Κόσμος|23.04.2023 21:51

Ο Πούτιν καρατόμησε τον διοικητή του Στόλου του Ειρηνικού γιατί αρνήθηκε να στείλει άνδρες στην Ουκρανία

Newsroom

Την απόλυση υψηλόβαθμου στρατιωτικού αξιωματούχου φέρεται να διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες. Ο λόγος για τον 66χρονο ναύαρχο Sergei Avakyants ο οποίος «ξηλώθηκε» εντελώς ξαφνικά από τη θέση του διοικητή του ρωσικού στόλου στον Ειρηνικό, γιατί αρνήθηκε να στείλει άνδρες που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ναύαρχος, σύμφωνα με αναρτήσεις που δημοσιεύθηκαν σε λογαριασμούς στο Telegram, προσπάθησε να προστατεύσει τον στόλο του ώστε να μη γίνει «τροφή για τα κανόνια» στην Ουκρανία. Πληροφορίες που έρχονται στο φως αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα ο αξιωματούχος, είτε εξέφρασε ανοιχτά τις διαφωνίες του απέναντι στο Κρεμλίνο, είτε έβαλε βέτο απέναντι στην αποστολή των ανδρών του στην Ουκρανία. Όταν αναγκάστηκε να υπακούσει τις διαταγές της ρωσικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρεται να έστειλε στο μέτωπο όσους θεώρησε αναξιόπιστους.

Όπως ανέφεραν πηγές του ρωσικού επιτελείου άμυνας, μιλώντας στον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας Nikolay Yevmenov, ο Avakyants δήλωσε ότι δε ήταν διατεθειμένος να καταστραφεί ο στόλος ενώ, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα θυμωμένος με τις απώλειες, καθώς αρκετοί, επίλεκτοι πεζοναύτες του, είχαν χάσει τη ζωή τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, το στρατιωτικό κανάλι Moscow Calling ανέφερε ότι «31 τεθωρακισμένα οχήματα της 155ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Vuhledar». Πεζοναύτες της ταξιαρχίας, λίγο καιρό πριν, είχαν στείλει μία επιστολή διαμαρτυρίας για τις ρωσικές τακτικές στο μέτωπο του πολέμου καθώς, σε τέσσερις μόλις ημέρες, σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται 300 άνδρες στην Παβλίνκα.

Όσο οι απώλειες αυξάνονταν, μεγάλωνε και η δυσαρέσκεια του ναυάρχου ο οποίος και αψήφισε, στη συνέχεια, τις εντολές του Κρεμλίνου, δηλώνοντας ότι, όσο ο ίδιος θα ήταν επικεφαλής του Στόλου του Ειρηνικού, δε θα στέλνονταν άλλοι άνδρες του στο μέτωπο. Όπως αναφέρεται σε έκθεση σχετικά, ο Avakyants αντιτάχθηκε στο αίτημα για «σχηματισμούς πεζικού με προορισμό την Ουκρανία από τους ναυτικούς πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων και βοηθητικών σκαφών», προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, η οποία έσπευσε να τον «ξηλώσει» και να τον στείλει σε υποχρεωτική άδεια, μέχρι την επανατοποθέτησή του σε άλλη θέση.

 Σε διοικητικά λάθη και ανεπαρκή προετοιμασία του στόλου αναφέρονται οι διαρροές του Κρεμλίνου

Διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, πάντως, ανέφεραν ότι, για την απομάκρυνσή του, έφταιγαν η  «μη ικανοποιητική κατάσταση προετοιμασίας του στόλου» καθώς και «πολλά λάθη της διοίκησης». Σύμφωνα με άλλη διαρροή, ο 65χρονος έχει συμπληρώσει την ηλικία υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για την ανάληψη, από μέρους του ναυάρχου, καθηκόντων στη στρατιωτική εκπαίδευση.

Πηγή από το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανέφερε ότι, «Ο διοικητής του στόλου του Ειρηνικού Σεργκέι Αβάκιαντς έχει συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης (65 ετών) και στάλθηκε σε μια άξια ανάπαυση με τιμές». Από την άλλη, ο ίδιος ο υπουργός, Σεργκέι Σόιγκου είναι 67 ετών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι 70, ενώ ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB Alexander Bortnikov είναι 71 ετών. Πιθανότερο σενάριο για την απομάκρυσνη του αξιωματούχου παραμένει η άρνησή του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσίαειδήσεις τώραπόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινστόλοςΟυκρανίαναύαρχος