Κόσμος|19.04.2023 14:42

Συνεχίζεται το θρίλερ για τους Έλληνες στο Σουδάν: Με μαξιλάρια καλύπτουν τα παράθυρα - «Βαράνε σαν τρελοί»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εικόνες απόγνωσης στο Σουδάν (AP Photo)
Εικόνες απόγνωσης στο Σουδάν (AP Photo)
Εικόνες απόγνωσης στο Σουδάν (AP Photo)
Εικόνες απόγνωσης στο Σουδάν (AP Photo)
Εικόνες απόγνωσης στο Σουδάν (AP Photo)
Εικόνες απόγνωσης στο Σουδάν (AP Photo)
Εικόνες απόγνωσης στο Σουδάν (AP Photo)

Με μαξιλάρια σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού του, ένας από τους Έλληνες που παραμένει εγκλωβισμένος στο Σουδάν, προσπαθεί να προστατευτεί από πιθανές εκρήξεις κοντά στο σημείο που διαμένει.

Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN, περιγράφει πως η εκεχειρία δεν τηρείται: «Χαμός. Βαράει ο ένας τον άλλον σαν τρελοί. Πυροβολισμοί, χαμός», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νίκος μαζί με ακόμη 73 άτομα έχουν κάνει αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών για άμεσο απεγκλωβισμό από τη χώρα, στην οποία μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ παραστρατιωτικών και του στρατού του Σουδάν.

Δραματική η κατάσταση για τους τέσσερις εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη

Η κατάσταση παραμένει δραματική και για τους τέσσερις Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη μαζί με ακόμη 11 ορθοδόξους. Την Τρίτη, ο στρατός έφτασε έξω από τον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού, ενώ οι εγκλωβισμένοι χρειάστηκε να φύγουν από τον ναό και να μεταφερθούν στα γραφεία του καθώς κατέρρευσε τμήμα του τοίχου, μετά τις ισχυρές εκρήξεις στο Χαρτούμ.

«Πυροβολισμοί, ακούτε; Έτσι είναι η κατάσταση από τα μεσάνυχτα (...). Δεν σταματάνε», δηλώνει στο OPEN Ελληνίδα εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη.

Ανησυχία και για τους Έλληνες τραυματίες

Με την κατάπαυση πυρός να μένει στα χαρτιά, η αγωνία είναι μεγάλη και για τους δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμη.

«Τα σπίτια είναι μέσα σε ένα χώρο που είναι ελληνική κοινότητα. Είναι η εκκλησία, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και τα σπίτια που είναι καθηγητές.  Σε ένα από τα σπίτια έμενε ο ξάδερφός μου και δίπλα έμενε το άλλο το παιδί που τραυματίστηκε. Γύριζαν πίσω στο σπίτι και έπεσε η οβίδα», δηλώνει συγγενής του ενός Έλληνα τραυματία.

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για την αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους Έλληνες τραυματίες

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές αναφέρουν τα εξής για την παροχή άμεσης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δυο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ:

«Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.


Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Απόγνωση στα νοσοκομεία

Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για 1.800 τραυματίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, καθώς η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη ως αδύνατη για τους ασθενείς και τους γιατρούς.

Στο Νταρφούρ, οχυρό του στρατηγού Νταγκλό και των χιλιάδων ανδρών του, που διέπραξαν απερίγραπτες ωμότητες στον πόλεμο στην πολιτεία το 2003, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans Frontieres, MSF) ανέφερε πως μέσα σε τρεις ημέρες εισήγαγε 183 τραυματίες, «ανάμεσά τους πολλά παιδιά», στο τελευταίο νοσοκομείο της που συνεχίζει να λειτουργεί.

Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ποιος ελέγχει τι. Οι αντίπαλες πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο αντιφατικών ανακοινώσεων, λένε πως έχουν στα χέρια τους το αεροδρόμιο, το προεδρικό παλάτι, το αρχηγείο του γενικού επιτελείου...

Ο στρατός καταγγέλλει «πραξικόπημα» από πλευράς «ανταρτών υποστηριζόμενων από το εξωτερικό», ο «Χαμέτι» μιλά περί αγώνα για «λευτεριά, δικαιοσύνη και δημοκρατία».

Χρησιμοποιεί δηλαδή το σύνθημα της «επανάστασης» του 2019, που ακουγόταν ως πολύ πρόσφατα στις διαδηλώσεις του δημοκρατικού κινήματος, που θέλει η χώρα να τελειώνει με τις στρατιωτικές χούντες, οι οποίες άσκησαν την εξουσία το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας του μετά την ανεξαρτησία το 1956.

Για τον Αιγύπτιο πολιτολόγο Αμρ Σομπάκι, «η τρέχουσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα λαθών του καθεστώτος του (Όμαρ ελ) Μπασίρ και της περιόδου μετάβασης στην οποία επρόκειτο, μετά την πτώση του Μπασίρ (το 2019), να υπάρξει ενοποίηση των ένοπλων δυνάμεων».

«Οι πολίτες ήθελαν να κατεδαφίσουν το ancien regime (το παλιό καθεστώς), αλλά αυτό που κατεδαφίστηκε ήταν οι πολιτικές δυνάμεις και ο στρατός», κρίνει.

Η Αίγυπτος, ο γείτονας με επιρροή στο Σουδάν, πολλαπλασιάζει τις επαφές στην περιοχή επιδιώκοντας «την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 270 νεκροί, 2.600 τραυματίες

Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και «στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε χθες Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».

Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, είπε ακόμη, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες.

Κάλεσε εκ νέου να προσφερθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δομές υγείας σε όσους τη χρειάζονται και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «εργαστούν για να υπάρξει ειρήνη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εγκλωβισμένοιειδήσεις τώρατραυματίεςΣουδάν