Κόσμος|03.05.2023 21:45

Θα μπορούσε πράγματι ουκρανικό drone να χτυπήσει το Κρεμλίνο; Οι εκτιμήσεις των ειδικών και όσα γνωρίζουμε για το περιστατικό

Newsroom

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), στην κατοικία του στο Κρεμλίνο, σε ένα περιστατικό που προκάλεσε τη οργή της Μόσχας, την μετ επιτάσεως άρνηση του Κιέβου για εμπλοκή και παγκόσμια ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Αρκετές ύποπτες επιθέσεις

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κρεμλίνου που δήλωσαν ότι ο κ. Πούτιν δεν βρισκόταν εκεί εκείνη τη στιγμή. Η Ουκρανία το αρνήθηκε αυτό, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σκηνοθέτησε την επίθεση.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν αρκετές ύποπτες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εσωτερικό της Ρωσίας και σε εδάφη της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε στην πόλη Kireyevsk, περίπου 400 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε μια έκρηξη μετά την πτώση του, ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Φεβρουάριο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στο χωριό Γκουμπάστοβο, περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από τη Μόσχα, σε μια απόπειρα, όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, να στοχοποιηθούν πολιτικές υποδομές.

Μια εικόνα των συντριμμιών φαινόταν να συνάδει με ένα UJ-22 - έναν τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους που κατασκευάζεται από την Ουκρανία. Έχει εμβέλεια 800 χιλιομέτρων (497 μιλίων) σε αυτόνομη πτήση. Η εμβέλειά του υπό άμεσα ελεγχόμενη πτήση είναι πολύ μικρότερη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε μια αεροπορική βάση 600 χιλιόμετρα (372 μίλια) βορειοανατολικά των ουκρανικών συνόρων, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό. Καμία από αυτές τις επιθέσεις δεν έχει διεκδικηθεί επίσημα από την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο στρατός του Κιέβου έχει δηλώσει ότι η υπονόμευση της υλικοτεχνικής υποδομής της Ρωσίας αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για την από καιρό αναμενόμενη αντεπίθεσή του.

Από τις αρχές του 2023, το BBC - αναλύοντας τις αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης - έχει εντοπίσει πάνω από 20 ύποπτες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εσωτερικό της Ρωσίας και σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Αυτές έχουν γίνει κυρίως στις περιοχές Μπριάνσκ και Μπέλγκοροντ στη Ρωσία, καθώς και στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία - συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά της, τη Σεβαστούπολη.

Μεταξύ των στόχων ήταν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές γραμμές. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση μέχρι στιγμής, με πολλά από αυτά να χρησιμοποιούνται για επιτήρηση και στοχοποίηση.

Όσον αφορά την εμβέλεια, οι ειδικοί λένε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από την Ουκρανία θα μπορούσαν να φτάσουν στο ρωσικό έδαφος και μέχρι τη Μόσχα, η οποία απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Αν και η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, νομίζω ότι οι προληπτικές επιδρομές που είδαμε πέρυσι αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να εξαπολύει τέτοιου είδους επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας από το ουκρανικό έδαφος», λέει ο David Cenciotti, συντάκτης του blog Aviationist.

Ο ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Steve Wright δήλωσε επίσης ότι είναι πιθανό ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να χτυπήσει το Κρεμλίνο έχοντας εκτοξευθεί από το εσωτερικό της Ουκρανίας.

Αλλά πρόσθεσε: «Η εικασία μου είναι ότι το drone εκτοξεύτηκε από πολύ πιο κοντά, καθώς έτσι θα απέφευγε να αποφύγει μεγάλο μέρος της άμυνας της Μόσχας».

Ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov καυχήθηκε πρόσφατα για ένα ουκρανικό drone με την ονομασία R18 που «μπορεί να πετάξει από το Κίεβο στη Μόσχα και πίσω». Αρνήθηκε όμως ότι ζητούσε να γίνουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Μόσχας.

Ο κ. Cenciotti λέει στο BBC: «Η Ουκρανία έχει κάνει εκτεταμένη χρήση αρκετών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 να αναδεικνύεται σε πραγματικό αστέρι του αεροπορικού πολέμου για την Ουκρανία, προκαλώντας βαριές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις, μερικές από τις οποίες καταγράφηκαν σε βίντεο και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο».

Η Τουρκία έχει πουλήσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, ενώ ο Τούρκος κατασκευαστής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει δωρίσει ορισμένα σε επιχειρήσεις χρηματοδότησης από το πλήθος για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή ο Ζελένσκι

Πάντως, τόσο ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όσο και η Δύση αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση. «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας», τόνισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με ηγέτες βορειοευρωπαϊκών χωρών. «Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση αυτή στο Κρεμλίνο, ο Ζελένσκι απάντησε ότι «η Ρωσία δεν κερδίζει νίκες» στην Ουκρανία. «Αυτός (ο Πούτιν) δεν μπορεί πλέον να δώσει κίνητρο στη ρωσική κοινωνία και δεν μπορεί πλέον να στέλνει τον στρατό του να πεθαίνει για το τίποτα», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία της Ρωσίας. Όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον θα επέκρινε το Κίεβο στην περίπτωση που επέλεγε από μόνο του να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνει η Ουκρανία για το πώς θα αμυνθεί.

Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψή του στην Κίνα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι ελπίζει να επαναπρογραμματιστεί για φέτος, αφού ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο με αφορμήτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και καταρρίφθηκε από τον στρατό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΚρεμλίνοdroneειδήσεις τώραμη επανδρωμένο αεροσκάφοςπόλεμοςdronesΡωσία