Κόσμος|17.02.2023 05:45

Σεισμός στην Τουρκία: Προεκλογική σύγκρουση πάνω στα ερείπια – Σενάρια για αναβολή εκλογών έως και 6 μήνες

Newsroom

Η συζήτηση μετά τα σενάρια περί αναβολής των εκλογών στην Τουρκία έχει φουντώσει μετά το φονικό σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς. 

Προεκλογική σύγκρουση πάνω στα ερείπια

Ο σεισμός, όπως εξήγησε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για να κεφαλαιοποιήσουν και οι 2 παρατάξεις αυτή την κρίση:

  • Ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αυτά που προσφέρει φιλοδοξεί να δείξει ένα φιλολαϊκό προσωπείο και επιχειρεί να χτίσει ένα αφήγημα της διαχειριστικής επάρκειας αναφορικά με τις κρίσεις, σε σχέση με την αντιπολίτευση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εξαγγελίες για κατασκευή σπιτιών και τα επιδόματα, όπως επίσης και η κατά το AKP άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.
  • Από την άλλη, η αντιπολίτευση, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αντιδράσεις και την οργή μερίδας του λαού και αν πει πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει μια κρίση.

Και οι δύο παρατάξεις θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία. Το ζήτημα όμως είναι: Ο λαός μπορεί να πάει σε εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Προς ώρας, όχι, αλλά σε 3 μήνες, τότε πιθανότατα αρκετοί σεισμόπληκτοι θα έχουν τακτοποιηθεί και ουσιαστικά θα ασχολούνται με άλλα ζητήματα.

Γιατί, συνέχισε η Μαρία Ζαχαράκη, εάν αναβληθούν οι εκλογές – έως 6 μήνες ακούγεται- τότε θα φθαρούν και οι δύο παρατάξεις. Κανένας δεν θα μπορεί κάτι ως έργο, όπως τώρα μπορεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Η αίσθηση είναι πως σε περίπτωση παράτασης των εκλογών, και οι 2 παρατάξεις θα βρεθούν χαμένες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογέςεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώρασεισμός Τουρκία