Κόσμος|12.05.2023 06:45

Εκλογές Τουρκία: Τι σημαίνει η απόσυρση Ιντζέ, ποιος κρύβεται από πίσω και ποιος θα καρπωθεί τις ψήφους του

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, Μουχαρέμ Ιντζέ, αποσύρθηκε αναπάντεχα από την κούρσα των εκλογών της 14ης Μαΐου, καταγγέλλοντας εκβιασμούς, συκοφαντίες και βρώμικα κόλπα εναντίον του. Φωτογράφισε το τραπέζι των 6, γκιουλενιστές και τουρκικό κράτος.

Το στοιχείο FETO που προσέθεσε στις καταγγελίες του ο Ιντζέ, ήρθαν να επιβεβαιώσουν μια διαδεδομένη καχυποψία για την οργάνωση των γκιουλενιστών ότι έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού στην Τουρκία, βοηθώντας ακόμη και την αντιπολίτευση, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, προκειμένου να ρίξει τον Ερντογάν.

 «Με τι ήρθε ο Bye Bye Κεμάλ;»

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ευθέως τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πίσω από την επιχείρηση συκοφάντησης του Ιντζέ που οδήγησε στην απόσυρσή του. «Με τι ήρθε ο Bye Bye Κεμάλ; Με μια κασέτα, ήρθε. Τώρα εκείνος απέκλεισε έναν από τους υποψήφιους προέδρους. Πώς το έκανε αυτό; Υποθέτω ότι αυτό θα αποκαλυφθεί αύριο, ίσως το Σάββατο. Γιατί αυτοί είναι μια έτσι μια γκιουβέτσι», δήλωσε από την Άγκυρα.

Με τις υποψίες να στρέφονται στο τραπέζι των 6, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ένα μήνυμα αντιπερισπασμού, κατηγόρησε απροκάλυπτα τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση κατά του Μουχαρέμ Ιντζέ.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, είστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο και τις κασέτες που κυκλοφόρησαν χθες σε αυτή τη χώρα. Εάν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας», έγραψε στο Twitter.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ είναι ένας πολιτικός, που προέρχεται από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους κεμαλιστές. Αντιμετώπισε τον Ερντογάν στις προηγούμενες εκλογές το ’18, έχασε, το CHP τον περιθωριοποίησε και ίδρυσε δικό του κόμμα.

Εδώ και καιρό η πίεση να μην κατέβει μόνος του ως υποψήφιος πρόεδρος ήταν μεγάλη, καθώς έκοβε ψήφους βασικά από την αντιπολίτευση. Ο ίδιος όμως ήταν πείσμων, θεωρούσε ότι θα μπορούσε να γίνει ο τρίτος πόλος και ο ρυθμιστικός παράγοντας των εκλογών και κυρίως ήθελε να πάρει εκδίκηση από τους πρώην συντρόφους του με την ισχύ που θα αποκτούσε.

Τις τελευταίες ημέρες η πίεση μετατράπηκε σε εκβιασμό, καθώς κυκλοφόρησαν κάποιες κασέτες με ροζ περιεχόμενο και με δωροδοκίες. Η πρώτη σκέψη του ίδιου και της πολιτικής ανάλυσης στην Τουρκία ήταν ότι πίσω βρίσκεται το πρώην κόμμα του CHP, προκειμένου να εξαναγκαστεί σε απόσυρση και να καρπωθεί τις ψήφους του, που αγγίζουν το 2% έως και 8%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το ποιος κερδίζει και ποιος ωφελείται από την απόσυρση Ιντζέ δεν είναι ακόμη σαφές. Συμφέρον έχουν και οι δύο βασικοί αντίπαλοι, και ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου, προκειμένου να καρπωθούν τις ψήφους και οι εκλογές να τελειώσουν στον πρώτο γύρο υπέρ τους. Εξάλλου και οι ψηφοφόροι του κόμματος Memleket είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: Σε αυτούς που δεν θα προδώσουν τελικά το κόμμα, από το οποίο ξεπήδησαν το CHP, και τους εθνικιστές που είναι απογοητευμένοι με το τραπέζι των 6 και θα προτιμούσαν να ψηφίσουν ακόμη κι Ερντογάν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΚεμάλΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαεκλογές Τουρκίαπαραίτησηγκιουλενιστές