Κόσμος|10.02.2023 06:00

Σεισμός στην Τουρκία: Τα Ρίχτερ «γκρέμισαν» το αφήγημα Ερντογάν στον δρόμο προς τις εκλογές – Ανάλυση Δανέζη

Newsroom

Οι επιπτώσεις της βιβλικής καταστροφής που έφερε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, φαίνεται πως αρχίζουν να γίνονται αισθητές και στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Όπως σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Σωτήρης Δανέζης, δεν υπάρχει αμφιβολία πως, μία κρίση τέτοιου μεγέθους μπορεί να ανεβάσει και να ρίξει κυβερνήσεις. Από την πρώτη στιγμή, ο Ερντογάν και οι επιτελείς του επιχειρούν να αποδώσουν την τραγωδία στη μανία του Εγκέλαδου, δηλαδή σε ένα ακραίο φαινόμενο της φύσης.

Ωστόσο, επικριτικά σχόλια στον Τύπο αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο για ανεπάρκεια, αφήνουν αιχμές για την κατάσταση των κτιρίων και βέβαια για τις ευθύνες της πολιτείας απέναντι στην ασυδοσία των εργολάβων. Η συζήτηση που έχει ανοίξει για τους οικοδομικούς κανονισμούς αφορά κυρίως το κόμμα του Ερντογάν, καθώς κυβερνά για δύο δεκαετίες, κατά τις οποίες έχει κατηγορηθεί για σωρεία σκανδάλων και διαφθορά. Άρθρα και σχόλια στον Τύπο αναφέρουν τους μεγαλοεργολάβους των δημόσιων έργων, τους φίλους και υποστηρικτές της κυβέρνησης που θησαύρισαν επί Ερντογάν, ακόμα και τους γνωστούς ως «συμμορία των πέντε».

Τα ρίχτερ «γκρεμίζουν» το αφήγημα του Τούρκου προέδρου προς τις εκλογές

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τότε που το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέβηκε στην εξουσία, ο Ερντογάν καλείται να δείξει ευαισθησία στη λαϊκή οργή, να πάρει άμεσα μέτρα και να στεγάσει εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους, πριν πληρώσει το πολιτικό κόστος και χάσει ολοκληρωτικά κάθε ελπίδα για τις εκλογές του Μαΐου. Άλλωστε, και το άστρο του νυν Τούρκου προέδρου ανέτειλε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 και την αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Ετζεβίτ, τον οποίο και νίκησε στις εκλογές τρία χρόνια αργότερα.

Για τον Ερντογάν αυτός ο σεισμός και ο τρόπος που θα αντιδράσει στην κρίση είναι πιθανό να σηματοδοτήσει την επιστροφή του στην κεφαλή της εκλογικής κούρσας ενώ, την ίδια ώρα, μπορεί να ελέγχει το κυρίαρχο πολιτικκό αφήγημα στον τύπο, τα φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ, αλλά μία ενδεχόμενη ολιγωρία ή λάθη στη διαχείριση αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας θα του στοιχίσει πολύ ακριβά, μόλις τρεις μήνες πριν το κρίσιμο ραντεβού στις κάλπες.


σεισμός Τουρκίαεκλογές ΤουρκίαΤουρκίασεισμόςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνδιαφθοράειδήσεις τώρα