Κόσμος|17.03.2023 15:37

Μια αφίσα της Ακσενέρ «προκαλεί» και πάλι τη συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά την πρόταση της Ακσενέρ να προταθούν ως αντιπρόεδροι ο Ιμάμογλου και ο Γιαβάς, τα νερά ηρέμησαν στο τραπέζι των 6, αλλά μια αφίσα που τοποθετήθηκε σήμερα σε γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη ξαναφούντωσε τις συζητήσεις για τη συνοχή στην Εθνική Συμμαχία.

Στην αφίσα του Καλού Κόμματος IYI απεικονίζονται οι Μεράλ Ακσενέρ, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβούς, αλλά όχι ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στη δε λεζάντα της αφίσας αναγράφεται «Θα γράψουμε ιστορία».

Ιδού η αφίσα που φαίνεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις:

Σήμα «δεν κάνω βήμα πίσω» από τον Μουχαρέμ Ιντζέ: «Θα προκριθώ στον β’ γύρο»

Ο ηγέτης του Κόμματος Χώρα, Μουχαρέμ Ιντζέ, έδειξε ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω κι θα θέσει κι εκείνος υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές της 14ης Μαΐου, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να διασπάσει τις ψήφους και να χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου, προκειμένου να πετύχει το 50+1.

Λέγοντας ότι η προεδρική υποψηφιότητα είναι «καθοριστική», ο Ιντζέ ανέφερε: «Δεν θα το προσπαθούσα, αν ήξερα ότι θα έπαιρνα τρεις ή πέντε ψήφους», προσθέτοντας ότι πολλοί νέοι ενδιαφέρονται και ότι σχεδόν 80.000 έγιναν μέλη του κόμματός του μέσα σε ένα εβδομάδα.

«Μπορεί να προκύψει μια κατάσταση παρόμοια με τον Μακρόν. Σε αυτές τις εκλογές, πρέπει να ψηφίσετε στον δεύτερο γύρο, όχι στον πρώτο γύρο. Η επιλογή θα παραμείνει οριστική για τον δεύτερο γύρο. Ας πούμε ότι μένω εγώ κι ο Ερντογάν. Τότε θα πάρω τις ψήφους του Κιλιτσντάρογλου και θα κερδίσω. Αν μείνω εγώ κι ο Κιλιτσντάρογλου, έχω ακόμη πιθανότητες να κερδίσω. Αν μείνουν ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου όμως, δεν μπορώ να δώσω όλες τις ψήφους στον Κιλιτσντάρογλου ακόμα κι αν το ήθελα», είπε.

ADA Research: Δείχνει στην πρώτη θέση με 40,2% το ΑΚΡ

Η ADA Research ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της «Έρευνας Πολιτικής Ατζέντας Τουρκίας» που διεξήχθη το Μάρτιο.

Το 40,2% των ερωτηθέντων προτίμησε το κόμμα AKΡ

Το CHP κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 24,2%

Το HDP κατέλαβε την τρίτη θέση με 9,6%

και το IYI Party κατέλαβε την τέταρτη θέση με 7,2%.

Στην έρευνα, προκάλεσε αίσθηση η άνοδος του Νέου Κόμματος της Ευημερίας με 2%, ενώ τα άλλα 3 μέλη της αντιπολίτευσης Saadet, DEVA και Gelecek δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1%.

Στο 40% έχουν κολλήσει και οι δύο συμμαχίες

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό αναλυτή, Μουράτ Γετκίν, «υπάρχει μια τάση στο μέτωπο του Ερντογάν να εφησυχάζει με το αίσθημα του «Κερδίσαμε, τελείωσε» και να αφήνει τη δουλειά στο τέλος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κιλιτσντάρογλου είναι συνεχώς στο γήπεδο για να παρακινήσει την ομάδα του. Τόσο η Λαϊκή Συμμαχία όσο και η Εθνική Συμμαχία φαίνεται να έχουν κολλήσει γύρω στο 40%.

Αναβολή επίσκεψης του Κιλιτσντάρογλου στο HDP

«Η επίσκεψη του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο HDP αναβλήθηκε "λόγω του σφιχτού προγράμματός του», ανέφερε ανακοίνωση του HDP στον Τύπο. Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία για τη συνάντηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης του HDP, ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε: «Δεν θα ρωτήσετε εμένα γι' αυτό, θα ρωτήσετε τον οικοδεσπότη».

Το HDP ανακοίνωσε ότι το αίτημα αναβολής της συνάντησης με τον Κιλιτσντάρογλου προήλθε από αυτούς. «Λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες, οι συμπρόεδροί μας βρίσκονται στο πεδίο και το αίτημα για αναβολή προήλθε από εμάς. Θα σας ενημερώσουμε όταν ξεκαθαρίσει ξανά το χρονοδιάγραμμα».

ΤουρκίαΜεράλ ΑκσενέρΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΕκρέμ Ιμάμογλουειδήσεις τώραεκλογές Τουρκία