Κόσμος|25.04.2023 17:26

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι θα συνεχίσει την παραγωγή των drones Bayraktar TB2 - «Γιατί να τη σταματήσουμε;»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπαναχωρεί από την προηγούμενη θέση του σχετικά με την αμυντική βιομηχανία και υποστηρίζει τώρα ότι, εάν εκλεγεί στις εκλογές της 14ης Μαΐου, θα συνεχίσει την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε υποστηρίξει ότι θα ασκούσε μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο στην αμυντική βιομηχανία, γεγονός που είχε εξοργίσει την τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar, την παραγωγό εταιρεία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar.

«Γιατί να σταματήσουμε τη βιομηχανία των drones;» είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ουσάκ. «Ο γηγενής αμυντικός τομέας ξεκίνησε με [αυτή την κυβέρνηση]; Η αμυντική βιομηχανία είναι εθνικό ζήτημα, όχι κομματικό... Όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία, όσο περισσότερο κάθεται στο τραπέζι, τόσο περισσότερο γίνεται κράτος με ισχύ».

Ο Κιλιτσντάρογλου είπε στη συνέχεια ότι επισκέφτηκε το εργοστάσιο Μπαϊκάρ πολύ πριν ο πρόεδρός του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ παντρευτεί την κόρη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το λέω πολύ ξεκάθαρα, η αμυντική βιομηχανία είναι εθνικό ζήτημα και ένα εθνικό ζήτημα δεν είναι αντικείμενο εφήμερης πολιτικής», είπε.

«Όποια και αν είναι η άποψή σας, πρέπει να υποστηρίξετε την αμυντική βιομηχανία. Αλλά αυτή η υποστήριξη να είναι ειλικρινής. Δεν θα δώσετε το Tank Pallet Factory στον στρατό του Κατάρ λέγοντας ότι υποστηρίζετε την αμυντική βιομηχανία».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κιλιτσντάρογλου, είπε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να εμπιστευτεί αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα για τη διαχείριση της αμυντικής βιομηχανίας του, προσθέτοντας ότι μια εταιρεία drone θα μπορούσε να πουλήσει την επιχείρησή της σε μια ξένη και να φύγει από τη χώρα. 

Οι δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα δεν άρεσαν πολύ στον Τούρκο μεγιστάνα drone Baykar. Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, γενικός διευθυντής της Μπαϊκάρ, αντέδρασε αρνητικά στην άποψη ότι μπορεί να πουλήσουν το εργοστάσιο και να φύγουν από την Τουρκία, επιμένοντας ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπαϊκάρ βρίσκεται σε διαμάχη με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου. Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ είπε πέρυσι ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να εμποδίσει τα πρότζεκτ της Μπαϊκάρ. Σε απάντηση, ο Κιλιτσντάρογλου έκανε μια κίνηση κι επισκέφτηκε μια εκδήλωση Teknofest που διοργανώνει η Baykar, όπου παρουσιάζονται κάθε χρόνο τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Baykar έχει γίνει διεθνές brand τα τελευταία χρόνια λόγω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένου του Bayraktar TB2. Έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, ακόμη και σε χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία αναπτύσσει ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος που ονομάζεται Κόκκινο Μήλο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές ΤουρκίαΤουρκίαdronesΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώρα