Κόσμος|13.05.2023 16:18

Εκλογές Τουρκία - Ερντογάν: Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή να με ρίξουνε - Η αντιπολίτευση διαπραγματεύεται με Γκιουλενιστές

Μαρία Ζαχαράκη

Επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του από την ασιατική συνοικία Ουμράνιγε, στην Κωνσταντινούπολη.

«Πρώτα ο Αλλάχ, αυτή η πλημμύρα αγάπης που αναδύεται από το Ουμράνιγε να είναι ο αγγελιοφόρος της νίκης μας στην κάλπη αύριο το βράδυ», ξεκίνησε την ομιλία του, σημειώνοντας πως «το Ουμράνιγε, η σουλτάνα της καρδιάς μου, σήμερα είναι διαφορετικά όμορφη».

Έπειτα, έστρεψε τα πυρά του στον Αμερικανό πρόεδρο λέγοντας: «Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή: "Πρέπει να ρίξουμε τον Ερντογάν". Αύριο, οι κάλπες θα δώσουν την απάντηση και στον Μπάιντεν. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και θα διασφαλίσουμε αυτή η δουλειά να ολοκληρωθεί στον πρώτο γύρο. Θα συντρίψουμε τόσο το τραπέζι του συνασπισμού όσο και το τραπέζι των τοκογλύφων».

Εκλογές Τουρκία: «Καρφιά» σε Ιμάμογλου και Ακσενέρ 

Την ίδια ώρα, έριξε το «καρφί» του και στον Εκρέμ Ιμάμογλου λέγοντας πως δεν βρίσκεται ποτέ στην Κωνσταντινούπολη, όπου είναι δήμαρχος. «Η Κωνσταντινούπολη έχει πλημμυρίσει κι αυτός κάνει σκι, κάνει καγιάκ στην Αλικαρνασσό. Είσαι δήμαρχος ή τουρίστας;».

Παράλληλα τόνισε πως «το έθνος μας θέλει έργα. Χτίσαμε και αναστηλώσαμε την Αγία Σοφία. Η κυρία Μεράλ έλεγε "δεν μπορείτε να το κάνετε". Το κάναμε; Όλη η Δύση τρελάθηκε, αλλά εμείς κάναμε το καθήκον μας».

«Θα ρίξουν όλα τα θέματα που επιβάλλει η Δύση για να μας γονατίσουν. Θα σηκώσουν τη σημαία της παράδοσης στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στο ΝΑΤΟ σε θέματα που εμείς έχουμε σταθεί όρθιοι», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος. 

«Η αντιπολίτευση έχει μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Γκιουλενιστές»

Σε δεύτερη ομιλία που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου στον Κιλιτσντάρογλου αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «ο κ. Κεμάλ σιωπά, οι εταίροι του στη συμμαχία σιωπούν. Αύριο θα γίνουν εκλογές, αύριο το έθνος θα ψηφίσει. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι συμφωνίες έγιναν μεταξύ του κ. Κεμάλ και των πολιτικών παρακλαδιών της αυτονομιστικής οργάνωσης. Πιστεύουμε ότι η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια».

«Θα αποκαλυφθούν και οι μυστικές διαπραγματεύσεις του με τους γκιουλενιστές που έκανε πριν από αυτές τις εκλογές. Οι υπεύθυνοι των συκοφαντιών κατά του Muharrem Ince και της υπόληψής του θα αποκαλυφθούν. Ποιος έδωσε το διαγωνισμό, προκειμένου να χαλάσουν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία, για ποιο σκοπό γυρίστηκαν τα βίντεο των Αλεβιτών-Κούρδων, με ποιους έφαγαν χάμπουργκερ στην Πενσυλβάνια θα αποκαλυφθεί ενώπιον του έθνους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να προχωρήσεις σε προβοκάτσιες, ούτε να εγκαταλέιψει τγ δημοκρατία. «Δεν θα προβούμε ποτέ σε προκλήσεις, προβοκάτσιες, δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το δημοκρατικό έδαφος. Δεν θα δώσουμε σε αυτούς που θέλουν να μας στρέψουν εναντίον μας την ευκαιρία που αναζητούν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ειδήσεις τώραΤουρκίαΤζο Μπάιντενεκλογές ΤουρκίαΗΠΑ