Κόσμος|25.04.2023 20:25

Σουδάν: Καρέ – καρέ η αεροδιακομιδή του διασωληνωμένου Έλληνα από το Τζιμπουτί στην Ελλάδα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Καρέ – καρέ η αεροδιακομιδή του διασωληνωμένου Έλληνα από το Τζιμπουτί στην Ελλάδα
Καρέ – καρέ η αεροδιακομιδή του διασωληνωμένου Έλληνα από το Τζιμπουτί στην Ελλάδα
Καρέ – καρέ η αεροδιακομιδή του διασωληνωμένου Έλληνα από το Τζιμπουτί στην Ελλάδα
Καρέ – καρέ η αεροδιακομιδή του διασωληνωμένου Έλληνα από το Τζιμπουτί στην Ελλάδα

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από το αεροσκάφος που έφθασε στο Τζιμπουτί για να μεταφέρει διασωληνωμένο Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Η κατάσταση είχε κριθεί σοβαρή, και έπρεπε να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος επιβιβάσθηκε και ο γιος του (16 ετών). Η πτήση έφθασε στις 11:30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η συγκεκριμένη ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) ήταν η δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκε με εντολή της Κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο τραυματίας, 59 ετών διεκομίσθη διασωληνωμένος σε σηπτικό σοκ και αιμοδυναμικά ασταθής στο 401 ΓΣΝΑ. Εισήχθη στη ΜΕΘ και τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται χειρουργείο

«Τα αεροπλάνα έριχναν παντού βόμβες, πίστευα ότι θα πεθάνουμε»

Ο νεαρός γιος του άτυχου 59χρονου παραμένει άγρυπνος φρουρός έξω από το νοσοκομείο. «Φέραμε εδώ στο νοσοκομείο τον μπαμπά», σημείωσε, μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, και πρόσθεσε αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του πατέρα του: «Του άνοιξαν την κοιλιά, γιατί μας είπαν ότι έπαθε μόλυνση από τη σφαίρα».

Στο γαλλικό νοσοκομείο, χθες, καθάρισαν το τραύμα. Δεν το άγγιξαν, γιατί φοβούνταν. Σήμερα στις 18:30 θα μπει στο χειρουργείο και αύριο το πρωί περίπου στις 11:00 θα μας πουν πώς πήγε η επέμβαση και τι θα επακολουθήσει».

Αναφερόμενος σε όσα έζησε αυτό το διάστημα στο εμπόλεμο Σουδάν, ο νεαρός εξήγησε πώς βρήκε τα ψυχικά αποθέματα για να βοηθήσει τους τραυματίες, που δεν είχαν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Εβαλα τα δυνατά μου από την αρχή για τον πατέρα μου και τον κ. Μάρκο. Εκανα ό,τι μπορούσα για να τους βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο νεαρός.

Όσο για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Χαρτούμ επεσήμανε: «Ήμασταν χωρίς ρεύμα 18 ώρες τη μέρα. Είχαμε 4 ώρες να φορτίσουμε κινητά, να βρούμε παγωμένο νερό. Δεν είχαμε γεννήτριες, δεν είχαμε φυσικό αέριο, τίποτα».

Σχετικά με την κόλαση του πολέμου, οι αναφορές του νεαρού ήταν ανατριχιαστικές. «Ηρθαν τα αεροπλάνα κι έριχναν βόμβες παντού. Το σπίτι κουνιόταν, πίστευα ότι θα πεθάνουμε όλοι μας» τόνισε, και, κλείνοντας, έριξε μια για πάντα... μαύρη πέτρα πίσω του. «Δεν θα γυρίσω ποτέ πίσω, βέβαια... Να μείνετε μακριά από αυτήν τη χώρα και να μην ξαναπάτε ποτέ και για τίποτα…».

Σημειώνεται πως στο Ασουάν παραμένει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν.

Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη πτήση που έφθασε σήμερα το πρωί με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας ακόμη τραυματίας 42 ετών, που διεκομίσθη επίσης στο 401 ΓΣΝΑ σταθερός αιμοδυναμικα με καλό επίπεδο επικοινωνίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής Πρεσβείας Καΐρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του  στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αεροδιακομιδήΣουδάνειδήσεις τώρατραυματίας