Κόσμος|10.03.2023 17:54

Μακελειό στο Αμβούργο: Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν πως ο δράστης ήταν επικίνδυνος, 2 μήνες πριν το φονικό – Όμως δεν του πήραν το όπλο!

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Πριν από δύο μήνες οι αρχές του Αμβούργου έλαβαν μια πληροφορία για τον ένοπλο που σκότωσε επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αγέννητου μωρού, σε αίθουσα των Μαρτύρων του Ιεχωβά, μεταδίδει η εφημερίδα Guardian.

Ωστόσο, ο δράστης φέρεται πως κατάφερε να πείσει τους αξιωματούχους να μην του πάρουν το όπλο.

Η αρχή ελέγχου όπλων έλαβε ανώνυμη επιστολή τον Ιανουάριο, η οποία εξέφραζε ανησυχίες για έναν άνδρα που κατονομάζεται από τη γερμανική αστυνομία ως Philipp F, 35 ετών, προειδοποιώντας ότι φαινόταν θυμωμένος με τους πρώην συναδέλφους του στην εκκλησία, αλλά οι αστυνομικοί δεν βρήκαν λόγο ανησυχίας όταν τον επισκέφθηκαν τον περασμένο μήνα.

Ο άνδρας, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως Philipp Fusz, ελεύθερος επαγγελματίας σύμβουλος επιχειρήσεων, συνέχισε να πυροβολεί νεκρούς τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 33 έως 60 ετών, όλοι Γερμανοί υπήκοοι, καθώς και ένα αγέννητο θηλυκό μωρό, η μητέρα του οποίου επέζησε, κατά τη διάρκεια ενός αμόκ που ξεκίνησε στις 9 το βράδυ της Πέμπτης.

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις σοβαρά, δημιουργώντας φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Έξι από αυτούς είναι Γερμανοί πολίτες, ένας είναι από την Ουγκάντα και ο άλλος από την Ουκρανία. Πρόκειται για τον πρώτο μαζικό πυροβολισμό στην ιστορία του Αμβούργου.

Το προφίλ του δράστη – Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Ο Fusz, ο οποίος είχε εγκαταλείψει την εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά πριν από 18 μήνες, αυτοκτόνησε με το ίδιο του το όπλο, αφού μέλη μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στην αίθουσα και τον καταδίωξαν στον πρώτο όροφο του τριώροφου κτιρίου με τα βότσαλα κοντά στο κέντρο της πόλης του Αμβούργου.

«Πρόκειται για πρώην μέλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ο οποίος εγκατέλειψε την κοινότητα οικειοθελώς πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, αλλά προφανώς όχι με καλές συνθήκες», δήλωσε ο Τόμας Ραντσουβάιτ, επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας του Αμβούργου.

Τώρα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν τον σταμάτησαν. Ο ύποπτος είχε άδεια οπλοφορίας ως σκοπευτής από τον Δεκέμβριο του 2022 και είχε στη νόμιμη κατοχή του ένα Heckler & Koch P30.

Όμως τον Ιανουάριο ελήφθη μια ανώνυμη επιστολή που υποδηλώνει ότι μπορεί να πάσχει από μια μη διαγνωσμένη ψυχολογική ασθένεια και ότι είχε δηλώσει «ιδιαίτερο θυμό εναντίον θρησκευτικών μελών ή εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά και του πρώην εργοδότη του».

Κατά τη διάρκεια μιας επακόλουθης αιφνιδιαστικής επίσκεψης στις 7 Φεβρουαρίου στο διαμέρισμά του στη συνοικία Altona του δυτικού Αμβούργου, ο Fusz φέρεται να ήταν συνεργάσιμος και να έπεισε τους αστυνομικούς ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Του δόθηκε απλώς μια προφορική προειδοποίηση επειδή δεν φύλαγε το όπλο του στο χρηματοκιβώτιό του.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Ralf Martin Meyer δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ύποπτος δεν είχε ποινικό μητρώο και ότι δεν υπήρχαν νομικοί λόγοι για την αφαίρεση του όπλου του άνδρα.

Το χρονικό

Η βία είχε ξεκινήσει γύρω στις 9 το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Fusz, ένας ανύπαντρος άνδρας που ζούσε στο Αμβούργο από το 2015, έφτασε στην αίθουσα δύο ώρες μετά τη λειτουργία και έστρεψε το όπλο του εναντίον μιας γυναίκας που καθόταν στο αυτοκίνητό της.

Έριξε δέκα σφαίρες στο όχημα, αλλά η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει, οπότε ο ένοπλος κινήθηκε προς ένα παράθυρο στη βόρεια πλευρά του κτιρίου. Πυροβόλησε το τζάμι του παραθύρου και μπήκε στην αίθουσα όπου ήταν συγκεντρωμένα 36 άτομα..

Η ώρα ήταν 9.04 μ.μ. Συνολικά 135 σφαίρες έριξε ο ένοπλος με το ημιαυτόματο όπλο του, φαινομενικά σε σύντομες ριπές, που διακόπτονταν από διαλείμματα 20 δευτερολέπτων.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχθηκαν 47 τηλεφωνήματα που ζητούσαν βοήθεια καθώς οι πυροβολισμοί είχαν ηχήσει.

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο στις 9.08 μ.μ., αλλά δεν μπόρεσε να μπει αμέσως στο κτίριο. Μια μονάδα υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων έτυχε ωστόσο να βρίσκεται στη γειτονιά, φτάνοντας στις 9.09μμ, οπότε και απέκτησε πρόσβαση πυροβολώντας το πόμολο της κεντρικής πόρτας της αίθουσας. Καθώς εισήλθαν, τους υποδέχτηκε μια αιματοβαμμένη σκηνή, με πτώματα διασκορπισμένα τριγύρω και πυροβολισμούς που εξακολουθούσαν να ακούγονται.

Μέσα στο χάος, μια φιγούρα, ντυμένη με σκούρα ρούχα, διέφυγε από τις σκάλες. Αυτοί τον καταδίωξαν. Ένας μάρτυρας είπε ότι πιστεύει ότι είδε τον ένοπλο να κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο. Αλλά χωρίς να έχει πού να τρέξει, ο δράστης έστρεψε το όπλο του στον εαυτό του, στριμωγμένος στον πρώτο όροφο του κτιρίου. «Είναι πολύ πιθανό ότι οφείλουμε στην πολύ, πολύ γρήγορη και αποφασιστική παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων το γεγονός ότι δεν υπήρξαν άλλα θύματα εδώ», δήλωσε ο Grote.

Ο ένοπλος είχε πάνω του ένα σακίδιο γεμάτο πυρομαχικά. Η έφοδος στο διαμέρισμά του οδήγησε στην ανακάλυψη 15 γεμάτων γεμιστήρων με 15 φυσίγγια ο καθένας και 4 κουτιά με πυρομαχικά που περιείχαν άλλα 200 φυσίγγια, δήλωσε ο Ραλφ Πέτερ Άντερς από το γραφείο του εισαγγελέα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΜακελειόΓερμανίαδολοφονίαπυροβολισμοίΑμβούργο