Κόσμος|03.05.2023 06:46

Τουρκία: Μέχρις εσχάτων η τελική μάχη Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου 10 μέρες πριν τις εκλογές - Τα παράδοξα και οι ανατροπές που «βλέπουν» οι δημοσκόποι

Μαρία Ζαχαράκη

Σε αυτές τις εκλογές της Τουρκίας μπορεί να βιώσουμε το εξής παράδοξο, όπως έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις και οι δημοσκόποι:

Τον πρώτο γύρο των προεδρικών (πάντα) εκλογών να τον κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου και τον δεύτερο ο Ερντογάν, και άρα ο Ερντογάν να ανατρέψει το παιχνίδι. Ή, αν είναι πολύ κοντά η διαφορά ανάμεσά τους, να υπάρξει αμφισβήτηση αποτελεσμάτων, και ούτε ο δεύτερος γύρος να αναδείξει νικητή. Μπορεί να βιωθούν γεγονότα όπως εκείνα το 2015, αλλάζοντας τη μοίρα και των εκλογών και του νικητή.

«Κλειδί» για τον δεύτερο γύρο το 5% των άλλων δύο υποψηφίων

Ο Κιλιτσντάρογλου εδώ και δύο μήνες περίπου προηγείται, άρα είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να κερδίσει στον πρώτο γύρο. Φαίνεται, επίσης, να έχει ψυχολογική υπεροχή σε σχέση με τον Ερντογάν. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ανατρεπτικό -ίσως- αν:

Αν οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, Ιντζέ και Ογάν, συγκεντρώσουν πάνω από 5% στον πρώτο γύρο, δεν αποκλείεται οι ψηφοφόροι αυτών των δύο να δώσουν την ψήφο τους στον Ερντογάν στο δεύτερο γύρο, ή να συμπληρώσουν μόνο το ποσοστό που χρειάζεται ο Ερντογάν για να πάρει το 50+1. Δηλαδή, μπορεί να χρειάζεται ακόμη κι ένα 2% μόνο από το 5%.

Αυτή η ανησυχία υπάρχει βέβαια και στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον Κιλιτσντάρογλου, γι' αυτό η μάχη έχει εξελιχθεί πλέον σε «μάζευε κι αν είναι και ρώγες». Τώρα αυτές τις τελευταίες 10 ημέρες, η πόλωση θα χτυπήσει κόκκινο κι η προεκλογική γλώσσα και επίθεση αναμένεται να φτάσει μέχρις εσχάτων στα μπαλκόνια.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνδημοσκόπηση ΤουρκίαΤουρκία