Κόσμος|06.06.2023 22:15

Νόβα Καχόβκα: Πλάνα από drone αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής μετά την ανατίναξη του φράγματος

Newsroom

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος δείχνουν το νερό να ξεχειλίζει μετά την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία.

Το φράγμα επλήγη το πρωί της Τρίτης προκαλώντας πλημμύρες σε περιοχές που βρίσκονται τόσο υπό ρωσικό όσο υπό ουκρανικό έλεγχο. Εκ τότε η Ουκρανία και η Ρωσία να επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι το φράγμα ανατινάχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις «σε μία στιγμή πανικού». Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Κίεβο ότι είχε «σχεδιάσει εκ των προτέρων και σκόπιμα για στρατιωτικούς σκοπούς» την καταστροφή του φράγματος αυτού.

«Το Κίεβο όχι μόνο υπέβαλε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα σε μαζικό βομβαρδισμό, αλλά σκόπιμα ανέβασε τη στάθμη του νερού του ταμιευτήρα του Καχόβκα σε κρίσιμο επίπεδο ανοίγοντας τους υδατοφράχτες του υδροηλεκτρικού σταθμού της Ντνιπροπετρόφσκ», υποστήριξε. 

Παράλληλα κάλεσετη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει «τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών αρχών, που είναι όλο και πιο απάνθρωπες και συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια»

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και «άλλων διεθνών οργανισμών», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι έχουν προκληθεί «τεράστιες ζημιές στη γεωργία της περιοχής και στο οικοσύστημα στις εκβολές του Δνείπερου», καθώς και προβλήματα υδροδότησης της Κριμαίας, της χερσονήσου την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης 

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές.   Συγκεκριμένα, περίπου 20. 000 κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους,  25.000 αναμένεται να λάβουν οδηγία να εκκενώσουν τις περιοχές τους και 40.000 ακόμα θεωρούνται ότι είναι σε κίνδυνο από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζιας, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα κρίνεται ως επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε επίσης νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, κατασκευάστηκε  το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του εκφράζει φόβους για αρκετούς νεκρούς. «Προκάλεσε σίγουρα τον θάνατο πολλών ανθρώπων», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου που δήλωσε ότι «δεν έχει οριστικό πόρισμα για το τί συνέβη».

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προειδοποίησε επίσης για τον «καταστροφικό» αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανίαφράγμαειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμος