Κόσμος|25.04.2023 13:00

ΗΠΑ: Επίσημη η νέα υποψηφιότητα Μπάιντεν για δεύτερη προεδρική θητεία - «Η μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί»

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσημα την Τρίτη την υποψηφιότητά του για επανεκλογή στην προεδρία, ξεκινώντας μια νέα μάχη για να πείσει τη χώρα ότι αξίζει να παραμείνει ακόμα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο και ότι η ηλικία του δεν θα εμποδίσει την ικανότητά του να κυβερνήσει.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα  Τρίτη, ο Μπάιντεν μίλησε για την αναμέτρηση του επόμενου έτους και την χαρακτήρισε ως «μια μάχη κατά του ρεπουμπλικανικού εξτρεμισμού», υποστηρίζοντας εμμέσως ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει πλήρως την δέσμευσή του να αποκαταστήσει τον χαρακτήρα του αμερικανικού έθνους.

«Όταν έθεσα υποψηφιότητα για πρόεδρος πριν από τέσσερα χρόνια, είπα ότι βρισκόμαστε σε μια μάχη για την ψυχή της Αμερικής. Και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε», λέει στο βίντεο, το οποίο ξεκινά με εικόνες από την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 και δείχνει υποστηρικτές των αμβλώσεων να διαμαρτύρονται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Το ερώτημα είναι περισσότερη ή λιγότερη ελευθερία;»

«Το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε είναι αν τα επόμενα χρόνια θα έχουμε περισσότερη ελευθερία ή λιγότερη ελευθερία. Περισσότερα δικαιώματα ή λιγότερα», λέει ο Μπάιντεν και προσθέτει. «Ξέρω ποια θέλω να είναι η απάντηση και νομίζω ότι ξέρετε κι εσείς. Δεν είναι ώρα να εφησυχάσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέτω υποψηφιότητα για επανεκλογή».

Χαμηλά τα ποσοστά αποδοχής του - Ερωτήματα για την ηλικία του

Η επίσημη δήλωση του Μπάιντεν τερματίζει κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις του και ξεκινά μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ρεβάνς με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωανα με το CNN, ο Μπάιντεν μπαίνει στην κούρσα με σημαντικό νομοθετικό έργο αλλά χαμηλά ποσοστά αποδοχής, ένα αίνιγμα που οι σύμβουλοί του δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να λύσουν. Ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία, αντιμετωπίζει επίσης επίμονα ερωτήματα σχετικά με την ηλικία του.

Η εκτόξευση έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την ημέρα που ο Μπάιντεν επισημοποίησε την υποψηφιότητά του για το 2020. Εκείνη η κούρσα έγινε μια αποστολή για την αποκατάσταση του χαρακτήρα της χώρας και την αποτροπή του Τραμπ από το να επιτύχει μια δεύτερη θητεία.

Η τέταρτη και τελευταία προεδρική εκστρατεία του Μπάιντεν θα στηριχθεί σε παρόμοια θέματα. Ακριβώς όπως έκανε και το 2020, ο Μπάιντεν κάνει έκκληση στα ιδανικά του έθνους, και προειδοποιεί για το φάσμα της επιστροφής του Τραμπ.

Το βίντεο της ανακοίνωσής του προειδοποιεί κατά των «εξτρεμιστών MAGA», οι οποίοι, όπως λέει, «υπαγορεύουν ποιες αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη μπορούν να πάρουν οι γυναίκες, απαγορεύουν βιβλία και λένε στους ανθρώπους ποιον μπορούν να αγαπούν».

«Κάθε γενιά Αμερικανών αντιμετώπισε μια στιγμή που έπρεπε να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία. Τις προσωπικές  ελευθερίες, το δικαίωμα ψήφου και τα πολιτικά δικαιώματα», σημειώνει και αμέσως μετά τονίζει. «Αυτή είναι η δική μας στιγμή». Η εκστρατεία του Μπάιντεν θα στηριχθεί παράλληαλ στην προώθηση των επιτευγμάτων που έγιναν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του - και σε ένα επιχείρημα ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο.  «Ξέρω ότι μπορούμε», λέει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΗΠΑεκλογές ΗΠΑΤζο Μπάιντεν