Κόσμος|22.02.2023 12:08

CNN: Η Ρωσία έκανε δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Satan II την ώρα που ο Μπάιντεν βρισκόταν στο Κίεβο

Newsroom

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στην Ουκρανία, σε ένα ιστορικό ταξίδι – έκπληξη, η Ρωσία έκανε δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, η οποία μάλιστα φέρεται να απέτυχε, όπως αποκάλυψαν στο CNN δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν γνώση του θέματος.

Η Ρωσία ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των προτέρων για την εκτόξευση μέσω των γραμμών αποσυμφωνίας, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η δοκιμή δεν αποτελούσε κίνδυνο για τις ΗΠΑ και πως δεν θεωρούν τη δοκιμή ως βήμα για κλιμάκωση της έντασης.

Οι ίδιο αξιωματούχοι έκαναν λόγο για δοκιμή πυραύλου SARMAT - γνωστού στις χώρες της Δύσης με το παρατσούκλι Satan II - o οποίος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών.

Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και στο παρελθόν και αν αυτή η δοκιμή ήταν επιτυχημένη, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα την είχε αναφέρει κατά το διάγγελμά του, χτες, Τρίτη.

Αντ' αυτού, όπως αναφέρει το CNN, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά.

Ανακοίνωσε ωστόσο ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, New START, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο εναπομείναν σύμφωνο που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Το CNN ανέφερε αρχικά ότι η δοκιμή του Satan 2 έγινε ενώ ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία με βάση πληροφορίες από πηγές.

Η χρονική στιγμή της δοκιμής υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία επικοινωνούσαν μέσω πολλών διαύλων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τους Ρώσους το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πραγματοποιούσε το ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Σημειώνεται πως ο Πούτιν έχει ανακοινώσει επιτυχείς δοκιμές ICBM στο παρελθόν, μεταξύ άλλων τον περασμένο Απρίλιο, λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκείνη η δοκιμή αφορούσε επίσης τον πύραυλο SARMAT, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και λέγεται από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει βεληνεκές που υπερβαίνει τα 11.000 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει πολεμική κεφαλή βάρους 100 τόνων και σχεδιάστηκε ως διάδοχος του ICBM R-36M Voevoda.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε αναφερθεί στον Satan ΙΙ το 2022 λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος «θα αποτελέσει τροφή για σκέψη σε όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία».

Τότε δυτικοί αναλυτές είχαν αξιολογήσει την δοκιμή ως προσπάθεια του Πούτιν να αποσπάσει την προσοχή από τις στρατιωτικές αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτινβαλλιστικός πύραυλοςΤζο ΜπάιντενΗΠΑειδήσεις τώρα