Κόσμος|31.05.2023 22:58

Πώς έμοιαζε ο Τουταγχαμών - Για πρώτη φορά μετά από 3.300 χρόνια αποκαλύπτεται το πρόσωπο του βασιλιά-αγοριού

Newsroom

Το πρόσωπο του Τουταγχαμών κατάφερε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων να ανακατασκευάσει με τη βοήθεια ενός ψηφιοποιημένου μοντέλου του κρανίου του.

Οι εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν τη νεανική όψη ενός βασιλιά που ήταν έφηβος, όταν πέθανε πριν από περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια.

«Μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτά χαρακτηριστικά. Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, πράγμα που τον κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα», σημείωσε ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά και στην τεχνητή νοημοσύνη, Cicero Moraes, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη.

Τη μούμια του διάσημου αγοριού που ήταν βασιλιάς ανακάλυψε το 1922 ο αρχαιολόγος Howard Carter στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου.

Η διαδικασία που ακολούθησαν για να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο του 

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη καταγράψει τις διαστάσεις του κρανίου και είχαν δημοσιεύσει εικόνες αναφοράς. «Ήταν ένα έργο όπως εκείνο του ντετέκτιβ, όπου ίχνη πληροφοριών συνενώθηκαν, συνδέθηκαν μεταξύ τους, για να μας δώσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου. Με τα δεδομένα αναλογίας και μερικές σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, ήταν δυνατό να ληφθεί το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να το ρυθμίσουμε έτσι ώστε να γίνει το κρανίο του Τουταγχαμών. Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε στατιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ζωντανών ατόμων από πολλές διαφορετικές καταβολές», σημείωσε ο Moraes.

Στη συνέχεια εφαρμόστηκαν δείκτες στο κρανίο που έδειχναν το πάχος των μαλακών ιστών σε διάφορα σημεία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από σύγχρονους Αιγύπτιους ως οδηγό. Με αυτές και άλλες τεχνικές, το πρόσωπο σταδιακά ξαναχτίστηκε σε μια αντικειμενική αναδόμηση. Στη συνέχεια προστέθηκαν υποκειμενικά στοιχεία όπως το χρώμα των ματιών για περαιτέρω εξανθρωπισμό του θέματος. 

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες προσπαθούν να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο του νεαρού Φαραώ – άλλη μια προσπάθεια έγινε το 2005.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίγυπτοςμούμιαειδήσεις τώραμελέτηΤουταγχαμών