Κόσμος|20.05.2023 06:05

Εκλογές Τουρκία: Μάχη για τα μάτια του Σινάν Ογάν - Συναντήσεις και ανελέητα παζάρια με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Μαρία Ζαχαράκη

Ανελέητο παζάρι γίνεται τις τελευταίες ώρες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη για το ποιος, Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου, θα κερδίσει την πολύφερνη νύφη, τον Σινάν Ογάν και το 5% της εκλογικής του δύναμης, για να αναδειχθεί πρόεδρος της Τουρκίας στις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Τέσσερις όροι στον Κιλιτσντάρογλου

Ο τρίτος σε ψήφους υποψήφιος συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (19/05) με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο τους, μιλούσαν μία ώρα. Νωρίτερα, ο Ογάν είχε στείλει τον εταίρο του να συναντηθεί με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Προς το παρόν, οι πληροφορίες που διαρρέονται είναι μόνο από τη συνάντηση με τον Κιλιτσντάρογλου, στον οποίο ο Σινάν Ογάν έθεσε 4 όρους – ή ερωτήματα, όπως τα ονομάζουν. Από αυτούς, ο μόνος όρος που είναι ο πιο δύσκολος να ικανοποιηθεί είναι η αντιπολίτευση να απαρνηθεί τους Κούρδους ψηφοφόρους, δηλαδή το 9% των ψήφων, προκειμένου να κερδίσει το 5% του Ογάν.

Ο άνθρωπος - κλειδί για το ποιος θα γίνει πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ογάν, ζήτησε επίσης μία θέση αντιπροεδρίας κι ένα υπουργείο. Ο Κιλιτσντάρογλου του πρόσφερε το υπουργείο Εσωτερικών, πράγμα που φέρεται, όμως, να έκανε έξαλλη τη Μεράλ Ακσενέρ, η οποία θέλει για το κόμμα της αυτό το κρίσιμο υπουργείο.

«Άκαμπτος» δηλώνει ο Ερντογάν

Από τη συνάντηση Ερντογάν – Ογάν, δεν έχει διαρρεύσει το παζάρι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Σίγουρα ο Ογάν ζητάει αντιπροεδρία, το έχει πει στο CNN, κι ένα υπουργείο.  Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, δεν έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια που συγκυβερνά με τον Μπαχτσελί, ούτε ένα υπουργείο στον τελευταίο. Δε θέλει στην κυβέρνησή του ανθρώπους από άλλα κόμματα, δηλώνει «άκαμπτος», είπε στο CNN, και δεν πρόκειται να υποκύψει στις απαιτήσεις του Ογάν.

Παρόλ’ αυτά κάποιο παζάρι σίγουρα έγινε χθες, και ίσως κάποιο άλλο «μπαχτσίσι» να του προσφέρει, για να έρθει με την πλευρά του. Πάντως, δεν είναι και σίγουρο ότι ο Σινάν Ογάν μπορεί να ελέγξει τους ψηφοφόρους του τελικά. Δεν είναι σίγουρο ότι θα τον υπακούσουν και ότι θα ψηφίσουν όποιον από τους δύο μονομάχους επιλέξει ο ίδιος.

εκλογές ΤουρκίαΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεράλ Ακσενέρειδήσεις τώρα