Κόσμος|28.04.2023 06:45

Τουρκία: Τέλος στα ακραία σενάρια για την υγεία του βάζει ο Ερντογάν – Σπέκουλα της Δύσης «βλέπει» ο Τσαβούσογλου

Μαρία Ζαχαράκη

Όλοι στην Τουρκία περίμεναν πώς και πώς τη χθεσινή εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε έπειτα από 36 ώρες ενώπιον της εσωτερικής αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης, μέσα από το γραφείο του, διαψεύδοντας έτσι τις κακές γλώσσες και βάζοντας τέλος σε όλα τα ακραία σενάρια περί της υγείας του. Αν και καταβεβλημένος στο πρόσωπο, η φωνή του βγήκε στεντόρεια, αλλά δεν αναφέρθηκε καν σε όλη αυτή τη συζήτηση που γινόταν γύρω από το πρόσωπό του.

Ήταν το ειδησεογραφικό γεγονός εδώ και μιάμιση ημέρα, στην Τουρκία και όλο τον πλανήτη, όλοι μιλούσαν για το τι έπαθε ο Ερντογάν, με τις σπέκουλες και τα σενάρια να φτάνουν ακόμη και σε υπερβολές. Από κρύωμα μέχρι στομαχική διαταραχή και γαστρεντερίτιδα, κι από καρδιακή προσβολή μέχρι και δηλητηρίαση από μπακλαβά, ειπώθηκε ότι έπαθε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τσαβούσογλου: Επιχείρηση χειραγώγησης εναντίον του Τούρκου προέδρου

Για όλα αυτά τα σενάρια που ακούστηκαν, ωστόσο, τα οποία έβλεπαν το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε απροκάλυπτα τη Δύση ότι βρίσκεται πίσω από τις σπέκουλες. Ότι κάποιοι, και ειδικά κάποιες δυτικές εφημερίδες, έγραψαν και είπαν ό,τι να ‘ναι για την υγεία του Ερντογάν. Ο Τσαβούσογλου μίλησε μάλιστα για ανηθικότητα και για διαστροφή και με λίγα λόγια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, 18 ημέρες πριν από τις εκλογές, κατηγόρησε τη Δύση για επιχείρηση χειραγώγησης εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στη Σμύρνη

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε μία άνω τελεία σε αυτό το θέμα, αλλά όχι ακόμη τελεία. Θα φανεί, αν μετά από αυτή την εμφάνιση, συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμά του μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σήμερα δεν προβλέπεται να κάνει την προγραμματισμένη προεκλογική συγκέντρωση στα Άδανα και μένει να φανεί αν, το Σάββατο, θα κάνει την κρίσιμη συγκέντρωση στη Σμύρνη που είναι και το προπύργιο της αντιπολίτευσης, το οποίο πάση θυσία επιβάλλεται να προσεγγίσει, ακόμη κι αν πρόκειται να στείλει και αεροπλανοφόρα.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΤουρκία