Κόσμος|28.05.2023 19:52

Εκλογές Τουρκία: Ακόμα μια πενταετία στο τιμόνι της χώρας ο Ερντογάν - Οι πρώτες αντιδράσεις για τη νίκη του

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP
Πανηγυρισμοί για τη νίκη του Ερντογάν/ AP

Για τουλάχιστον ακόμα πέντε χρόνια η Τουρκία θα έχει στο τιμόνι της τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς, με την καταμέτρηση των ψήφων για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας να πλησιάζει στο 100%, ο πρόεδρος του AKP προηγείται τόσο στην καταμέτρηση του κρατικού πρακτορείου Αναντολού, όσο και σε εκείνο του αντιπολιτευομένου πρακτορείου ANKA.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αναντολού, ο Ερντογάν με την καταμέτρηση στο 96,6 % συγκεντρώνει 52,24% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 47,76%, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 51,78% και ο Κιλιτσντάρογλου το 48,22%, με το 96,46% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί. Φαίνεται λοιπόν ότι τα δύο πρακτορεία συγκλίνουν και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν ίδιο.

Την ίδια στιγμή και το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν προηγείται με 54,5%, ωστόσο ο επικεφαλής του σημείωσε ότι έχει καταμετρηθεί το 54,6% των ψήφων.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη οι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του Ερντογάν έχουν αρχίσει για τα καλά. Μάλιστα έχει ήδη στηθεί πλατφόρμα στην οποία αναμένεται να εμφανιστεί ο Τούρκος πρόεδρος για τις πρώτες του δηλώσεις μετά την μεγάλη νίκη του.

Όπως φαίνεται στους χάρτες των αποτελεσμάτων, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νίκησε στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη, την Άγκυρα στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία. Ωστόσο, η διαφορά που εξασφάλισε ο Ερντογάν στις δικές του νικητήριες περιοχές, επισφραγίζουν τη νίκη του. Αξιοσημείωτα είναι τα τεράστια ποσοστά που συγκεντρώνει ο Τούρκος πρόεδρος στις σεισμόπληκτες περιοχές

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Θα σεβαστούμε τα τελικά αποτελέσματα ως τη βούληση του έθνους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ αμέσως μόλις έγινε ξεκάθαρη η επικράτηση του επικεφαλής του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου CHP, Φαίκ Οζτράκ, από την πλευρά του είπε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, πρέπει τώρα να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Υπογράμμισε, δε, ότι ένας στους δύο Τούρκους έδειξαν ότι στηρίζουν τον προεδρικό υποψήφις του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η πρώτη επίσημη δήλωση συγχαρητηρίων ήρθε από τον Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νέα νίκη. «Αγαπητέ μου αδερφέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαρητήρια για τη νίκη σου και σου εύχομαι επιτυχία στη νέα σου θητεία και να πετύχεις σε αυτήν ό,τι φιλοδοξεί ο αδελφός τουρκικός λαός…», σημειώνει σε ανάρτησή του ο εμίρης , Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, έσπευσε και εκείνος να συγχαρεί άμεσα τον Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τη νίκη του «αδιαμφισβήτητη».

Οι πρώτες αντιδράσεις από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης έρχονται από τον αντιπρόεδρο του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ και έχουν... ποδοσφαιρικό χαρακτήρα. Ο Ιμπραήμ Οζκάν σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ένοχος είναι ο προπονητής που κράτησε δύο ποδοσφαιριστές όπως ο Ρονάλντο και ο Μέσι να περιμένουν στον πάγκο...Συγχαρητήρια Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…», ενώ σε νέα του ανάρτηση ανέφερε: «Η πολιτική είναι κοινωνιολογία, όχι μαθηματικά.  Θα κάνουμε καλά τους υπολογισμούς μας και θα ξεκινήσουμε από την αρχή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάναποτελέσματαεκλογές Τουρκία