Κόσμος|13.04.2023 18:50

Γαλλία: Εισβολή διαδηλωτών στα κεντρικά της Luis Vuitton και «πολιορκία» του Συνταγματικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό

Newsroom

Νέος γύρος διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία με χιλιάδες πολίτες να φωνάζουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη συνταγματικότητα της μεταρρύθμισης.

Στο Παρίσι, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν κατά μήκος της καθορισμένης διαδρομής διαμαρτυρίας κι ορισμένοι διαδηλωτές που κρατούσαν αναμμένες φωτοβολίδες κατευθύνθηκαν για το Συνταγματικό Συμβούλιο , το οποίο θα αποφασίσει την Παρασκευή αν θα ακυρώσει οποιοδήποτε ή όλα τα μέρη του σχετικού νόμου. Ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο αριθμό αστυνομικών που είχαν αναπτυχθεί έξω από το κτίριο, όπου ώρες πριν από την έναρξη της πορείας άλλοι διαδηλωτές είχαν πετάξει σακούλες με σκουπίδια.

Ορισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του γίγαντα πολυτελείας LVMH, την ημέρα που οι μετοχές της εταιρείας -στην οποία ανήκουν μάρκες όπως η Louis Vuitton και η Moet- σημείωσαν άλμα ρεκόρ.

«Αν ο Μακρόν θέλει να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να έρθει εδώ για να τα βρει», δήλωσε ο Φαμπιέν Βιλντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος, στο CNN.

Ο Fabien Villedieu της Ένωσης Sud-Rail δήλωσε στο Associated Press ότι η LVMH “θα μπορούσε να μειώσει όλες τις τρύπες” στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας. «Επομένως, μία από τις λύσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι».

Ο Bernard Arnault, επικεφαλής της LVMH, «είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, οπότε θα μπορούσε να συνεισφέρει», δήλωσε ο Villedieu.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασυνταξιοδότησηΓαλλίαΕμανουέλ ΜακρόνΔιαδηλώσεις