρώτησε: ‘Πού είναι η Μιράλ;’. Εμείς ρωτήσαμε ποια είναι η Μιράλ και μας είπε: ‘Η αδελφή μου, κοιμόταν δίπλα μου αλλά δεν μου απαντούσε’», αφηγήθηκε η Μάλεκ Κασίντα, η νοσηλεύτρια που τον φροντίζει. Πριν από τον Τάρεκ, οι διασώστες έβγαλαν νεκρούς από τα συντρίμμια τον πατέρα του και δύο από τα αδελφάκια του, εξήγησε η νοσοκόμα, από τη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύεται ο μικρός.

Λίγο αργότερα, ανασύρθηκαν νεκροί η μητέρα και ένα τρίτο αδελφάκι του Τάρεκ, είπαν οι γείτονες της οικογένειας. Η Τζανταρίς υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.930 άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Πολλές οικογένειες παραμένουν ακόμη θαμμένες στα ερείπια, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣυρίανεκροίΤουρκίαειδήσεις τώρασεισμός Τουρκία