Κόσμος|03.04.2023 23:06

Τι συμβαίνει με τους Ρώσους κατασκόπους; Η «παράλληλη» ζωή του συζύγου της Μαρίας Τσάλλα και η «βιτρίνα» στη Βραζιλία

Newsroom

Εκτενές ρεπορτάζ για τη δράση των Ρώσων κατασκόπων παγκοσμίως δημοσιεύει ο Guardian ο οποίος αναφέρεται αναλυτικά στην Μαρία Τσάλλα, η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, και ο σύζυγός της.

Η βρετανική ιστοσελίδα γράφει ότι στα μισά ενός ταξιδιού στη Μαλαισία τον Ιανουάριο, ο Gerhard Daniel Campos Wittich σταμάτησε να στέλνει μηνύματα στη φίλη του στο σπίτι του στο Ρίο ντε Τζανέιρο και εκείνη αμέσως ξεκίνησε μια αγωνιώδη αναζήτηση για τον εξαφανισμένο σύντροφό της.

Η «δεύτερη» ζωή του κατασκόπου

Βραζιλιάνος με αυστριακή καταγωγή, ο Campos Wittich διηύθυνε μια σειρά εταιρειών τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Ρίο, οι οποίες κατασκεύαζαν, μεταξύ άλλων, πρωτότυπα γλυπτά από ρητίνη για τον βραζιλιάνικο στρατό και μπρελόκ με λουκάνικα για σκύλους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας και οι κοινότητες του Facebook στη Μαλαισία κινητοποιήθηκαν για να αναζητήσουν τον αγνοούμενο. Αλλά ο Κάμπος Βίτιτς είχε απλώς εξαφανιστεί.

Την εποχή της εξαφάνισής του, ο Campos Wittich έκανε τις τελευταίες πληρωμές για ένα νέο αρχηγείο που είχε αποκτήσει για την εταιρεία στο κέντρο του Ρίο. Στεγαζόταν σε ένα εμπορικό κτίριο σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από το προξενείο των ΗΠΑ.

Καθώς ετοιμαζόταν να πληρώσει την τελευταία δόση για την ανακαίνιση, φέρεται να του έγινε η κλήση να διαφύγει, εν μέσω φόβων ότι οι συλλήψεις στη Σλοβενία μπορεί να εξέθεσαν άλλους illegals.

Ανώτερος Βραζιλιάνος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Campos Wittich έφυγε από τη Βραζιλία στα τέλη Δεκεμβρίου, πετώντας μέσω της Ντόχα στη Μαλαισία, όπου υποτίθεται ότι σχεδίαζε να παρακολουθήσει μαθήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η σύνδεσή του με τη Μαρία Τσάλλα

Όπως γράφει ο Guardian, η είδηση γι' αυτόν ήρθε τελικά από μια απροσδόκητη πηγή στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αθήνα, και ήταν τόσο συγκλονιστική όσο και απροσδόκητη.

Ο Campos Wittich φέρεται να ήταν μια ψεύτικη ταυτότητα, ανέφεραν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, δεν ήταν, όπως είχε πει στη φίλη του, παιδί Αυστριακού πατέρα και Βραζιλιάνας μητέρας, που μεγάλωσε από τους παππούδες του στη Βιέννη.

Φέρεται να ήταν ένας Ρώσος «παράνομος», ένας κατάσκοπος βαθιάς κάλυψης που εργαζόταν για ένα ελίτ πρόγραμμα πληροφοριών, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί για χρόνια στη Ρωσία για να μπορεί να υποδύεται έναν ξένο. Φέρεται να ήταν κρυφά παντρεμένος με μια άλλη παράνομη, η οποία εμφανιζόταν ως Ελληνομεξικανή φωτογράφος με το όνομα Μαρία Τσάλλα και διατηρούσε κατάστημα με είδη πλεκτικής στην Αθήνα. Και οι δύο, όπως υποστηρίχθηκε, είχαν αποσταλεί σε μια αποστολή δεκαετιών για να εξυπηρετήσουν τις μυστικές υπηρεσίες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τουλάχιστον έξι τέτοιοι ύποπτοι πράκτορες έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι αποστάτες που μεταφέρουν πληροφορίες στη Δύση. Εναλλακτικά, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μπορεί να ζητούν περισσότερα από τους κατασκόπους τους, εκθέτοντάς τους έτσι σε πρόσθετο κίνδυνο, επειδή τόσοι πολλοί από τους "νόμιμους" κατασκόπους τους που εδρεύουν σε ρωσικές πρεσβείες έχουν απελαθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πράκτορες εργάζονται συχνά σε ζευγάρια ως παντρεμένα ζευγάρια, αλλά η περίπτωση του Campos Wittich και της Τσάλλα είναι το πρώτο φερόμενο παράδειγμα δύο μισών ενός παράνομου ζευγαριού που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες με ξεχωριστές ζωές.

Η ζωή του Campos στη Βραζιλία και η Μαρία Τσάλλα

Ο Campos Wittich ζούσε για τουλάχιστον δύο χρόνια στο Ρίο με τη Βραζιλιάνα φίλη του, η οποία συντόνισε την αναζήτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν εξαφανίστηκε. Είναι κτηνίατρος που εργάζεται για το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

«Είναι πραγματικά φοβισμένη από αυτή την κατάσταση και πληγωμένη από όλο τον πόνο της από την απότομη διακοπή μιας σχέσης που ήταν τέλεια στα μάτια της», δήλωσε ένας από τους φίλους της.

Το ζευγάρι μιλούσε μαζί πορτογαλικά- ο Campos Wittich είχε μια προφορά που όσοι τον γνώρισαν δυσκολεύονταν να τοποθετήσουν. «Δεν μπορούσα να πω αν ήταν ρωσική ή γερμανική ή τουρκική», είπε ένας παλιός γνωστός στο Ρίο. Ο Campos Wittich μιλούσε για το παρελθόν του σπάνια και αόριστα, εξηγώντας την παράξενη πορτογαλική προφορά του με αναφορά στην ανατροφή του στη Βιέννη.

Η υποτιθέμενη ιστορία κάλυψης της Irina Shmyreva ήταν παρόμοια περίπλοκη. Έφτασε στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια με μεξικανικό διαβατήριο που την αναγνώριζε ως ελληνικής καταγωγής Μαρία Τσάλλα, είπε ο αξιωματούχος. Ένας φίλος της υπενθύμισε ότι ισχυριζόταν ότι είχε μεγαλώσει στο Μπελίζ. Φέρεται να χρησιμοποίησε ένα παραποιημένο πιστοποιητικό γέννησης για να «αποκαταστήσει» την ελληνική υπηκοότητά της και ισχυρίστηκε ότι επέστρεψε στη χώρα που εγκατέλειψε ως βρέφος για να ανακαλύψει τις ρίζες της.

Της άρεσε να φωτογραφίζει και διατηρούσε ένα ταξιδιωτικό ιστολόγιο στο οποίο περιέγραφε τον εαυτό της ως «παθιασμένη και ανήσυχη καλλιτέχνιδα». Οι μόνες φωτογραφίες της που δημοσίευσε στο διαδίκτυο είχαν το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου της προσεκτικά καλυμμένο από διάφορα αντικείμενα: μια γάτα, μια φωτογραφική μηχανή, μια μπάλα μαλλί. Η Τσαλλα γράφτηκε σε ένα σχολείο ξένων γλωσσών για να βελτιώσει τα ελληνικά της και άρχισε να βγαίνει με τον διευθυντή.

Παρόμοια υπόθεση στη Σλοβενία

Τον Δεκέμβριο, οι σλοβενικές αρχές συνέλαβαν ένα παντρεμένο ζευγάρι που παρίστανε τους Αργεντινούς, οι οποίοι διατηρούσαν μια διαδικτυακή γκαλερί τέχνης στη Λιουμπλιάνα. Πηγές δήλωσαν στον Guardian ότι ήταν αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR και πιστεύουν ότι δρούσαν σε όλη την Ευρώπη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βραζιλίαειδήσεις τώραΡωσίακατάσκοπος