Κόσμος|17.05.2023 16:07

Εκλογές Τουρκία - Ιμάμογλου: Η κυβέρνηση ευθύνεται για την ακρίβεια - Ξεκινά επισκέψεις παντού στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος αντιπρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας, συναντήθηκε με καταστηματάρχες και πολίτες στη συνοικία Μπεϊλίκντουζου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ιμάμογλου απάντησε σε έναν πολίτη που τον ρώτησε τον λόγο για τις υψηλές τιμές στην αγορά: «Είναι δουλειά της κυβέρνησης. Δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς θα διώξουμε αυτή την κυβέρνηση».

Μετά από αυτή την απάντηση, ο πολίτης ξαναρώτησε τον Ιμάμογλου: «Πότε θα γίνει φθηνότερη η ζωή;».

Ο Ιμάμογλου απάντησε: «Όταν τους διώξετε. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Δεν υπάρχει νικητής στον πρώτο γύρο. Θα κερδίσουμε στον δεύτερο γύρο, αν θέλει ο Αλλάχ. Μην κοιτάτε που λένε: ‘Ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να κερδίσει’ (σ.σ. Κιλιτσντάρογλου). Θα το δούμε στον δεύτερο γύρο».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εστίασε και πάλι στην οικονομία.

«Με 100% πληθωρισμό, δεν είμαι εγώ εκείνος που κάνει τα χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων άχρηστα. Όλα αυτά είναι δουλειά της κυβέρνησης. Η οικονομική αστάθεια είναι δουλειά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι ο λόγος που οι άνθρωποι συνθλίβονται κάτω από αυτή την οικονομία και τον πληθωρισμό. Δεν φταίμε εμείς. Τα έχουμε εξηγήσει αυτά τα πράγματα, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν τα έχουμε εξηγήσει αρκετά. Θα τα εξηγήσουμε περισσότερα. Θα τους πούμε ότι αυτοί που τους εξαπατούν είναι υπεύθυνοι για την οικονομία και αυτοί που τους εξαπατούν είναι η αιτία της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

Εκλογές Τουρκία: Εκστρατεία από το 0

Ο Ιμάμογλου απάντησε επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την εκστρατεία από εδώ και στο εξής για τον δεύτερο γύρο.

«Θα ξεκινήσουμε τον αγώνα με 0-0. Αυτός που θα πάρει το συν 1 θα κερδίσει και τις εκλογές. Ξεκινά μια περίοδος έντονου αγώνα, με αποφασιστικότητα, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πρώτα απ' όλα, θέλουμε όλοι να πάνε ξανά στις κάλπες.

Δεύτερον, θα ταξιδέψω με τους συμπολίτες μου στην Κωνσταντινούπολη, θα μοιραστώ τη διαδικασία με όλους. Αν υπάρχει κάτι που έχει παρεξηγηθεί, θα τους το εξηγήσω. Γιατί η κυβέρνηση, δυστυχώς, έχει δημιουργήσει μια απίστευτη πληροφοριακή ρύπανση με τον τρόπο της. Προσπάθησε να σπιλώσει ανθρώπους. Διαστρέβλωσε τα γεγονότα. Και πάλι, δυστυχώς, προσπάθησε να εξοντώσει ανθρώπους με έννοιες όπως πιστοί, άπιστοι, αλλόθρησκοι, πιστοί, άπιστοι, μη εθνικιστές, προδότες, τρομοκράτες».

Αντιφατικά αποτελέσματα

Αναφορικά με τις αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών, ο Ιμάμογλου δικαιολογήθηκε ότι τα στοιχεία που λάμβανε εκείνη τη στιγμή ήταν σωστά.

«Μοιραστήκαμε τα στοιχεία που λαμβάναμε εκείνο το βράδυ. Η άλλη πλευρά λέει: ''Κύριε, τα μοιραστήκατε λάθος". Εμείς μοιραζόμασταν τα στοιχεία που μας έδιναν εκείνη τη στιγμή. Είπαμε, 'Αυτή τη στιγμή είμαστε 1,5 μονάδα μπροστά.' Μετά είπαμε, 'Αυτή τη στιγμή είμαστε 1 μονάδα πίσω.' Τα εξηγήσαμε αυτά. Αλλά δεν είπαμε αυτό που έδειξε το πρακτορείο Αναντολού: Δεν δείξαμε 60 προς 40 στην οθόνη. Αυτό είπαμε. Δεν εξαπατήσαμε τον κόσμο, είπαμε αυτό που είχαμε, αυτό που είχε οριστικοποιηθεί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές ΤουρκίαΕκρέμ Ιμάμογλου