Κόσμος|02.05.2023 23:38

Το παράδοξο της τουρκικής οικονομίας: «Μάχη» Ερντογάν-αντιπολίτευσης με φόντο τον φυσικό πλούτο και την εκτόξευση του πληθωρισμού

Μαρία Ζαχαράκη

Η πιλοτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπεϊλίκοβα του Εσκισεχίρ, όπου ανακαλύφθηκαν στοιχεία σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η αεροπορία, η αμυντική και διαστημική βιομηχανία και η βιοϊατρική, θεωρείται ότι θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο πλούτου για την Τουρκία.

Η πιλοτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπεϊλίκοβα του Εσκισεχίρ, όπου ανακαλύφθηκαν στοιχεία σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η αεροπορία, η αμυντική και διαστημική βιομηχανία και η βιοϊατρική, θεωρείται ότι θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο πλούτου για την Τουρκία.

Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο με 694 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων σπάνιων γαιών μετά το κοίτασμα Bayan Obo στην Κίνα, το οποίο έχει απόθεμα 800 εκατομμυρίων τόνων.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι δυτικές χώρες αναζητούν εναλλακτική για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα και τη Ρωσία στον τομέα αυτό, το πρόσφατα ανακαλυφθέν κοίτασμα σπάνιων γαιών στο Εσκίσεχίρ μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο για τις δυτικές χώρες και να αυξήσει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας.

Παράλληλα, η ανακάλυψη αυτή θα παίξει επίσης ζωτικό ρόλο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, καθώς αποτελούν σημαντικό συστατικό στην παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και αεροσκαφών 5ης γενιάς, όπως τα F-35. 

Η τουρκική αντιπολίτευση δεσμεύεται να επιστρέψει στην οικονομική ορθοδοξία

Η επιστροφή στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές είναι βασική προεκλογική υπόσχεση του αντιπολιτευόμενου μπλοκ της Τουρκίας.

Ωστόσο, η κολοσσιαία ζημιά από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου θα κάνει το έργο της πολύ πιο δύσκολο, εάν κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου. 

Την περασμένη εβδομάδα, η S&P Global Ratings αναθεώρησε την προοπτική της για την Τουρκία σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενη αδυναμίες που προέρχονται από τα χαμηλά επιτόκια της χώρας, το κόστος ανάκαμψης από το σεισμό και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό

Τον Ιανουάριο, η συμμαχία της αντιπολίτευσης κατέστησε τον πληθωρισμό προτεραιότητα, δεσμεύοντας τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να τον φέρει σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα σε δύο χρόνια

Η συμμαχία δεσμεύτηκε επίσης η οικονομική ανάπτυξη να φτάσει το 5% σε διάστημα πέντε ετών και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να διπλασιαστεί τουλάχιστον σε περίπου 18.000 δολάρια. Αυτό θα συνεπαγόταν τη δημιουργία τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, περιορίζοντας σημαντικά το ποσοστό ανεργίας στο 10%. 

Εν ολίγοις, η αντιπολίτευση ζωγραφίζει μια οικονομία που καθοδηγείται από ορθόδοξες πολιτικές και ενσωματώνεται στη δυτική οικονομία. Ωστόσο, το οικονομικό όραμα της αντιπολίτευσης χρειάζεται ήδη αναθεώρηση λόγω του σεισμού. Το εκτιμώμενο κόστος της ανοικοδόμησης κυμαίνεται από 100 έως 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μετασεισμική ανάκαμψη και η μελλοντική ελαχιστοποίηση των σεισμών είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της Τουρκίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Πόσο είναι το απόθεμα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας

Το φυσικό αέριο που έχει ανακαλύψει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα δεν θα καλύψει όλη τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας, αλλά η ποσότητα που θα εξαχθεί από εδώ μπορεί να καλύψει σχεδόν το 20% των ετήσιων αναγκών της, λέει Αμερικανός εμπειρογνώμονας στην τουρκική ιστοσελίδα «ΧαμπέρΤουρκ».

Η Τουρκία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα την εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο φαίνεται ότι είναι σημαντικό, καθώς πρόκειται για  κοίτασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρχισε η εξόρυξη μόνο από μερικές εκατοντάδες τ.χλμ. μιας έκτασης πολλής μεγαλύτερης και το πεδίο προβλέπεται ότι θα επεκταθεί.

Δάνειο με επιτόκιο 0.99% από τις κρατικές τράπεζες για απόκτηση Togg

Τη δήλωση έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των πλουσιοπάροχων προεκλογικών παροχών. Οι κρατικές τράπεζες μας θα παράσχουν δάνεια για το 50% της τιμής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου Togg για 36 μήνες με επιτόκιο 0,99.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν