Κόσμος|28.05.2023 17:10

Εκλογές Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες - Πότε θα γνωρίζουμε τον πρόεδρο της Τουρκίας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Έκλεισαν στις 5 ακριβώς το απόγευμα οι κάλπες στην Τουρκία, με την καταμέτρηση που θα κρίνει το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να ξεκινά. Στις 18:30, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν βγει τα αποτελέσματα που δείξουν αν οι Τούρκοι αποφάσισαν να παρατείνουν τη θητεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια τρίτη δεκαετία ή να οδηγήσουν στην εξουσία τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Θυμίζουμε ότι περισσότερες από 191.000 κάλπες στήθηκαν σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακά εκλογικά συμβούλια σε όλη τη χώρα.

Το μήνυμα Ερντογάν μόλις έκλεισαν οι κάλπες

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», ήταν το πρώτο μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ψήφισαν ταυτόχρονα Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου - Οι δηλώσεις τους

Συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στις δεύτερες κάλπες της χώρα, ο Ερντογάν ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου στην Άγκυρα, την ίδια ώρα.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία τα έχει σχεδόν φτάσει. Καλώ τους συμπολίτες μου να έρθουν ακάθεκτοι να ψηφίσουν», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος τονίζοντας ότι η ψηφοφορία «θα ολοκληρωθεί γρήγορα».

«Η Τουρκία έδωσε έναν δημοκρατικό αγώνα με τον πιο όμορφο τρόπο», υπογράμμισε.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα

Δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά της γης έχουν στρατοπεδεύσει έξω από τα στρατηγεία Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, για τις πιο κρίσιμες εκλογές παγκοσμίως για το 2023, σύμφωνα με τον «Economist». Η απεσταλμένη του OPEN στην Άγκυρα, Γεωργία Γαραντζιώτη μίλησε μαζί τους, για το πώς βλέπουν την επόμενη ημέρα στην Τουρκία, με την ολοκλήρωση της τελικής μονομαχίας για την προεδρία.

Από το πρωί δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι έχουν κατακλείσει και τα εκλογικά τμήματα, καταγράφοντας καταγράφουν τον εκλογικό παλμό των ψηφοφόρων.

Όπως λένε, αυτό που διαπιστώνουν, είναι ότι ανεξαρτήτως τελικού νικητή, η Τουρκία θα είναι μία βαθιά, διχασμένη χώρα από αύριο.

Τι δήλωσαν στο Open οι ξένοι ανταποκριτές

«Αυτές νομίζω ότι είναι οι πιο σημαντικές εκλογές όχι μόνο  για τον τουρκικό λαό, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα. Ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα καθορίσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, εάν ο Ερντογάν παραμείνει. Αν η αντιπολίτευση κερδίσει πιστεύω ότι θα έχουμε διαφορετική εξωτερική πολιτική», δήλωσε ανταποκριτής του France 24.

«Μιλήσαμε με τον κόσμο στους δρόμους. Οι νέοι είπαν ότι αν κερδίσει ο Ερντογάν θα φύγουν από την χώρα, δεν θα είναι χαρούμενοι. Δεν θέλουν άλλη μία νίκη για τον Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι ο τουρκικός λαός έχει χωριστεί στα δύο. Είναι προφανές πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα σήμερα το βράδυ, ο μισός τουρκικός λαός δεν θα αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, δεν θα είναι χαρούμενος», σημείωσε ανταποκριτής του DIGI24.

Με τη σειρά της, ανταποκρίτρια από το ROYAL TV της Ιορδανίας, δήλωσε: «Έχουμε πολλές ερωτήσεις, αν κερδίσει ο κ. Κιλιτσντάρογλου ποιο θα είναι το μέλλον των αραβικών χωρών;  Μας ενδιαφέρει πολύ ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος αυτής της χώρας».

Οι τελευταίες «μυστικές» δημοσκοπήσεις - Ο Ερντογάν το απόλυτο φαβορί

Χθες, το ethnos.gr και το OPEN εξασφάλισαν δύο «μυστικές» δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν σαφές προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται από τις δύο πιο έγκυρες δημοκοπικές εταιρείες της Τουρκίας.

Η πρώτη δείχνει προβάδισμα του Ερντογάν με 7.5 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα δίνει 53.7% στον Ερντογάν και 46.3% στον Κιλιτσντάρογλου. Η δεύτερη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα του Ερντογάν και πάλι με 4 μονάδες διαφορά. Και συγκεκριμένα 51.9% για τον Ερντογάν και 48.1% για τον Κιλιτσντάρογλου.

Χθες, δημοσιεύτηκαν αρκετές δημοσκοπήσεις, όλες σχεδόν δίνουν νίκη Ερντογάν. Εκτός από μία που, παρόλο που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα δείχνει νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου. Είναι η ORC Research που δημοσιεύει ότι το ποσοστό ψήφου του Ερντογάν θα είναι 48.6%, ενώ του Κιλιτσντάρογλου 51.4%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώρα