Κόσμος|09.03.2023 10:37

Στην πρώτη συνέντευξη ως υποψήφιος πρόεδρος, ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται πως δε θα υποχωρήσει στα «εθνικά συμφέροντα»

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στην ιστοσελίδα ΧαμπέρΤουρκ, όπου στο όραμά του για την εξωτερική πολιτική τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω από τις παραδοσιακές εθνικές κρατικές πολιτικές της και δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε αυτά τα ζητήματα.

Αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και τα συμφέροντα της Τουρκίας εκεί, τις πολιτικές ασφαλείας στη Συρία, το Κυπριακό, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, ο Κιλιτσντάρογλου είπε:

«Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση ως προς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας σε αυτά τα ζητήματα».

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Σχετικά με την αμυντική βιομηχανία, σε ερώτηση αν «η παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα σταματήσει», ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα γίνουν βήματα στην αμυντική βιομηχανία όπως και στην εξωτερική πολιτική και πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για μεγαλύτερες εθνικές παραγωγές και έργα.

«Θα πάω στο πρώην προεδρικό Τσάνκαγια»

Σε περίπτωση εκλογής του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το Λευκό Παλάτι, που έφτιαξε ο Ερντογάν, ως γραφείο του, αλλά θα επιστρέψει στο μέγαρο Τσάνκαγια, το οποίο ήταν επί 90 σχεδόν χρόνια το προεδρικό μέγαρο της χώρας.

Όσον αφορά την τύχη του Λευκού Παλατιού, είπε ότι «θα βρούμε μια φόρμουλα, μια λύση γι' αυτό. Θα το σκεφτούμε όταν έρθει η ώρα».

Γιαβάς και Ιμάμογλου

Σύμφωνα με την ΧαμπέρΤουρκ, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναμένεται να ακολουθήσει μια πολιτική που θα αγκαλιάζει και θα περιλαμβάνει την Τουρκία και θα ενώνει όλα τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, στην εκστρατεία του θα χρησιμοποιήσει μια ενωτική γλώσσα και όχι μια διχαστική.

Η εκτίμηση είναι ότι ο Κιλιτσντάρογλου κατάφερε να κρατήσει το Καλό Κόμμα στο τραπέζι με την κίνηση του Μανσούρ Γιαβάς και του Εκρέμ Ιμάμογλου και ταυτόχρονα να συμπεριλάβει στην εξίσωση αυτούς τους δύο δημάρχους, οι οποίοι δείχνουν δημοφιλείς.

Παρόλο που η απόφαση για τους αντιπροέδρους εναπόκειται στον πρόεδρο, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της αντιπολίτευσης, οι δύο δήμαρχοι θα κάνουν ουσιαστικά την επιλογή τους στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Όταν εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου, οι Γιαβάς και Ιμάμογλου είτε δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για δήμαρχοι και θα διοριστούν αντιπρόεδροι είτε θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για δήμαρχοι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαεκλογές Τουρκία