Κόσμος|17.03.2023 18:07

«H διαφορά θα είναι 10-15 μονάδες - Γνωρίζουμε τον ηττημένο, αλλά όχι τον νικητή» - Τι λέει γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων για τις εκλογές στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο επικεφαλής της εταιρείας KONDA, Μπεκίρ Ααρντίρ, μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Τουρκία, δήλωσε ότι αναμένει διαφορά 10-15 μονάδων στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Όσον αφορά το ποιος θα κερδίσει, ο Ααρντίρ σχολίασε μόνο: «Ξέρουμε ποιος θα χάσει, αλλά δεν ξέρουμε ποιος θα κερδίσει». Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της KONDA, στις εκλογές θα είναι τα προβλήματα της πραγματικής ζωής, όπως η ανεργία, το κόστος ζωής και οι καταστροφές. 

«Ξέρουμε κατά προσέγγιση ποιος θα χάσει, αλλά δεν ξέρουμε ποιος θα κερδίσει. Προτιμούμε να παρακολουθήσουμε το κατά πόσο η αντιπολίτευση είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί σωστά αυτό το δυναμικό και αν θα είναι αξιόπιστη στα μάτια των ανθρώπων. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αλλαγή στις εκλογικές προτιμήσεις των ανθρώπων στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αλλάζουν τις προτιμήσεις- όπως οι ταυτότητες, το μίσος προς την άλλη πλευρά, τα ταξικά προβλήματα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει περισσότερη αγωνία παρά ελπίδα. Αν οι άνθρωποι σκέφτονται με βάση το άγχος, στηρίζονται στην εξουσία. Ως εκ τούτου, θα είναι καθοριστικό αν η αντιπολίτευση μπορεί να χτίσει ελπίδα ή όχι. Δυστυχώς, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει προχωρήσει πέρα από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος», τονίζει ο έμπειρος σε εκλογικές αναμετρήσεις αναλυτής».

Οι 11 σεισμόπληκτες πόλεις αναμένεται να είναι οι πιο απροετοίμαστες για τις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε ο επικεφαλής της KONDA.

«Ένα από τα κύρια θέματα των σχετικών συζητήσεων είναι το πού και πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι στη σεισμογενή ζώνη. Οι ψηφοφόροι, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν και οι σκηνές πλημμύρισαν, θα πρέπει να ενημερωθούν και να επικαιροποιήσουν τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά η αξιοπιστία αυτής της διαδικασίας δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στη δημόσια πρωτοβουλία. Οι ΜΚΟ και οι κομματικές οργανώσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους, να παρακολουθούν και να επιβλέπουν τη διαδικασία», υποστήριξε μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε το τουρκικό αντιπολιτευόμενο ΜΜΕ «Αρτί Γκερτσέκ». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές ΤουρκίαδημοσκοπήσειςεκλογέςΤουρκία