Κόσμος|24.03.2023 15:45

Κιλιτσντάρογλου: Ο λαός θέλει αλλαγή - Οι εκλογές τελειώνουν στον πρώτο γύρο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην πρώτη του συνέντευξη, αφότου ανακηρύχθηκε υποψήφιος για την τουρκική προεδρία στο κανάλι Halk TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι εκλογές θα τελειώσουν στον πρώτο γύρο, καθώς οι πολίτες είναι υπέρ της αλλαγής.

Ο ηγέτης του CHP είπε ότι: «Αυτός ο αγώνας πρέπει να τελειώσει. Είναι απαραίτητο να ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά στον πρώτο γύρο και να μην κουράσουμε την Τουρκία για δεύτερη φορά. Δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερες κάλπες, δαπάνες και έξοδα, αυτό είναι το σωστό», και πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί το Κόμμα της Πατρίδας, καθώς και πολλά άλλα κόμματα.

Οι εκκολαπτόμενοι υπουργοί του CHP

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Turk, ο Κιλιτσντάρογλου και το κόμμα του CHP έχουν ήδη αρχίσει την ανάθεση υπουργείων, αν εκλεγούν, σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο Σελίν Σαγέκ Μπόκε προορίζεται για το υπουργείο Οικονομίας ή της ΕΕ, ο Μουχαρέκ Ερκέκ ή ο Μπουλέντ Τεζτζάν για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Σείτ Τορούν για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, ο Αχμέτ Ακίν για το υπουργείο Ενέργειας, ο Ονουρσάλ Αντίγκιουζέλ για το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δεν αποκλείεται ο Κιλιτσντάρογλου, προκειμένου να προσεταιριστεί τον Μουχαρέμ Ιντζέ του κόμματος MEMLEKET, να του δώσει το υπουργείο Παιδείας.

«Η συνάντηση Ιντζέ-Κιλιτσντάρογλου μπορεί να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Ο ηγέτης του CHP θέλει να δει μερικές δημοσκοπήσεις πριν από την επίσκεψη. Αναφέρεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν είπε τίποτα στα στελέχη του για το υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Το κρατάει καβάτζα; Είναι γνωστό ότι το παιδικό όνειρο του Ιντζέ ήταν να γίνει υπουργός Εθνικής Παιδείας».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αντίστοιχα ισχυρίζεται αντίστοιχα ότι έχουν δοθεί υποσχέσεις στο φιλο-κουρδικό κόμμα HDP για δύο υπουργεία.

«Φημολογείται ότι το HDP, το οποίο δεν πρότεινε υποψήφιο, θα ανταμειφθεί με δύο υπουργεία.  Ονόματα που δεν έχουν επίσημους δεσμούς με το HDP, αλλά θα παραπέμπουν σε ενώσεις θα συμπεριληφθούν στο υπουργικό συμβούλιο. Υπολογίζεται ότι 2 ονόματα του HDP, μία γυναίκα και ένας άνδρας, θα καθίσουν στην υπουργική έδρα».

Η αρθρογράφος της Χουριέτ, Hande Firat, έγραψε ότι «ανώτεροι αξιωματούχοι του CHP αρνούνται αυτόν τον ισχυρισμό. Δεν υπάρχει υπουργικό αίτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί καν να γίνει», ενώ την ίδια αντίδραση επιδεικνύουν και στο αίτημα του HDP για την απελευθέρωση του Οτζαλάν, λέγοντας ότι «η απελευθέρωση του Οτζαλάν δεν είναι δυνατή». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαεκλογές ΤουρκίαεκλογέςΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώρα