Κόσμος|11.02.2023 21:33

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή για τους πλιατσικολόγους που ψάχνουν για τιμαλφή στα ερείπια

Newsroom

Καθώς κατακάθεται η σκόνη από τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, νέα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους, με κυριότερο αυτό των επίδοξων πλιατσικολόγων που γυρνάνε στα χαλάσματα με σκοπό να αφαιρέσουν οτιδήποτε πολύτιμο εντοπίσουν.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν για λεηλασίες σε οκτώ επαρχίες πληγείσες από τον σεισμό.Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες, μετέδωσε το Anadolu, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

Σαράντα δύο μεταξύ των υπόπτων αυτών συνελήφθησαν μόνο στην επαρχία Χατάι, στον νότο της χώρας, και βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, όπως και κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εισαγγελείς μπορούν στο εξής να κρατούν άτομα που κατηγορούνται για λεηλασίες για επτά ημέρες αντί για τέσσερις, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Βέβαια, δεν λείπουν και αυτοί που… παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται άνδρες με στολές παραλλαγής να χαστουκίζουν άνδρα που πιάστηκε να κλέβει σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάστηκε να επέμβουν και οι δυνάμεις ασφαλείας, ακόμη και στρατιώτες, για να γλιτώσουν οι κλέφτες από τα χειρότερα.

Στο Reuters Τουρκάλα διασώστρια είπε ότι πολλοί από τους πλιατσικολόγους έχουν μαχαίρια. «Σήμερα έπιασαν έναν και ο κόσμος τον κυνηγούσε», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι ο στρατός είναι στον δρόμο κατευθύνοντας την κυκλοφορία και μοιράζοντας τρόφιμα.

Αναστολή δραστηριοτήτων από διασώστες

Το Σάββατο δύο γερμανικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέστειλαν το Σάββατο τις επιχειρήσεις διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επικαλούμενες προβλήματα και καταγγελίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδα ατόμων και πυροβολισμούς.

Η Γερμανική Διεθνής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ISAR) και η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει ασφαλή την κατάσταση.

Νωρίτερα το Σάββατο παρόμοια απόφαση είχε λάβει και η ομάδα αρωγής της Αυστρίας.

Σχεδόν 26.000 οι νεκροί

Αυξήθηκε σε σχεδόν 26.000 ο απολογισμός των θυμάτων από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως έχουν επιβεβαιωθεί 22.327 θάνατοι από τους σεισμούς.

Ο απολογισμός των θυμάτων ξεπερνά τις 3.500 στη Συρία, όπου τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν επικαιροποιηθεί από χθες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αστυνομίαλεηλασίαΤουρκίασεισμόςσεισμός Τουρκίαειδήσεις τώρα