Κόσμος|18.05.2023 19:52

Εκλογές Τουρκία: «Κατρακύλα» της οικονομίας βλέπουν οι αναλυτές - Ο «πυρετός» στο χρηματιστήριο και οι προβλέψεις για κατάρρευση

Μαρία Ζαχαράκη

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Ερντογάν, αν νικήσει και στο δεύτερο γύρο των εκλογών, παραμένει η οικονομία. Η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο χάσμα ισοζυγίου πληρωμών, με ακαθάριστες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης κοντά στα 220 δισ. δολάρια, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 50 δισ. δολαρίων και βραχυπρόθεσμο χρέος 180 δισ. δολαρίων. 

Εάν ο Ερντογάν επιμείνει στην τρέχουσα πολιτική του να τα κρατά χαμηλά, ίσως χρειαστεί να καταφύγει σε capital controls για να διατηρήσει τη λίρα σταθερή και οι ξένοι επενδυτές θα φοβηθούν περισσότερο, υποστηρίζουν οι ξένοι οικονομολόγοι.

Η κυρίαρχη άποψη των διεθνών τραπεζών για τη μετεκλογική περίοδο στην Τουρκία είναι ότι, ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή στη νομισματική πολιτική, η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί. Το σενάριο αυτό βασίζεται στη μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος και χρυσού στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 20% τους τελευταίους 18 μήνες.

Είναι επίσης πιθανό μετά τις εκλογές να γίνουν προσαρμογές στις φορολογικές πολιτικές για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών υποσχέσεων.

Ντάρον Ατζέμογλου: Η Τουρκία μπροστά σε οικονομική κατάρρευση

Ο διεθνούς φήμης Τούρκος οικονομολόγος, Ντάρον Ατζέμογλου, προειδοποιεί ότι η οικονομία της Τουρκίας πρόκειται να καταρρεύσει. Το ΑΚΡ έχει ξοδέψει αποθεματικά για να θρέψει το δίκτυο συμφερόντων του και έχει αυξήσει μαζικά τις δαπάνες του δίνοντας υποσχέσεις στους ψηφοφόρους. «Δεν είναι σαφές πώς η χώρα θα επιβιώσει από την οικονομική κατάρρευση», υποστηρίζει, κάνοντας λόγο για ένα πολύ μαύρο σενάριο μετεκλογικά. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΑΚΡ μπορεί να λύσει την κρίση. Δεν υπάρχουν αρκετοί ειδικευμένοι άνθρωποι για να κάνουν τη δουλειά και η διαφθορά και η κακοδιαχείριση είναι πιθανό να συνεχιστούν. Ανησυχώ για το μέλλον της οικονομίας και της δημοκρατίας μας».

Το χρηματιστήριο της Τουρκίας υποχωρεί μετά το εκλογικό αδιέξοδο

Μετά από ένα ράλι την περασμένη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, απόρροια της αισιοδοξίας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα κέρδιζε τις εκλογές, το πρωί της Δευτέρας οι τουρκικές μετοχές υποχώρησαν σημαντικά.

Αν και την Τρίτη οι απώλειες αντισταθμίστηκαν, ωστόσο η ανησυχία δεν μηδενίστηκε. Η απόδοση του τουρκικού χρηματιστηρίου αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για μία νέα επικράτηση Ερντογάν.

Προεκλογικά spot του ΑΚΡ με λεφτά του δημοσίου

Πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι καταγγελίες για τα χρήματα που δαπάνησε το ΑΚΡ από τα κρατικά ταμεία για την προεκλογική του εκστρατεία, μέρος της οποίας ήταν και τα πολυδάπανα εντυπωσιακά σποτ για να αναδείξουν το τέμενος της Αγίας Σοφίας, τον Πύργο του Λεάνδρου και τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας.

Αντιπολιτευόμενα μέσα καταγγέλλουν ότι τα διαφημιστικά σποτ του ΑΚΡ χρηματοδοτήθηκαν από το δημόσιο με την έγκριση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ενέκρινε ειδικά το διαφημιστικό spot με θέμα την Αγία Σοφία.  

Το γεγονός της προβολής των εν λόγω διαφημιστικών spot έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς επισημαίνεται ότι το ΑΚΡ προσπάθησε να συλλέξει ψήφους προβάλλοντας δωρεάν διαφημίσεις λίγο πριν την ημέρα των εκλογών, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα σεντ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τουρκική λίραΤουρκίαεκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραχρέος