Κόσμος|24.04.2023 19:14

Κλιματική αλλαγή: Η επίδραση του ανθρώπου στη Γη όπως φαίνεται από ψηλά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Καμμένη, ξεραμένη, χτισμένη, σκαμμένη ή διαλυμένη: έτσι φαίνεται η Γη από ψηλά. Τα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ορατά σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη καθώς η κλιματική αλλαγή έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η καύση ορυκτών καυσίμων θερμαίνει τον πλανήτη και μας φέρνει πιο κοντά στην υπέρβαση των διεθνώς συμφωνηθέντων ορίων της αύξησης της θερμοκρασίας, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, όπως πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Από το Ιράκ έως την Καλιφόρνια και την Αργεντινή.

Σημάδια κλιματικής αλλαγής

Στο Ιράκ, οι λίμνες συρρικνώνονται και στεγνώνουν εξαιτίας της ξηρασίας, καθώς τα καιρικά φαινόμενα μεταβάλλονται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Στη Φλόριντα πάλι, το πολύ νερό φράζει δρόμους και γειτονιές, παγιδεύοντας αυτοκίνητα και εγκλωβίζοντας ανθρώπους, με την καύση ορυκτών καυσίμων να ευθύνεται και πάλι εν μέρει για τις ακανόνιστες συνθήκες.

Στις μεγαλουπόλεις, όπως στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, οι ουρανοξύστες εκτοξεύονται προς τα πάνω, ενώ στη Γουιάνα οι εκσκαφείς αναζητούν βαθιά στη γη για κοιτάσματα χρυσού.

Στην Καλιφόρνια, οι σέρφερ διασχίζουν τα κύματα στον ωκεανό. Στο Νιου Τζέρσεϊ, ηλιακοί συλλέκτες επιπλέουν σε λίμνες και στην Ινδία, δίχτυα αλιείας βυθίζονται στις λίμνες. Οι κάτοικοι των γειτονιών στη Γιούτα εν τω μεταξύ, βρίσκουν νερό σε σημεία που δε θα έπρεπε - να ρέει μέσα στους δρόμους και τα σπίτια τους.

Στην ξηρά, οι αγρότες είναι έρμαια των διαθέσεων του καιρού, με τα πρότυπα να αλλάζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στην Αργεντινή, τα ξερά εδάφη μετατρέπουν τις καλλιέργειες σε γκρίζες. Λίγο έξω από τη Βαρκελώνη, νέες κοίτες νερού εμφανίζονται μετά από μήνες ελάχιστης ή καθόλου βροχής.

Σε όλο τον κόσμο, ακτιβιστές όλων των ηλικιών εντείνουν την πίεση σε κυβερνήσεις και εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ημέρα της Γηςπου πλησιάζει σε λίγες ημέρες ξεκίνησε να τιμάται το 1970 και αναγγέλθηκε ως η γέννηση ενός περιβαλλοντικού κινήματος που ενθάρρυνε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να προστατεύσουν τον φυσικό πλούτο. Σήμερα, προτρέπει επίσης σε δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η οποία, τις τελευταίες δεκαετίες, ολοένα και επιταχύνεται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γηξηρασίακλιματική αλλαγήειδήσεις τώρα