Κόσμος|28.05.2023 14:37

Εκλογές Τουρκία: Δημοσιογραφικά «στρατόπεδα» στα εκλογικά τμήματα - Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα

Newsroom

Δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά της γης έχουν στρατοπεδεύσει έξω από τα στρατηγεία Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, για τις πιο κρίσιμες εκλογές παγκοσμίως για το 2023, σύμφωνα με τον «Economist». Η απεσταλμένη του OPEN στην ΆγκυραΓεωργία Γαραντζιώτη μίλησε μαζί τους, για το πώς βλέπουν την επόμενη ημέρα στην Τουρκία, με την ολοκλήρωση της τελικής μονομαχίας για την προεδρία.

Από τις 8 το πρωί που έχουν ανοίξει οι κάλπες, δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι έχουν κατακλείσει και τα εκλογικά τμήματα, καταγράφοντας καταγράφουν τον εκλογικό παλμό των ψηφοφόρων.

Όπως λένε, αυτό που διαπιστώνουν, είναι ότι ανεξαρτήτως τελικού νικητή, η Τουρκία θα είναι μία βαθιά, διχασμένη χώρα από αύριο.

Θυμίζουμε ότι περισσότερες από 191.000 κάλπες έχουν στηθεί σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακά εκλογικά συμβούλια σε όλη τη χώρα για τις εκλογές από τις οποίες θα προκύψει ο πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα 5 χρόνια.

Τι δήλωσαν στο Open οι ξένοι ανταποκριτές

«Αυτές νομίζω ότι είναι οι πιο σημαντικές εκλογές όχι μόνο  για τον τουρκικό λαό, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα. Ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα καθορίσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, εάν ο Ερντογάν παραμείνει. Αν η αντιπολίτευση κερδίσει πιστεύω ότι θα έχουμε διαφορετική εξωτερική πολιτική», δήλωσε ανταποκριτής του France 24.

«Μιλήσαμε με τον κόσμο στους δρόμους. Οι νέοι είπαν ότι αν κερδίσει ο Ερντογάν θα φύγουν από την χώρα, δεν θα είναι χαρούμενοι. Δεν θέλουν άλλη μία νίκη για τον Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι ο τουρκικός λαός έχει χωριστεί στα δύο. Είναι προφανές πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα σήμερα το βράδυ, ο μισός τουρκικός λαός δεν θα αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, δεν θα είναι χαρούμενος», σημείωσε ανταποκριτής του DIGI24.

Με τη σειρά της, ανταποκρίτρια από το ROYAL TV της Ιορδανίας, δήλωσε: «Έχουμε πολλές ερωτήσεις, αν κερδίσει ο κ. Κιλιτσντάρογλου ποιο θα είναι το μέλλον των αραβικών χωρών;  Μας ενδιαφέρει πολύ ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος αυτής της χώρας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΆγκυρα