Κόσμος|31.03.2023 08:45

Ψηφίστηκε η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Η Τουρκία κύρωσε την προσχώρησή της

Μαρία Ζαχαράκη

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης στην τουρκική εθνοσυνέλευση, λίγο πριν διαλυθεί για τις εκλογές της 14ης Μαίου, έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με 276 «ναι».

AKP: Καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εκ μέρους του AKP υπενθύμισε το τριμερές μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη στις 28 Ιουνίου 2022 και καλωσόρισε τη Φινλανδία με τα εξής λόγια: «Καλώς ήρθατε στο ΝΑΤΟ».

CHP: Ελπίζουμε ότι η φιλία μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας δεν θα καταστραφεί

Εκ μέρους του CHP, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ουνάλ Τσεβικόζ δήλωσε:

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι το γεγονός ότι δεν εγκρίνεται σήμερα η Σουηδία μαζί με τη Φινλανδία δεν προκαλεί δυσαρέσκεια στον σουηδικό λαό. Το ΝΑΤΟ είναι ένας κοινός αμυντικός οργανισμός. Μέχρι τώρα, μόνο η Νορβηγία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ στη βόρεια πλευρά του ΝΑΤΟ. Λόγω της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η ένταξη της Σουηδίας, μαζί με την ένταξη της Φινλανδίας, είναι φυσικά επιθυμητή από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η Σουηδία έχει κάνει ορισμένα βήματα, δεν τα έχουμε βρει ακόμα αρκετά. Ωστόσο, η Σουηδία ελπίζει ότι ορισμένες τροποποιήσεις στο σουηδικό Σύνταγμα και στον αντιτρομοκρατικό νόμο που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων, ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια εξέλιξη που δεν θα βλάψει τη φιλία μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη και η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Διότι, τα τελευταία δέκα χρόνια, η Σουηδία ήταν ένα από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία έδειξε τον μεγαλύτερο αγώνα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπερασπίστηκε περισσότερο την Τουρκία. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό».

Ο πρέσβης Τσεβικόζ είπε ακόμη: «Το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας δεν είναι ένα θέμα στο οποίο συμφωνούν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν επί του παρόντος μέλη του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να διαφωνούν μαζί μας ως προς τον ορισμό της τρομοκρατίας. Φυσικά, θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Η Συμφωνία της Μαδρίτης δεν θα χάσει την ισχύ της ακόμη και αν η Σουηδία γίνει αποδεκτή ως μέλος μετά τη Φινλανδία αύριο. Όπως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της Συμφωνίας της Μαδρίτης είναι για εμάς η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι επίσης προϋπόθεση για τη Σουηδία και τη Φινλανδία να λειτουργήσουν εντός της ΕΕ για να συμμετέχει η Τουρκία στη δομή ασφαλείας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη σε αυτό το θέμα».

Το HDP επέλεξε να μην ψηφίσει «όχι» για πρώτη φορά

Αν και βρίσκονταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη γενική συνέλευση, οι βουλευτές του HDP δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Έτσι, στην ψηφοφορία δεν υπήρχαν ψήφοι «όχι» ή «αποχής».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του HDP, Χισιάρ Οζσόι είπε:

«Ποτέ δεν ψηφίζουμε ‘ναι’ σε μια στρατιωτική συμφωνία, λέμε πάντα «όχι». Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό σε μια στρατιωτική συμφωνία. Μέχρι στιγμής τους καταψηφίζαμε όλους. Αλλά αυτή τη φορά αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε σε αυτήν την ψηφοφορία, επειδή θεωρήσαμε νόμιμες τις ανησυχίες της Φινλανδίας για την ασφάλεια και δεν θέλαμε να πούμε ούτε ‘όχι’».

Στην ομιλία του στο βήμα, ο Οζσόι είπε: «η κυβέρνηση του AKP δυστυχώς μετέτρεψε το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε εργαλείο εκβιασμού και απειλής. Δεν το εγκρίνουμε αυτό, το έχουμε πει πολλές φορές. Θεωρούμε άσχημο, λάθος και παράνομο το παζάρι να πούμε ‘ναι’ στην ένταξη στο ΝΑΤΟ σε αντάλλαγμα για την έκδοση Κούρδων και αντιπολιτευόμενων συγγραφέων, πολιτικών και δημοσιογράφων σε αυτές τις χώρες στην Τουρκία με το όνομα ‘τρομοκράτες’. Η κυβέρνηση του AKP αναγκάζει τη Σουηδία να παραβιάζει τόσο το εθνικό της δίκαιο όσο και το διεθνές δίκαιο».

Ο Οζσόι πρόσθεσε ότι ο θείος του, Σιράτς Μπιλγκίν, ο οποίος πέθανε πριν από 10 χρόνια, ήταν μεταξύ των ονομάτων που το AKP ήθελε να εκδοθούν από τη Σουηδία στην Τουρκία.

Κόμμα IYI: «Η Τουρκία μπορεί να μην ήταν μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα λόγω έλλειψης δημοκρατίας»

Εκ μέρους του Κόμματος IYI, ο αναπληρωτής πρόεδρος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αχμέτ Καμίλ Εροζάν ανέφερε:

«Είμαστε και οι ίδιοι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά ‘είμαστε δημοκράτες;’

Η Φινλανδία, της οποίας την ένταξη διαπραγματευόμαστε σήμερα, είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων μαζί με τη Σουηδία. Γιατί το λέω αυτό; Αν η Τουρκία δεν είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το 2023 του 21ου αιώνα και είχαμε υποβάλει αίτηση σήμερα, η ένταξη μας θα είχε συζητηθεί γιατί δεν τηρούσαμε όλα αυτά τα κριτήρια. Σήμερα συζητάμε για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας με διαφορετικό τρόπο.

Η Φινλανδία, της οποίας την ένταξη διαπραγματευόμαστε σήμερα, είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων, μαζί με τη Σουηδία. Γιατί το λέω αυτό; Εάν η Τουρκία δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ το 2023 του 21ου αιώνα και είχαμε υποβάλει αίτηση σήμερα, η ένταξή μας θα είχε συζητηθεί γιατί δεν τηρούσαμε όλα αυτά τα κριτήρια. Σήμερα συζητάμε για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας με διαφορετικό τρόπο».

Μόνο για τη Σουηδία εκκρεμεί έγκριση

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, μέλος του ΝΑΤΟ, ενέκρινε επίσης την ένταξη της Φινλανδίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Φινλανδό Πρόεδρο Sauli Niinisto, δήλωσε ότι το Ελσίνκι έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Άγκυρας και έδωσε το πράσινο φως.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία θα πρέπει να στείλουν τα έγγραφα επικύρωσης της Φινλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταχώριση των επίσημων εγγράφων της συμμαχίας σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναμένεται να καλέσει επίσημα τη Φινλανδία να ενταχθεί στη συμμαχία.

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, η οποία υπέβαλε πέρυσι αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Φινλανδία. Οι δύο χώρες, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χρειάζονται την έγκριση των κοινοβουλίων των 30 κρατών μελών της συμμαχίας για να ενταχθούν επίσημα στο ΝΑΤΟ. Η Ουγγαρία δεν έχει επίσης ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

Η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση του PKK και των μελών του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία είχαν συμφωνήσει ως τρεις χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν καλέσει την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν τα πρωτόκολλα ένταξης των δύο χωρών.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν η Φινλανδία και η Σουηδία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης στη συμμαχία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους στις 11 Ιουλίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΦινλανδίαΝΑΤΟΤουρκία