Κόσμος|14.02.2023 20:00

«Σαν ατομική βόμβα»: Ο σεισμός στην Τουρκία θα μείνει στην ιστορία – Εφιαλτικά στοιχεία για την έντασή του και τις καταστροφές που προκάλεσε

Newsroom

Δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άφησε πίσω του ο μεγάλος σεισμός που χτύπησε βάναυσα την Τουρκία και τη Συρία. Ο μεγάλος αυτός σεισμός έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Είναι ενδεικτική η εκτίμηση του καθηγητή Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε πως η ένταση της δόνησης παρατηρείται εξαιρετικά σπάνια.

Σημείωσε δε πως η ζώνη της καταστροφής εκτείνεται σε 290 χιλιόμετρα, ενώ παραπάνω από 100.000 κτίρια έχουν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δηλαδή από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση.

 

Όπως έγραψε ο καθηγητής του ΑΠΘ: «Η ένταση του σεισμού ξεπέρασε το βαθμό 11 και προσέγγισε το βαθμό 12 (σκούρο χρώμα στην εικόνα) στην κλίμακα Mercalli-Sieberg. O βαθμός 12 είναι ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο. Η ζώνη καταστροφής έχει μήκος 290 χιλιόμετρα!

Τα κτίρια που υπέστησαν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δηλαδή από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, υπερβαίνουν τα 100.000! Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε πρόσφατη Έκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Bogazici της Κωνσταντινούπολης».

Ερντογάν: Ισχυροί σεισμοί σαν ατομικές βόμβες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρατήρησε πως και ο πρώτος και ο δεύτερος σεισμός που χτύπησαν τη χώρα, είχαν ισχύ «ατομικών βομβών». Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 35.418. 

Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι τα γκρεμισμένα κτίρια υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί δόμησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασεισμόςΓεράσιμος Παπαδόπουλοςσεισμός Τουρκία