Κόσμος|13.05.2023 08:45

Εκλογές Τουρκία - Ερντογάν σε Κιλιτσντάρογλου για την καταγγελία περί απόπειρα ρωσικής ανάμειξης: Ποιος είσαι εσύ που θα επιβάλλεις κυρώσεις στη Ρωσία;

Μαρία Ζαχαράκη

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την Παρασκευή, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στη χώρα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την καταγγελία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου περί ρωσικής απόπειρας ανάμιξης στην εκλογική διαδικασία.

Μιλώντας στη 3η Σύνοδο Κορυφής της Τουρκικής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε:

«Λένε 'Τουρκία χωρίς Ερντογάν'. Τι σας έχει κάνει ο Ερντογάν;" Ο κ. Κεμάλ επιτίθεται στον κ. Πούτιν και τη Ρωσία. Ο κ. Μπάιντεν έφτασε σε ρεκόρ να πει ότι ο Ερντογάν πρέπει να ηττηθεί. Είναι όλα καταγεγραμμένα. Είστε αδύναμοι, αξιολύπητοι. Όταν ο Μπάιντεν το είπε αυτό, δεν είπα γιατί το είπε. Όταν επιτίθεστε στον Πούτιν, δεν θα πω και μπράβο. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι κατώτερες από εκείνες με την Αμερική».

Παράλληλα, σε διακαναλική συνέντευξή του που μεταδόθηκε από 18 κανάλια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως επικοινώνησε με τον Μουχαρέμ Ιντζέ. «Ήθελα να του μιλήσω για όλα αυτά, για το πώς συνέβη μια τέτοια επίθεση. Καταλαβαίνω από τη σημερινή μας συνάντηση ότι πίσω από την απόφαση του κ. Μουχαρέμ κρύβονται κάποιες επιθέσεις που οι άνθρωποι με τιμή και αξιοπρέπεια δεν μπορούν να δεχτούν», σχολίασε, σχετικά με τα βίντεο με προσωπικές στιγμές του πρώην υποψηφίου για την τουρκική προεδρία, που κυκλοφόρησαν.

Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά του στον βασικό αντίπαλό του. «Ο κ. Κεμάλ επιτίθεται τώρα στη Ρωσία, λέγοντας: "Θα επιβάλω τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία". Ποιος είσαι εσύ που θα επιβάλλεις κυρώσεις στη Ρωσία;". Για παράδειγμα, ο Μακρόν στη Γαλλία. Είναι ένα απρόβλεπτο πρόσωπο. Μια μέρα τον κοιτάς και έχει φιλική διάθεση και λες: "Ας μην ξανακάνουμε αυτά τα λάθη". Τον κοιτάς και σου λέει "όχι, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα". Μετά αρχίζει να μιλάει εναντίον μας δεξιά και αριστερά. Δεν λειτουργεί έτσι ένας πολιτικός άνδρας. Δεν μπορείς να διοικήσεις ένα κράτος με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να διατηρείς καλές σχέσεις με όλους, δεν μπορείς να σπας τους δεσμούς, μπορεί να υπάρξει ανάγκη μια μέρα. Μπορεί να σε χρειαστεί, μπορεί να τον χρειαστείς».

Και συνέχισε: «Παρόλο που έχουμε μεγάλη φιλία με τον Μπάιντεν για να με επισκέπτεται ακόμη και στο σπίτι μου, όπως κι εμείς στην Αμερική έχουμε ίδιες σχέσεις μαζί τους, είτε είναι η σύζυγός μου είτε εγώ, με προσέβαλε που έκανε αυτή τη δήλωση.  Ποτέ δεν διέκοψα τις σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν επειδή η Αμερική δεν έχει θετική άποψη για τη Ρωσία. Το πιο σοβαρά έσοδα προέρχονται από τη Ρωσία».

Ακόμη, ξεκαθάρισε πως θα εγκαταλείψει την εξουσία, αν χάσει τις εκλογές.

«Γελοία ερώτηση. Ήρθαμε στην εξουσία με δημοκρατικά μέσα. Αν το έθνος μου αποφασίσει διαφορετικά, θα κάνω αυτό που μας ζητάει η δημοκρατία. Θα θεωρήσουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα βγει από την κάλπη νόμιμο», είπε ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε: «Δεδομένου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη βούληση του έθνους, θα τα δούμε όλα πολύ καθαρά το βράδυ της Κυριακής».

Όταν ρωτήθηκε εάν «θα αλλάξει η απαίτηση του 50%+1;» ο Ερντογάν απάντησε: «Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουεκλογέςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαειδήσεις τώραεκλογές Τουρκία