Κόσμος|03.04.2023 14:17

Τουρκία: Έλιωσε ο πάγος με την Ελλάδα - Αλλαγή κλίματος αλλά όχι θέσεων από την Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Με το λιώσιμο των πάγων, που είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι επισφράγισε λεκτικά για πρώτη φορά την... ολική αλλαγή κλίματος στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Γιατί, όταν πριν από λίγους μήνες ο Τούρκος πρόεδρος έλεγε «μπορεί να έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» και απειλούσε με πυραύλους Tayfun την Αθήνα, το να λέει τώρα η Άγκυρα για λιώσιμο πάγων είναι μία σημαντική πρόοδος από την πλευρά της, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αλλά και σε πρακτικό,  αν λάβει κανείς υπόψη το διάλειμμα που έχει επίσης συμφωνηθεί επί του πεδίου.

Σημειώνεται πως και την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης θα επισκεφτούν την Τουρκία και θα συναντηθούν με Τούρκους υπουργούς.

Οι συναντήσεις των υπουργών έχουν άμεση επίδραση στην αλλαγή αυτή του κλίματος προς την κατεύθυνση της ηρεμίας.

Βέβαια, μιλάμε για αλλαγή κλίματος μόνο κι όχι θέσεων γιατί ο Τούρκος αντιπρόεδρος φρόντισε αμέσως να βάλει και την... αίρεση. «Ό,τι αυτό δηλαδή δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της ή μην περιμένει κανείς να χαρίσουμε δικαιώματα...», είπε στις δηλώσεις του.

Από τη μια δηλαδή έστελνε μήνυμα στη Δύση και στην Ελλάδα περί καλής διάθεσης της Άγκυρας από την άλλη όμως, οι προθέσεις της παραμένουν οι ίδιες, απλά μπαίνουν για λίγο τουλάχιστον  σε... ανοιξιάτικη και προεκλογική νάρκη.

Το ότι προσπαθεί να κρατήσει και τις προεκλογικές ισορροπίες αυτό φάνηκε και από την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που έδειξε πόσο ενοχλήθηκε από τη νέα συμφωνία μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου.

Η Άγκυρα συνεχίζει να λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στο νησί και ότι ενθαρρύνουν τον εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Πάλι λοιπόν η εξοπλιστική στήριξη, είτε σε Ελλάδα, είτε σε Κύπρο κάνει την Τουρκία να εξεγείρεται και να την βλέπει ως κόκκινο πανί μπροστά της...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΤουρκίαΦουάτ Οκτάι