Κόσμος|22.03.2023 22:15

Εκλογές Τουρκία: Η απόφαση... ματ του φιλοκουρδικού HDP που θα κάνει την αντιπολίτευση να κερδίσει την παρτίδα

Μαρία Ζαχαράκη

To Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας (10,7% και 67 βουλευτές). Παρόλα αυτά δεν θα κατεβάσει υποψήφιο για την προεδρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η συμπρόεδρος του φιλο-κουρδικού κόμματος, Περβίν Μπουλντάν, ανοίγοντας το δρόμο για την υποστήριξη σε ένα άλλο πρόσωπο, που είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Tο HDP δεν ανέφερε όνομα, αλλά αυτό ήταν μία συμφωνημένη στρατηγική μεταξύ των «6» της αντιπολίτευσης και του φιλο-κουρδικού κόμματος, προκειμένου να μη δοθεί άλλη μία αφορμή στην κυβέρνηση να κατηγορήσει τον αρχηγό του CHP ότι στηρίζεται από τους Κούρδους και δη τους τρομοκράτες, όπως συνήθως αποκαλούνται οι πολιτικοί του HDP στη δημόσια αντιπαράθεση.

Αν και αναμενόμενη, ήταν η πλέον απευκταία εξέλιξη που θα επιθυμούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα ποσοστά που συγκεντρώνει το HDP στις δημοσκοπήσεις (περίπου 11%), αλλάζει, άρδην, το εκλογικό σκηνικό. Τα μαθηματικά για την εκλογή προέδρου στην Τουρκία (50%+1 ψήφος) λένε ότι οι πιθανότητες νίκης του όποιου υποψηφίου πολλαπλασιάζονται μόνον εφόσον λάβει την υποστήριξη του HDP.

Εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Η θέση που έλαβαν, επομένως, οι Κούρδοι για μη ανάδειξη δικού τους υποψηφίου και στήριξη Κιλιτσντάρογλου τροφοδοτεί πλέον μια μεγάλη ένταση στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, από τη στιγμή που γίνονται οι μεγάλοι ρυθμιστές του αποτελέσματος.

Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης επικρατεί μεν μία ανησυχία απώλειας ψήφων κυρίως από τις συντηρητικές/εθνικιστικές πτέρυγες του CHP και του IYI, αλλά όχι βέβαια σε επίπεδο τραγικό. Εκτός αν το αποτέλεσμα τελικά κριθεί στο νήμα, αλλά γι’ αυτό και οι 6 ηγέτες της Εθνικής Συμμαχίας και οι αρχηγοί του HDP προσπαθούν να κάνουν όσο γίνεται διακριτικές κινήσεις και δηλώσεις για αυτή τη συνεργασία.

Εκείνοι που έχουν κυριευτεί τώρα από μεγάλη ανησυχία είναι στο στρατόπεδο της κυβερνητικής Λαϊκής Συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ. Η συμπόρευση αντιπολίτευσης-HDP προσφέρεται από τη μία για εύκολη επικοινωνιακή αξιοποίηση από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση στην τουρκική κοινή γνώμη για συνεργασία με τον «εσωτερικό εχθρό» της χώρας, με απώτερο στόχο να συσπειρωθούν οι εθνικιστές όλων των κομμάτων γύρω από το ΑΚΡ-ΜΗΡ, αλλά από την άλλη η κυβέρνηση βιώνει έναν ανεξέλεγκτο φόβο ότι χάνει τις εκλογές.

Η διαφορά με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις μετά τους σεισμούς μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων, που θα κονταροχτυπηθούν στο δεύτερο γύρο, δηλ. Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου, κυμαίνεται γύρω στο 10%, ακριβώς το ποσοστό που κατέχει το φιλο-κουρδικό κόμμα. Από τη στιγμή που το HDP προσεταιρίστηκε -έστω σιωπηρά- τον Κιλιτσντάρογλου και την Εθνική Συμμαχία, έχει βγάλει ήδη τον νικητή.

Γι’ αυτό και η απόφαση του HDP αποτελεί μία «κίνηση ματ» που κλείνει την παρτίδα και μάλιστα πριν από τις 14 Μαΐου.

Εκτός... αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγάλει κάποιον απρόβλεπτο... λαγό από το καπέλο του στις εναπομείνασες 55 ημέρες μέχρι τις εκλογές.

«Οι τουρκικές κάλπες επιφυλάσσουν πάντα εκπλήξεις», όπως έχει πει κι ένας γκουρού της τουρκικής πολιτικής.

Αντιμέτωπο με κλείσιμο το HDP

Τί γίνεται όμως με τη νομική εκκρεμότητα που έχει το φιλο-κουρδικό κόμμα κι αν αυτό επηρεάσει τη συμμετοχή του στις εκλογές;

Από το Μάρτιο του 2021, το HDP αντιμετωπίζει δίωξη με ενδεχόμενο κλεισίματός του επί παραβιάσει νόμου για τη χρηστή λειτουργία των δημοκρατικών κομμάτων «λόγω συνωμοτικών σχέσεων με την τρομοκρατική οργάνωση PKK».

Την παραμονή της προκήρυξης των εκλογών της 14ης Μαΐου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έδωσε νέα παράταση στην υπόθεση, αναβάλλοντας τη δίκη για τις 11 Απριλίου.

Η δικαστική αυτή εκκρεμότητα δημιούργησε έναν σημαντικό «κόμπο» στο κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής του HDP στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Γιατί ουσιαστικά υποχρεώνει το HDP να κατέβει με δικές του λίστες στις εκλογές, καθότι κανείς δεν διακινδυνεύει να διαμορφώσει κοινές λίστες με ένα κόμμα υπό απαγόρευση, αλλά από την άλλη τίθεται και θέμα πού θα ανήκουν οι βουλευτές που θα εκλεγούν, αν υπάρξει απαγόρευση και κλείσιμο τελικά; Υπό τη σκέπη ποιου κόμματος θα είναι οι υποψήφιοι και μετέπειτα βουλευτές, ώστε να έχουν κοινοβουλευτική παρουσία και δύναμη ως κόμμα;

Η λύση ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Οι υποψήφιοι Κούρδοι βουλευτές αποφασίστηκε να θέσουν υποψηφιότητα με το κόμμα της Πράσινης Αριστεράς (YSP), που θεωρείται παρακλάδι του HDP, και δεν απειλείται με κανένα κλείσιμο και απαγόρευση μέχρι τις εκλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραΤουρκίαεκλογές Τουρκία