Κόσμος|03.06.2023 21:10

Σε δεινή θέση η οικονομία στην Τουρκία: Οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη σε ξένο νόμισμα

Μαρία Ζαχαράκη

Έλεγχοι κεφαλαίων εφαρμόζονται εδώ και καιρό στις τουρκικές εταιρείες, με τις τράπεζες να έχουν επιβάλει ημερήσια όρια για ανάληψη είτε λιρών, είτε ξένου νομίσματος. Οι εταιρείες δεν μπορούν να αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές, σύμφωνα με τη Sozcu. 

Οι τράπεζες περιορίζουν ακόμη και την ανάληψη συναλλάγματος σε ιδιώτες

Οι τράπεζες δεν επιτρέπουν επίσης σε πολίτες να αποσύρουν ποσά άνω των $1000. Οι τράπεζες ενημερώνουν τους πολίτες λένε ότι δεν έχουν ξένο νόμισμα, επειδή η τουρκική κεντρική τράπεζα δε στέλνει και ότι υπάρχει λίστα αναμονής, σύμφωνα με την Κορκουσούζ. 

60 εκατ. πολίτες λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια

Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών, που λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια από την κυβέρνηση λόγω ανεργίας ή έλλειψης εισοδήματος, έχει φτάσει τα 60 εκατομμύρια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι 85 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι 2 στα 3 άτομα θα πεινούσαν, αν δεν λάμβαναν κοινωνική βοήθεια.

Ένα σημαντικό μέρος μάλιστα των φτωχών οικογενειών, που λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα φτώχειας, πιστεύει ότι τα χρήματα προέρχονται απευθείας από την τσέπη του ηγέτη του Ερντογάν και φοβούνταν ότι αυτά τα επιδόματα θα περικοπούν, εάν υπάρξει αλλαγή στην εξουσία. Τα κεφάλαια προέρχονται από το κρατικό «Ταμείο Ανακούφισης Φτωχών» (Fak-Fuk-Fon), όπως αναφέρει η Sozcu. 

Χρυσά διαβατήρια

Τα τελευταία πέντε χρόνια, 274.258 αλλοδαποί αγόρασαν σπίτια στην Tουρκία και απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα. Δηλαδή ένας στους έξι νέους εκλογείς φέτος ήταν ξένος υπήκοος, ήτοι 1,5 εκατομμύριο ξένοι ψηφοφόροι. Καταγγελίες του αντιπολιτευόμενου τύπου αναφέρουν ξένοι παρενέβησαν στη βούληση του τουρκικού έθνους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ