Κόσμος|20.03.2023 14:26

Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχει επίσκεψη στην Ελλάδα τώρα» - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Δένδια στις Βρυξέλλες

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την επιστροφή του από το Κάιρο απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Όταν ρωτήθηκε, αν θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν είναι στην ατζέντα μας να πάμε στην Ελλάδα. Ο Δένδιας θα είναι σήμερα στις Βρυξέλλες, μπορεί να έχω συνάντηση μαζί του. Επίσης, σήμερα το πρωί πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να έχει διαφωνίες με την Ελλάδα σε ορισμένα θέματα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησαν τον τρόπο επίλυσής τους σε διερευνητικές επαφές, «αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται».

Με τον Σούκρι συζήτηση για ανάπτυξη διμερών σχέσεων

Σχετικά με τη διμερή του συνάντηση με τον ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο στις 18 Μαρτίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε μία «ωραία, ανοιχτή και ειλικρινής συνάντηση».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις ανοιχτά και ξεκάθαρα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ειδικά για περιφερειακά ζητήματα.

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις»

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην Άγκυρα και συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διπλωματικές σχέσεις. «Αξιολογήσαμε ποια βήματα θα κάνουμε την επόμενη περίοδο». Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το διορισμό πρέσβη στην Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Σχεδιάζαμε όταν θα ξανασυναντώταν οι πρόεδροι, να το ανακοίνωναν. Τώρα, εάν αυτή η συνάντηση καθυστερήσει λόγω εκλογών, τότε εμείς θα το παρουσιάσουμε ξανά στους προέδρους και ίσως να προετοιμαστούμε για την επόμενη επίσκεψη».

«Δεν ζητάμε διακοπή σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου με την Αίγυπτο»

Ο Τσαβούσογλου έστειλε πάλι μήνυμα στο Κάιρο ότι «εάν στο μέλλον υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, θα είναι υπέρ της Αιγύπτου και όχι κατά της Τουρκίας», ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτήσει «διακοπή σχέσεων» με άλλες χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) μετά την αποκατάσταση των σχέσεών της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

«Αλλά αν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία εδώ, δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας- το λέμε αυτό σε όλους. Ακόμη και αν συνεργαστούν μαζί μας όλοι αυτοί, εμείς λέμε δίκαιη κατανομή».

Ικανοποίηση Καΐρου για την εξομάλυνση με την Ελλάδα

«Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι σχέσεις μας, ιδίως με την Ελλάδα, έχουν ηρεμήσει και πάλι μετά τον σεισμό. Με άλλα λόγια, οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο ή οι σχέσεις των άλλων μαζί τους δεν πρέπει να αποτελούν εναλλακτική λύση η μία για την άλλη. Δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουν καλές σχέσεις μαζί τους και επίσης μαζί μας».

«Η Αίγυπτος ενοχλείται από την τουρκική παρουσία στη Λιβύη, όχι από το τουρκο-λιβυκό»

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, κατά τη συνάντησή του με τον Σούκρι συζητήθηκε λεπτομερώς και η Λιβύη. «Συμφωνούμε ότι δεν είμαστε εκ διαμέτρου αντίπαλοι στη Λιβύη και ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα της Λιβύης. Θα εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις μας και για αυτό το θέμα», ανέφερε.

Όσον αφορά τη συμφωνία περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η συμφωνία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συνάψαμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι επίσης εναντίον μας. Σε αυτήν τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά είναι με το μέρος μας, θα μπορούσαμε να πούμε. Όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές, σεβάστηκαν τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία υδρογονανθράκων με οποιαδήποτε χώρα».

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Αίγυπτος αντιτάχθηκε στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με το επιχείρημα ότι «η θητεία της σημερινής κυβέρνησης στη Λιβύη έχει λήξει και δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία γιατί δεν είναι πλέον νόμιμη. Δεν λέει όμως ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι εναντίον τους. Το θέμα με το οποίο αισθάνεται άβολα η Αίγυπτος από την αρχή είναι για την παρουσία μας εκεί. Αλλά η παρουσία μας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι συμφώνησαν πάντως να έχουν στενότερη διαβούλευση και συνεργασία με την Αίγυπτο για τη Λιβύη. «Φυσικά, κατανοούμε την ανησυχία της Αιγύπτου για την αστάθεια στη Λιβύη. Άλλωστε, η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας δίπλα της είναι φυσικά σημαντική για εκείνη».

«Η στρατιωτική μας παρουσία στη Λιβύη είναι καθόλα νόμιμη»

Υπενθύμισε ότι υπάρχουν διαφορετικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη και ότι η παρουσία της Τουρκίας εκεί είναι στο πλαίσιο της υπογραφείσας συμφωνίας. «Η στρατιωτική μας παρουσία εκεί είναι καθόλα νόμιμη», είπε. «Πώς θα ενώσετε τη χώρα (τη Λιβύη); Πρέπει να δημιουργηθεί ένας τακτικός στρατός εδώ και να δημιουργηθούν τακτικές δυνάμεις ασφαλείας. Λέμε ότι μπορούμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη, ιδιαίτερα εκπαίδευση, στις δυνάμεις που θα σχηματιστούν υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Ήδη εκπαιδεύουμε πολλές δυνάμεις ασφαλείας στη Λιβύη. Με άλλα λόγια, συνεισφέρουμε και συνεισφέρουμε θετικά εδώ. Αλλά μια χώρα αποφασίζει μόνη της, εάν θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε χώρα σε στρατιωτικό και αμυντικό επίπεδο και θέματα ασφαλείας».

Επαφές με Χαφτάρ

Μιλώντας για την επαφή που έγινε με τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον ηγέτη των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή όχι μόνο με τη Δύση αλλά και με την Ανατολή. Ο πρέσβης μας επισκέπτεται αυτή την περιοχή».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει τη Λιβύη ως σύνολο.

«Αγγίξαμε όλα τα θέματα, από την ενέργεια, τις μεταφορές μέχρι και τις επενδύσεις. Η αιγυπτιακή πλευρά θέλει οι τουρκικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αίγυπτο. Το εμπόριο μας έχει πλησιάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε.

«Πρόταση για την εξαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην Τουρκία»

Σχετικά με την εξαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε, «αντί να αγοράσουμε από την αγορά, αποφασίσαμε οι ενεργειακές μας εταιρείες να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία -μεταξύ BOTAS και αιγυπτιακής εταιρείας EGAS- Τα υπουργεία Ενέργειας θα διαπραγματευτούν επί του θέματος».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θέλει να συνάψει μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG με την Αίγυπτο. «Χάρη στους τερματικούς μας σταθμούς LNG, αυτή τη στιγμή εξάγουμε φυσικό αέριο σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε χώρες των Βαλκανίων. Επομένως, το αιγυπτιακό αέριο μπορεί να εξαχθεί σε τρίτες χώρες μέσω Τουρκίας. Θέλουμε ακόμη να υπογράψουμε ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για το LNG. Κάναμε μια τέτοια προσφορά», ανέφερε.

Προτάθηκε ακόμη η ίδρυση ενός μηχανισμού Κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής (JETCO), η ίδρυση Κοινού Εμπορικού Επιμελητηρίου και η διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ. Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι το Επιχειρηματικό Συμβούλιο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) θα πρέπει να αναβιώσει και ότι η αιγυπτιακή πλευρά δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό.

Συνεργασία και για πυρηνική ενέργεια

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ήθελαν να αυξήσουν τη συνεργασία ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλιακή ενέργεια. «Η Αίγυπτος ζητά από τη ROSATOM να ιδρύσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο. Με την εμπειρία μας στο Άκουγιου, πιστεύουμε ότι οι εταιρείες μας μπορούν να συμβάλουν εδώ», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι συζητήθηκε επίσης η ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας και η αύξηση του διαλόγου μεταξύ των στρατιωτικών.

Σημειώνοντας ότι υπήρξε μια διαδικασία ωρίμανσης μεταξύ των δύο χωρών, ο Τσαβούσογλου είπε, «Στην πραγματικότητα, συμφωνήσαμε σε αυτόν τον οδικό χάρτη με τον Σούκρι στη Νέα Υόρκη. Πρώτα θα συνέρχονταν οι βουλευτές μας, μετά θα συναντιόμασταν σε μία τρίτη χώρα και μετά θα προετοιμάζονταν η συνάντηση των προέδρων μας. Αλλά ξαφνικά συνέβη ένα θετικό γεγονός στη Ντόχα. Το κύριο σημείο καμπής ήταν η συνάντηση του προέδρου μας (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) στη Ντόχα».

Όπως ανέφερε πάντως χαρακτηριστικά, τίποτα το εξαιρετικό δεν συνέβη στα παρασκήνια πριν από τη συνάντηση των προέδρων στη Ντόχα.

Συνεχίζεται η προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η ένταξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) ξεκίνησε με το καθεστώς της ιδιότητας μέλους παρατηρητή στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) και ότι υπάρχει διαφορά στην ιδιότητα του παρατηρητή λόγω της συνταγματικής της ονομασίας.

«Η (ΤΔΒΚ) συμμετείχε επίσης στη συνάντηση. Η σημαία ήταν επίσης εκεί. Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ (Ερσίν Τατάρ) παρευρέθηκε στη συνάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ Ταχσίν Ερτουρούλογλου ήρθε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Ο πρόεδρός μας (Ερντογάν) τόνισε επίσης στη Νέα Υόρκη, στη συνάντηση εκείνη την ημέρα, ότι τώρα εργαζόμαστε για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, για την επιστροφή των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ανέφερε.

Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών

Μιλώντας για τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών που διοργανώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου, για τη συγκέντρωση οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία και τη Συρία μετά τους σεισμούς, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι, εκτός από τη χρηματική βοήθεια, η ΕΕ δεσμεύτηκε να στηρίξει ορισμένες χώρες, προκειμένου να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση των σεισμογενών ζωνών. «Από τη μία πλευρά, η ΕΕ θα δεσμευτεί με δικά της κεφάλαια και από την άλλη θα υπάρξει ανακοίνωση από την Επενδυτική Τράπεζα», είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξήγησε επίσης ότι θα υπάρξει οικονομική βοήθεια και δέσμευση από εξωτερικές πηγές σχετικά με το αναπτυξιακό ταμείο, επισημαίνοντας ότι οι εισερχόμενοι πόροι θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον σκοπό του σεισμού, την ανοικοδόμηση και την κατασκευή με διαφανή τρόπο.

Διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς εάν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στη στάση της Σουηδίας μετά τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε: "Συνομίλησα με το Σουηδό υπουργό Εξωτερικών (Tobias Billstrom) την περασμένη Παρασκευή κι εξέφρασε την ελπίδα του ότι η ένταξη της Σουηδίας θα οριστικοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Είπα "από εσάς εξαρτάται". Είπαμε, "Θα επιτρέψουμε σε όσους εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και εφαρμόσουν την τριμερή συμφωνία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε σε αυτούς που δεν κάνουν βήματα».

Αναβολή 4μερούς για Συρία

Όταν ρωτήθηκε για την αναβολή της τετραμερούς συνάντησης μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και Άσαντ στη Μόσχα σχετικά με τη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε: «Οι Ρώσοι είπαν: ‘Δεν μπορέσαμε να προετοιμαστούμε, ας το αναβάλουμε. Αλλά το συριακό καθεστώς ήταν εκεί, ίσως πήραν μια κοινή απόφαση. Αργότερα είπαν «θα γίνει στο μέλλον». Κι εμείς απαντήσαμε ‘εντάξει’».

Σχετικά με την παρουσία του ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, στη Μόσχα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις συνομιλίες των δύο πλευρών και σημείωσε ότι η τετραμερής συνάντηση ήταν πρόταση της Ρωσίας και περιμένουν τώρα το νέο ραντεβού.

Εκλογές 14 Μαΐου

Ως εκλεγμένος βουλευτής επί τέσσερις θητείες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική είναι σημαντικό στοιχείο των εκλογών, προσθέτοντας ότι η διαδικασία με την Αίγυπτο δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑίγυπτοςΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραελληνοτουρκικάΝίκος ΔένδιαςΤουρκία