Κόσμος|28.03.2023 12:41

Εκλογές Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να πιάσει το 50% - Ο μέσος όρος 11 δημοσκοπήσεων

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να «πιάσει» το 50%, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται ενόψει των εκλογών στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο κοινός υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, φαίνεται ότι πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές περνώντας το 50% στον πρώτο γύρο.

Σε αυτόν τον πίνακα, βλέπετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν από 11 εταιρείες και τους μέσους όρους όλων αυτών.

Επίσης, άλλες τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει τις εκλογές.

Ο Κεμάλ Οζκιράζ (AVRASIA), ο Οζέρ Σεντζάρ (METROPOLL) και ο Μεχμέτ Ποστεκί (ORC) αξιολόγησαν την τελευταία κατάσταση σχετικά με τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Και τα 3 ονόματα δήλωσαν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τον Ποστεκί (ORC*), υπήρξε μείωση από 53% σε 38-40% στην (κυβερνητική) Λαϊκή Συμμαχία και οι σημαντικότεροι λόγοι για αυτό είναι τα ζητήματα της οικονομίας, της δικαιοσύνης και των προσφύγων.

«Όταν κοιτάμε τη γενική τάση, βλέπουμε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα ολοκληρώσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο. Με ή χωρίς την υποστήριξη του Μουχαρέμ Ιντζέ, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό».

*Η ORC Research θεωρείται μία εταιρεία κοντά στον Ερντογάν και εμφανίζει συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά του ΑΚΡ.

Σύμφωνα με τον Οζέρ Σεντζάρ (METROPOLL*), τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό και σαφές αυτή τη στιγμή, αλλά η Λαϊκή Συμμαχία κινείται γύρω στο 43,5% για τις βουλευτικές εκλογές. Ο Σεντζάρ είναι της άποψης ότι αν δεν υπάρξει μεγάλη αλλαγή, η Λαϊκή Συμμαχία θα πάρει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα φτάσει ακόμη και τους 301 βουλευτές.

Ο Σεντζάρ δήλωσε ότι παρόλο που ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν κατά 2,5% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, αυτό το ποσοστό δεν είναι ένα ποσοστό που δεν θα αλλάξει. Ο Σεντζάρ τόνισε ότι το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει ο Μουχαρέμ Ιντζέ είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο:

Για τους υποψήφιους προέδρους, ο Σεντζάρ υποστηρίζει ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον Ερντογάν με ποσοστό 2,5%. Απαιτείται διαφορά τουλάχιστον 8-9%. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Μαρτίου, ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να κερδίσει στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, αν οι εκλογές πάνε στον δεύτερο γύρο, νομίζω ότι όποιος ξεπεράσει τους 301 βουλευτές έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει και την προεδρία.

* Αξιόπιστη, φιλικά προσκείμενη στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον Κεμάλ Οζκιράζ (AVRASIA*), ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται ότι θα κερδίσει στον πρώτο γύρο και προβλέπει ότι άλλοι 2 υποψήφιοι θα αποχωρήσουν από την κούρσα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Τότε οι ψηφοφόροι θα στραφούν στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές, προσθέτοντας ότι το ποσοστό υποστήριξης των ψηφοφόρων του HDP προς το πρόσωπο του Κιλιτσντάρογλου αυξήθηκε στο 94%.

*Φιλικά προσκείμενη στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP (αξιωματική αντιπολίτευση)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δημοσκοπήσειςΤουρκίαειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές