Κόσμος|02.06.2023 06:00

Ο δρόμος για τα F-16 στην Τουρκία περνάει από την… Αθήνα: Η εκτίμηση Τούρκων αναλυτών και το σενάριο για το νέο ΥΠΕΞ

Μαρία Ζαχαράκη

Το Σάββατο το βράδυ ανακοινώνει τελικά το υπουργικό συμβούλιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θα είναι με εντελώς καινούρια πρόσωπα, όπως φαίνεται. Ο Τούρκος πρόεδρος αποχαιρέτισε χθες κάποιους απερχόμενους υπουργούς του, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, καθώς τους ανακοίνωσε ότι δεν θα βρίσκονται στο νέο.

Οι πληροφορίες σήμερα λένε ότι είπε «γιοκ» σε Σοϊλού, Ακάρ και Τσαβούσογλου, δηλαδή υπουργός Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών αλλάζουν και στη θέση τους μπαίνουν αντίστοιχα κατά πάσα πιθανότητα ο Χακάν Φιντάν, ο Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Η επιλογή Καλίν στο υπουργείο Εξωτερικών, θα είναι μήνυμα στη Δύση για μια πιο διπλωματική Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να κλείσει πολλά μέτωπα και κυρίως με τις ΗΠΑ. Αλλά αυτό που η Άγκυρα πρέπει να συνυπολογίσει σε αυτή την εξίσωση είναι η Ελλάδα.

Όπως λένε πολλοί Τούρκοι πολιτικοί παρατηρητές, αν θέλει να πάρει τα F-16 η Άγκυρα, οι δρόμοι περνούν από την Αθήνα. Άρα, θα πρέπει η Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της και τη ρητορική της προς την Ελλάδα γιατί μόνο έτσι θα καμφθεί το σκληρό Κογκρέσο και ο Μενέντεζ.

Το μήνυμα των αγορών στον Ερντογάν

Από την άλλη, στην οικονομία αυτές τις μέρες οι αγορές στέλνουν μήνυμα στον Ερντογάν ότι θέλουν στο τιμόνι μόνο τον Μεχμέτ Σιμσέκ.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με τον Σιμσέκ μια συμφωνία, που βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής φιλοσοφίας του Ερντογάν.

Ο Σιμσέκ προτείνει σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο 25% (!) σε 18 μήνες και άλλα μέτρα λιτότητας, που μπορεί να πλήξουν τον Ερντογάν στις δημοτικές κάλπες σε 10 μήνες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιμπραχίμ ΚαλίνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνF-16ελληνοτουρκικάειδήσεις τώραΤουρκία