Κόσμος|28.05.2023 19:13

Εκλογές Τουρκία: Όλα δείχνουν νικητή Ερντογάν - Πέρασε μπροστά και στην καταμέτρηση του αντιπολιτευόμενου πρακτορείου

Newsroom

Όλα δείχνουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς ακόμα και στην καταμέτρηση του αντιπολιτευόμενου πρακτορείου ειδήσεων ANKA, ο Ερντογάν (που αρχικά εμφανιζόταν να βρίσκεται πίσω) έχει περάσει πλέον μπροστά, ενώ η διαφορά ολοένα και μεγαλώνει. Πιο συγκεκριμένα, με την καταμέτρηση στο 88%, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 50,6% των ψήφων με αυξητική τάση, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι πίσω με 49,4%.

Την ίδια στιγμή το κρατικό πρακτορείο Αναντολού δείχνει στα αποτελέσματά των προεδρικών εκλογών ξεκάθαρη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς  με το 87% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο Ερντογάν προηγείται με 52,9% ενώ ο Κιλιτσντάρογλου αν και κλείνει την ψαλίδα, μόλις που ξεπερνά το 47%.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σημειώνουν σε όλους του τόνους ότι τα μέλη τους δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις κάλπες για να μην γίνει νοθεία από το κυβερνών κόμμα, ενώ παρόμοια δήλωση έχει κάνει και ο Ερντογάν. Δηλαδή και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι η αντίπαλη πλευρά μπορεί να επιχειρήσει νοθεία. Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 191.000 κάλπες στήθηκαν σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακά εκλογικά συμβούλια σε όλη τη χώρα.

Ετοιμάζονται για φιέστα στο παλάτι του Ερντογάν

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του OPEN στην Άγκυρα Γεωργία Γαρατζιώτη, η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από το «σαράι του Ερντογάν», στην τουρκική πρωτεύουσα δεν υπάρχει κανένα απολύτως θρίλερ, παρά μόνο η αίσθηση της νίκης. Από νωρίς το μεσημέρι, οι επιτελείς του Ερντογάν προετοιμάζονται για φιέστες και για τον πανηγυρικό λόγο του Τούρκου προέδρου.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν, οι υπολογισμοί του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, τότε σε λίγες ώρες θα βγει στο μπαλκόνι του μαζί με την σύζυγό του και θα απευθύνει την νικητήρια ομιλία του στο πλήθος.

Το μήνυμα Ερντογάν μόλις έκλεισαν οι κάλπες

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», ήταν το πρώτο μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα

Δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά της γης έχουν στρατοπεδεύσει από νωρίς έξω από τα στρατηγεία Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, για τις πιο κρίσιμες εκλογές παγκοσμίως για το 2023, σύμφωνα με τον «Economist». Η απεσταλμένη του OPEN στην Άγκυρα, Γεωργία Γαραντζιώτη μίλησε μαζί τους, για το πώς βλέπουν την επόμενη ημέρα στην Τουρκία, με την ολοκλήρωση της τελικής μονομαχίας για την προεδρία.

Από το πρωί δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι έχουν κατακλείσει και τα εκλογικά τμήματα, καταγράφοντας τον εκλογικό παλμό των ψηφοφόρων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, αυτό που διαπιστώνουν, είναι ότι ανεξαρτήτως τελικού νικητή, η Τουρκία θα είναι μία βαθιά, διχασμένη χώρα από αύριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίααποτελέσματαΤουρκία