Κόσμος|31.03.2023 06:00

Εκλογές Τουρκία: Επιδείξεις Ερντογάν με το Άκουγιου πριν τις κάλπες - Η φιέστα της 27ης Απριλίου

Μαρία Ζαχαράκη

Τα λόγια του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ότι η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου θα ανοίξει και ενδέχεται να έρθει ακόμη και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσαν το σήμα ότι ετοιμάζει μια μεγάλη προεκλογική φιέστα στη Μερσίνα στις 27 Απριλίου.

Τι θα εγκαινιάσει όμως ο Ταγίπ Ερντογάν;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, η κατασκευή της πρώτης μονάδας θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 το νωρίτερο.

Άρα η κυβέρνηση απλά δίνει ένα «show off» στο Άκουγιου ως άλλη μία προεκλογική κίνηση.

Στις 12 Μαΐου 2010, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία προβλέπει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Μερσίνα.

Η ρωσική Rosatom σήκωσε τα μανίκια για ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ισχύος 4.800 μεγαβάτ, αποτελούμενο από 4 μονάδες, καθεμία από τις οποίες είναι 1.200 μεγαβάτ. Στις 3 Απριλίου 2018 τέθηκαν τα θεμέλια της πρώτης μονάδας με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπό κανονικές συνθήκες, η πρώτη μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2025, μετά από 7 χρόνια κατασκευής και δοκιμών. Οι υπόλοιπες μονάδες θα τεθούν σε λειτουργία ανά διαστήματα ενός έτους (δεύτερη μονάδα το 2026, τρίτη μονάδα το 2027, τέταρτη μονάδα το 2028).

Το επενδυτικό κόστος του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής υπολογίζεται στα 20 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η Elektrik Uretim AS (EUAS) θα αγοράσει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου στις 2 πρώτες μονάδες και το 30% από τις υπόλοιπες 2 μονάδες για 15 χρόνια στα 12,35 δολάρια/kWh. Οι Ρώσοι θα πουλήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν στην αγορά μετά από 15 χρόνια. Η περίοδος λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής είναι 60 χρόνια. Η Rosatom κατέχει το 99,2% των μετόχων του έργου.

Με άλλα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να λέει και να καμαρώνει μπροστά στον λαό του ότι η Τουρκία θα παραγάγει πυρηνική ενέργεια, αλλά, όπως πολλοί σημειώνουν -κι όχι άδικα- θα είναι η πρώτη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, αλλά όχι της Τουρκίας.

Βέβαια, ο σταθμός στο Άκουγιου και η τεράστια πρόοδος στις ΑΠΕ (π.χ. τα υδροηλεκτρικά έργα Ataturk και Karakaya στις πηγές του Ευφράτη ή και το φράγμα του Ιλισού στις πηγές του Τίγρη), θα καταστήσουν την Τουρκία κόμβο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την περιοχή της Μ. Ανατολής, η οποία έχει μείνει απελπιστικά πίσω σε θέματα παραγωγής βιώσιμης ενέργειας.

Άνοιγμα πριν τις εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε κάθε συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τόνιζε ότι ήθελε η πρώτη μονάδα να ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου 2023, στην 100ή επέτειο της Δημοκρατίας. Τουρκία και Ρωσία έκαναν δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου ανέτρεψαν όμως τους υπολογισμούς. Ανακοινώθηκε ότι η πρώτη μονάδα θα ανοίξει στο Άκουγιου στις 27 Απριλίου, αν και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί το 2024 και οι υποχρεωτικές δοκιμές θα διαρκέσουν τουλάχιστον άλλον 1 χρόνο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική εκπομπή προανήγγειλε άλλες τρεις μονάδες τα επόμενα 5 χρόνια, όπως επίσης και ότι μπορεί να μεταβείο στην Τουρκία ο Ρώσος πρόεδρος στις 27 Απριλίου για το πρώτο βήμα που είναι η φόρτωση καυσίμων στην πρώτη μονάδα του Άκουγιου.

Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την επίσκεψη Πούτιν. Η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την επίσκεψη.

Επομένως, το Άκουγιου φαίνεται να παίρνει τη θέση του ανάμεσα στα προεκλογικά ανοίγματα και τις ρηξικέλευθες κινήσεις της κυβέρνησης.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές ΤουρκίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώρα