Κόσμος|04.05.2023 23:21

Βροχή αντιδράσεων κατά του Economist από την κυβέρνηση Ερντογάν: Οργή από το άρθρο που ζητεί ήττα του Τούρκου προέδρου

Μαρία Ζαχαράκη

Για έξωθεν παρέμβαση κατηγόρησε τον Economist και την Αγγλία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το άρθρο που στοχοποιεί τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

«Σε αυτό το εξώφυλλο λέει λέξη προς λέξη ότι "ο Ερντογάν πρέπει να φύγει", "ο Ερντογάν να φύγει, πρέπει να φύγει!". Παίρνουν αποφάσεις εκ μέρους του τουρκικού έθνους ή προσπαθούν να δώσουν συμβουλές στο τουρκικό έθνος; Γιατί πρέπει να φύγει ο Ερντογάν; Τι κακό σας έκανε; Τι ζημιά κάνει στην Αγγλία;», αναρωτήθηκε.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε μάλιστα να υπερασπίζεται τα καλά που έχει κάνει ο Τούρκος πρόεδρος: «Σήμερα, αν δεν υπήρχε ο Ερντογάν, ο κόσμος θα ζούσε επισιτιστική κρίση. Σήμερα, χωρίς την Τουρκία, κινδυνεύει η ασφάλεια της Ευρώπης. Γιατί παρεμβαίνετε στην εσωτερική πολιτική μιας χώρας; Γιατί η Γερμανία δεν μας επέτρεψε να ανοίξουμε τις κάλπες; Όλοι αυτοί προσπαθούν να παρέμβουν».

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αντιδρώντας ακόμη πιο έντονα στο άρθρο του βρετανικού περιοδικού Economist κατά του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε:

«Εάν υπάρχουν κάποιοι που ονειρεύονται να σταματήσουν την άνοδο της Τουρκίας, τους συμβουλεύουμε να εγκαταλείψουν αυτό το όνειρο. Αυτό το ιερό έθνος δεν έκανε και δεν θα κάνει ποτέ ευτυχισμένους τους εχθρούς της Τουρκίας».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν, στο βρετανικό περιοδικό Economist, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter με γλώσσα επίσης δηκτική:

«Είναι και πάλι ενθουσιασμένοι. Προσθέτουν ότι: "Η νέα κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες σχέσεις με τη Δύση..." Γνωρίζω αυτή τη γλώσσα, το λόγο και το πλαίσιο στο οποίο λέγεται. Χαλαρώστε.Έχουν περάσει οι μέρες που δίνατε οδηγίες στη χώρα μου.  Το έθνος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην κάλπη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, αντίστοιχα, αντέδρασε στο εξώφυλλο του Economist.

«Ρωτώ, θα αποφασίσει ο Economist για την αποχώρηση του Ερντογάν; Τι σας νοιάζει εσάς; Γιατί σας ενδιαφέρει αν θα φύγει ή όχι ο Ερντογάν;».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκία