Κόσμος|07.04.2023 14:01

Τι πιστεύει η Ελλάδα για την Τουρκία μέσα από τη ματιά ενός Τούρκου

Μαρία Ζαχαράκη

Πώς βλέπει η Ελλάδα τις τουρκικές εκλογές και τους πρωταγωνιστές της; Αυτό το ερώτημα γεννήθηκε στον Ομέρ Τασπινάρ, αναλυτή στο Ινστιτούτο Brookings, ο οποίος συνομίλησε με δημοσιογράφους και πολιτικούς στην Αθήνα, αναζητώντας την απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Στις εντυπώσεις που μοιράστηκε στη διαδικτυακή δεξαμενή σκέψης Medyascope, προσκείμενη στην ευρεία αντιπολίτευση, ο Τασπινάρ καταγράφει μία μεγάλη αντίφαση απόψεων, που επικρατεί όσον αφορά τους δύο ‘μονομάχους’ υποψήφιους για την προεδρία, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και δη ενασχολούμενων με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ειδικών. Γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία ανάγνωσης της πολιτικής αντίληψης μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και της επίδρασης της μονόπλευρης/προσανατολισμένης στη δημιουργία έντονων συναισθημάτων  -πολλές φορές- ενημέρωσης που προσφέρουν τα ΜΜΕ ένθεν κακείθεν, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μίας κατά το δοκούν πολιτικής άποψης στους λαούς, ακόμη και στις κυβερνήσεις τους.

«Και ο Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει ο Ερντογάν»

Ο Ομέρ Τασπινάρ, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, δηλώνει έκπληκτος για το γεγονός ότι «το σύστημα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Μητσοτάκη, θέλει να κερδίσει ο Ερντογάν κι ότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί η άποψη ότι η Αθήνα διάγει ένα ταξίδι του μέλιτος με την Τουρκία μετά τον σεισμό», όταν ο Ερντογάν έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής για το πού μπορεί να οδηγήσει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τη Δύση.

Το δεύτερο που τον εντυπωσίασε στην Ελλάδα ήταν η διαπίστωση ότι η επιθετική και αυταρχική εικόνα του Ερντογάν διευκολύνει τις σχέσεις της Αθήνας με τη Δύση, καθώς προκαλεί αισθήματα συμπάθειας προς την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, «προτιμούμε το διάβολο που ξέρουμε»…

Τι πιστεύουν στην Ελλάδα για την αντιπολίτευση;

Όσον αφορά την ελληνική αντίληψη για την αντιπολίτευση, η άποψη που επικρατεί είναι ότι θα είναι πιο σκληρή από τον Ερντογάν, αν και κατά τον Ομέρ Τασπινάρ αυτή είναι λάθος, λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα δείγματα ρητορικής των 6 κομμάτων.

Το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου είχε μιλήσει για τα νησιά πριν από τον Ερντογάν, έχει κάνει την Ελλάδα ανήσυχη, διαπιστώνει, ενώ ανησυχεί ότι ένας συνασπισμός που θα περιλαμβάνει τη Μεράλ Ακσενέρ, θα είναι στην πραγματικότητα τουλάχιστον τόσο εθνικιστικός όσο ο Ερντογάν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώρα